Menu górne

Surówka Colesław


 Szybka, prosta i bardzo popularna Surówka Colesław. Nie ma się czemu dziwić -  jest na prawdę przepyszna. Jedna z moich ulubionych. Pasuje niemalże do wszystkiego. Bardzo polecam!

 

  

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/3 pora (środkowa część)
  • 2 jabłka (gloster, kortland)
  •  1/2 pęczka koperku, może być i natka pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/3 łyżeczki soli
  • sok z 1/2 cytryny (lepiej najpierw dodać mniej)
Kapustę umyć, osuszyć, cienko poszatkować. Umieścić w misce. Dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę, startą na małych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz na średnich oczkach - jabłka. Dodać majonez. Wymieszać. Spróbować i doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny. Na koniec wmieszać koperek lub natkę.  Odstawić do lodówki na 30 minut. Przemieszać i podawać :) 
 

Podobne przepisy:















1 komentarz:

  1. Dziś zrobiłam do obiadu, rewelacja. Devolay z masłem z Pani przepisu, ziemniaki i ta surówka to poezja

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)