Dziś przepis na Najlepsze Drożdżowe Rogaliki z Czekoladą. Zobaczycie, że obok nich nikt nie przejdzie obojętnie. Są perfekcyjne, przekonacie się sami, a do przepisu wrócicie nie raz :)
Delikatne, puszyste, mięciutkie maślane ciasto kryjące
rozpływające się w ustach czekoladowe nadzienie.
Pachnące, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika smakują bajecznie ze szklanką mleka. Idealnie sprawdzą się i kolejnego dnia, jako drugie śniadanie - zabrane na wycieczkę, do pracy czy szkoły :) Zachęcać chyba nie muszę ;)
Delikatne, puszyste, mięciutkie maślane ciasto kryjące
rozpływające się w ustach czekoladowe nadzienie.
Pachnące, jeszcze ciepłe, wyjęte prosto z piekarnika smakują bajecznie ze szklanką mleka. Idealnie sprawdzą się i kolejnego dnia, jako drugie śniadanie - zabrane na wycieczkę, do pracy czy szkoły :) Zachęcać chyba nie muszę ;)



- 5 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 75 g water roux (25 g mąki, 1/2 szklanki wody)
- 30 g drożdży świeżych
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 35-40g roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 3 jajka
- szczypta soli
- 400 g Nutelli (można zastąpić kostkami czekolady)
Składniki na Orzechową Kruszonkę:
- 50 g masła
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki prażonych, zmielonych orzechów (ziemnych, laskowych, waszych ulubionych - tutaj przepisy)
W rondelku umieścić składniki na water roux. Mieszając trzepaczką podgrzewać masę, aż lekko zgęstnieje (temp. koło 65*), konsystencją powinna przypominać gęstą śmietanę. Przestudzić.
Do miski wykruszyć drożdże, dodać
łyżkę cukru, ciepłe mleko i
kopiastą łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. pod
przykryciem. W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić
puszystą
masę. Do przesianej mąki dodać masę jajeczną, rozczyn z drożdży,
przestudzone water roux i śmietankę. Wyrobić ciasto, ręcznie lub
mikserem z
odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli,
partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiać
ciasto około 10-12 minut. Jeśli
wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne.
Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy
będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w
ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia
objętości.

Popełniliśmy ten przepis i teraz nam bardzo dobrze :)
OdpowiedzUsuńRano pachniało jak w piekarni. Piekłam od samego świtu, zapakowane dzieciom do szkoły, a zjedzone już po drodze. Rewelacyjne
OdpowiedzUsuńMięciutkie i na długo zachowały świeżość. Wszyscy zadowoleni
OdpowiedzUsuńPuszyste wyszły. Bardzo delikatne i mięciutkie. Następne robię z podwójnej porcji
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
UsuńDelikatne, miękkie i pyszne. Super drugie śniadanie
OdpowiedzUsuńDzis musialam takiego zjesc. Nie wiem co ze mną i tą czekoladą jesienią 😊 upiekłam, zeby nie bylo wszyscy sie czestowali - zostaly 2 na jutro. Kto sie lierwszy obudzi ten szczesciarz 😂 co do przepisu to ciasto rewelacyjne, łatwo sie z nim pracuje jak zawsze. Bezproblemowe. W kosciach czuje ze niedlugo znow dorobie blachę 😄
OdpowiedzUsuńMam takie pytanie odnośnie tego water roux co to taje w cieście drożdżowym i czy można to zrobić wcześniej a potem się bie podgrzać i wykorzystać do ciasta
OdpowiedzUsuńCiasto jest miękkie, wilgotne, na dłużej zachowa świeżość, a przy tym puszyste. A przynajmniej z tym dodatkiem łatwiej o taki efekt. Można zrobić więcej i przechowywać w lodówce około 48 godzin, lekko ocieplić przed dodaniem.
UsuńDziękuję ślicznie dziś właśnie robiłam wyszły pysznie już to kolejne rogaliki które robiłam z tego bloga i każde smakują rewelacyjnie 😉już ich nie ma były tak dobre pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper :) Bardzo się cieszę !
UsuńUwielbiam to ciasto. Robiłam już z marmoladą i Nutellą, a teraz znów robię. Jeszcze nie zdecydowałam z czym będą ale wiem że będą pyszne jak zawsze
OdpowiedzUsuńA czy pani próbowała robić któreś że swoich wypieków drożdżowych z mąką pełnoziarnisto
OdpowiedzUsuńNie, robiłam z chlebową, pszenną i było ok ;)
UsuńMam problem. Czy ciasto można zostawić w lodówce do wyrośniecia i rano zrobić liczę na odpowiedź za którą będę wdzięczna bo nie wiem czy przez noc spędzoną w lodówce rano będzie jeszcze do czegoś się nadawać pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie robiłam tak, ale myślę, że można - na pierwsze wyrastania :)
Usuń