Szybka, prosta i bardzo popularna Surówka Colesław. Nie ma się czemu dziwić - jest na prawdę przepyszna. Jedna z moich ulubionych. Pasuje niemalże do wszystkiego. Bardzo polecam!
Składniki:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/3 pora (środkowa część)
- 2 jabłka (gloster, kortland)
- 1/2 pęczka koperku, może być i natka pietruszki
- 1 mała cebula
- 1-2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka cukru
- 1/3 łyżeczki soli
- sok z 1/2 cytryny (lepiej najpierw dodać mniej)
Kapustę umyć, osuszyć, cienko poszatkować. Umieścić w misce. Dodać pokrojoną w małą kostkę cebulę, startą na małych oczkach marchewkę i pietruszkę oraz na średnich oczkach - jabłka. Dodać majonez. Wymieszać. Spróbować i doprawić cukrem, solą i sokiem z cytryny. Na koniec wmieszać koperek lub natkę. Odstawić do lodówki na 30 minut. Przemieszać i podawać :)
Podobne przepisy:
Surówka z Botwinki
Marchewka z Chrzanem
Słodko-Kwaśna Surówka z Buraczkami na Zimno
Kapusta Zasmażana
Surówka Selerowo-Pietruszkowa z Mandarynkami
Surówka z Czerwonej Kapusty i Jabłka
Letnia Sałatka Wakacyjna
Surówka z Młodej Kapusty - z Ogórkiem i Kukurydzą
Marchewka z Chrzanem
Słodko-Kwaśna Surówka z Buraczkami na Zimno
Kapusta Zasmażana
Surówka Selerowo-Pietruszkowa z Mandarynkami
Surówka z Czerwonej Kapusty i Jabłka
Letnia Sałatka Wakacyjna
Surówka z Młodej Kapusty - z Ogórkiem i Kukurydzą
Dziś zrobiłam do obiadu, rewelacja. Devolay z masłem z Pani przepisu, ziemniaki i ta surówka to poezja
OdpowiedzUsuń