Menu górne

Kruche Ciasto z Serem i Truskawkami pod Waniliową Kruszonką


Delikatne, kruche, ale mięciutkie i lekkie ciasto, waniliowa, rozpływająca się w ustach masa serowa, słodkie truskawki i przepyszna, niezastąpiona kruszonka - czego chcieć więcej? ;) Idealnie się kroi, jest bardzo podzielne i niezwykle smaczne. 
Ciasto a'la sernik, ale jednak zupełnie inne.



Składniki na Kruchy Spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 żółtka 
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g masła
Mąkę przesiać z proszkiem i zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać cukier, sól wymieszać. Dodać żółtka i jogurt, zagnieść ciasto. Dużą prostokątną formę wysmarować masłem, oprószyć mąką i wylepić ciastem - można je także rozwałkować i przełożyć do foremki. Wstawić do lodówki na 40 minut, ponakłuwać widelcem i lekko podpiec w temperaturze 180* do zarumienienia, około 15-20 minut. W tym czasie przygotować masę serową, truskawki i kruszonkę.

Składniki na masę serową i truskawki:
  •  700 g białego sera półtłustego lub twarogu mielonego z pudełka
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru + 3 łyżki mleka
  • 3/4 szklanki cukru (lub więcej)
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 żółtka
  • 1/2 kg truskawek
Składniki na Kruszonkę:
  • 125 g masła / margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 cukier waniliowy
Biały ser dobrze zmielić / zblendować. Dodać żółtka, cukry, rozpuszczony z mleku budyń - zmiksować do połączenia składników. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i przekroić na pół. Przygotować kruszonkę - masło z mąką zagnieść na sypki proszek, dodać cukry  zagniatać opuszkami tworząc kruszonkę. 
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, posypać kruszonką i piec w 180* przez około 1 godzinę. Wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc (ser musi się "ściąć").

2 komentarze:

  1. W mojej wersji z bananami, cynamonem :) pyszne. Ciasto delikatne, masa serowa rozpływa się w ustach i pachnie w całym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre ciasto. Na powitanie lata jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń