Menu górne

Biszkopt z Kremem Budyniowym i Truskawkami


Ciasto tak smaczne, że aż żałuję że dopiero teraz przygotowałam je po raz pierwszy. Zainspirował mnie przepis z Moich Wypieków, ale moja wersja jest dużo, dużo lżejsza, pozbawiona zbędnych kalorii. Typowo letnie, łatwe do pokrojenia, odtłuszczone do granic możliwości - doskonałe ciasto, idealne na lato.
 Nie za gruby, ani nie za cienki, puszysty biszkopt, słodki, nie tłusty, a delikatny i lekki waniliowy krem budyniowy, a do tego cała masa świeżych, pachnących truskawek zatopionych w galaretce.Koniecznie wypróbujcie póki sezon na truskawki :)
Słodko polecam!



Składniki na Biszkopt:
  • 1/3 szklanki maki pszennej
  • 1/2 proszku budyniowego waniliowego (bez cukru) / 20 g mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 70 g cukru
Do nasączenia:
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżka syropu waniliowego
  • sok z 1/2 cytryny
Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia - tylko dno formy. Nastawić piekarnik - 170*. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dalej ubijając stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier. Kiedy nie będzie już czuć kryształków cukrowych, nie przerywając ubijania dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać przesianą mąkę z budyniem - delikatnie wymieszać szpatułką lub bardzo, bardzo krótko i na najmniejszych obrotach mikserem. Masa nie może opaść. Przełożyć ostrożnie do tortownicy, delikatnie wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 25 min. Wyjąć i upuścić biszkopt w formie w wysokości około 1/2 metra, aby był równy. Zostawić do ostygnięcia, a następnie nasączyć ponczem (wszystkie składniki na poncz wystarczy połączyć połączyć).

Składniki na Galaretkę z Truskawkami:
  • 2 galaretki o smaku truskawkowym lub malinowym
  • 1 kg truskawek
  • 2,5 - 3 szklanki wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Truskawki odszypułkować, umyć, wysuszyć. Pokroić w ćwiartki.  

Składniki na Krem Budyniowy:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 1,5 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 8 łyżek cukru
  • 4-5 łyżeczek żelatyny
  • odrobina wody
W odrobinie mleka rozpuścić proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozpuszczony budyń, energicznie mieszać do zgęstnienia. Przelać do miski, przykryć folią spożywcza, aby nie powstał kożuch i zostawić do całkowitego wystudzenia. 
Żelatynę umieścić w małym naczyniu i zalać wodą tylko do przykrycia, zamieszać i zostawić na 10 min. Śmietankę ubić na sztywno, a następnie dodawać łyżka po łyżce wystudzony budyń. Miksować aż masa będzie gładka. Ewentualnie dosłodzić. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - 5 sekund (nie dopuścić do zagotowania - straci właściwości żelujące!). Kiedy będzie letnia dodać do masy kremowej i dobrze zmiksować. Odstawić na chwilkę do lodówki, kiedy zacznie tężeć wylać na nasączony biszkopt. Wyłożyć truskawki, można lekko docisnąć je do masy kremowej. Wstawić do lodówki do stężenia kremu. Następnie wylać zimną, tężejącą galaretkę.

6 komentarzy:

  1. Niebo w ... buzi :) akurat wykorzystałam truskawki z zamrażarki

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne jest! Polecam! Łatwe i wydawałoby się niby nic a lepsze niż nie jedno super wypasione ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowy strzał w 10 !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie to było dobre... super przepis

    OdpowiedzUsuń