Menu górne

Drożdżowe Racuszki z Jabłkami

Drożdżowe Racuchy z Jabłkami ...Smak dzieciństwa? Taaaak! :) Pyszne, mięciutkie, pachnące jabłkami i wanilią racuszki. Koniecznie posypane cukrem pudrem i zjedzone jeszcze gorące :) Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, idealnie otacza kawałeczki jabłek. Podczas smażenia uroczo rosną, a swoim zapachem zwołują domowników na śniadanie. Jeśli lubicie możecie dodać do nich cynamon :) Bardzo polecam!

 
 


Składniki na 8 dużych sztuk:
  • 15-20 g drożdży
  •  3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka 
  •  2 szklanki mleka 
  •  1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  •  3-4 jabłka 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia 
  • cukier puder
 Drożdże umieścić w miseczce, dodać 2 łyżki cukru, połowę ciepłego mleka i 1 łyżkę mąki. Wymieszać. Do oddzielnego naczynia pszesiać mąkę pszenną. Dodać resztę mleka, jajka, sól, cukier i rozpuszczone drożdże. Wymieszać do połączenia się składników - około 2-3 minuty mikserem. Ciasto powinno być znacznie gęstsze niż takie na naleśniki. Przykryć miskę z ciastem folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość. Ponownie należy je zamieszać i dodać pokrojone w kostkę jabłka (wcześniej można je skropić cytryną). Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej - cienka warstwa. Wykładać ciasto wazową łyżką. Smażyć do zezłocenia i podrośnięcia z obu stron.

 
Trzeba pilnować temperatury, przy zbyt wysokiej racuchy się spalą z wierzchu, a w środku będą surowe, z kolej przy zbyt niskiej - wchłoną więcej tłuszczu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)