Orzeźwiająca, lekka i lekko chrupiąca surówka ze świeżej czerwonej kapusty i jabłka. Dodatek soku z cytryny i cebuli podkreśla jej smak i nadaje charakteru. Doskonale pasuje do dań mięsnych i rybnych. Według mnie to "lepsza siostra" modrej kapusty ;)
Bardzo polecam!
Składniki na Surówkę z Czerwonej Kapusty z Jabłkiem:
- 1/3 główki czerwonej kapusty
- 2 jabłka
- 1 średnia cebula
- sok z 1/2 cytryny
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)
- sól
- cukier
Kapustę
umyć i bardzo cienko poszatkować. Przełożyć do miski i zalać wrzącą
wodą. Odstawić na 5 min. Odcedzić i wystudzić. Do kapusty dodać starte
na średnich oczkach jabłka i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać. Dodać
sok z cytryny i jogurt (bez jogurtu jest równie smaczna). Dosolić i dosłodzić do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)