Delikatne, kruche, ale mięciutkie i lekkie ciasto, waniliowa, rozpływająca się w ustach masa serowa, słodkie truskawki i przepyszna, niezastąpiona kruszonka - czego chcieć więcej? ;) Idealnie się kroi, jest bardzo podzielne i niezwykle smaczne.
Ciasto a'la sernik, ale jednak zupełnie inne.
Składniki na Kruchy Spód:
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 żółtka
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 100 g masła
Mąkę przesiać z proszkiem i zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać cukier, sól wymieszać. Dodać żółtka i jogurt, zagnieść ciasto. Dużą prostokątną formę wysmarować masłem, oprószyć mąką i wylepić ciastem - można je także rozwałkować i przełożyć do foremki. Wstawić do lodówki na 40 minut, ponakłuwać widelcem i lekko podpiec w temperaturze 180* do zarumienienia, około 15-20 minut. W tym czasie przygotować masę serową, truskawki i kruszonkę.
Składniki na masę serową i truskawki:
- 700 g białego sera półtłustego lub twarogu mielonego z pudełka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru + 3 łyżki mleka
- 3/4 szklanki cukru (lub więcej)
- 1 cukier waniliowy
- 3 żółtka
- 1/2 kg truskawek
- 125 g masła / margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 cukier waniliowy
Biały ser dobrze zmielić / zblendować. Dodać żółtka, cukry, rozpuszczony z mleku budyń - zmiksować do połączenia składników. Truskawki odszypułkować, umyć, osuszyć i przekroić na pół. Przygotować kruszonkę - masło z mąką zagnieść na sypki proszek, dodać cukry zagniatać opuszkami tworząc kruszonkę.
Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wyrównać. Na wierzchu ułożyć połówki truskawek, posypać kruszonką i piec w 180* przez około 1 godzinę. Wyjąć i zostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc (ser musi się "ściąć").
W mojej wersji z bananami, cynamonem :) pyszne. Ciasto delikatne, masa serowa rozpływa się w ustach i pachnie w całym domu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto. Na powitanie lata jak znalazł.
OdpowiedzUsuńSuper. Szybciej i smaczne i podzielone :)
OdpowiedzUsuńWitam.Nie mieszkam w Pl-czy duza blacha to 32X40 cm?
OdpowiedzUsuńDzień dobry :) Można użyć takiej. Ta miała chyba 28x40. Pozdrawiam serdecznie.
UsuńPs.: Proszę, dać znać jak wyszło ciasto ;)
A ja mam takie pytanie trochę może dziwne ale chciałabym wykorzystać ten przepis na kruche ciasto do rurek z kremem i orzeszków ale nie jestem pewna czy by udało się czy mogla by pani mi doradzić który był by najlepszy a może posiada pani coś w swoim asortymencie takiego konkretnego to proszę to ujawnić ja z miło chęcią z korzystam z przepisu na orzeszki z kremem i na rurki kruche ze śmietaną pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis na rurki mam tutaj - to prawie to samo ciasto co do zrobienia miseczek do lodów.
UsuńJeśli chodzi o orzeszki z kremem - nie wiem ;) Skorzystałabym chyba z przepisu na Ciasteczka, w których składzie jest mąka, jajka, masło, cukier (bez śmietan czy innych takich). Mam dużo takich przepisów na blogu, polecałabym ciasteczka bożonarodzeniowe, ponieważ świetnie pracuje się z ciastem, ciasteczka są trwałe, nie rozpadają się, w sam raz na twardość, no i co najważniejsze są pyszne :)
Co do rurek:
OPCJA 1 : https://natomamochote.blogspot.com/2016/07/rurki-z-bita-smietana.html
OPCJA 2 : https://natomamochote.blogspot.com/2017/08/domowe-wafle-do-lodow.html
Jak ja Panią kocham normalnie dziękuję za każdą poradę i gorąco pozdrawiam 😉😀
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :* Również gorąco pozdrawiam !!! :)
UsuńWitam. Czy można użyć innych owoców? Np mrożone śliwki?
OdpowiedzUsuńWitam, czy do placka można użyć mrożonych śliwek?
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńOczywiście :)
OdpowiedzUsuń