Pyszne, mięciutkie, puszyste i wilgotne słodkie bułeczki z prażonymi, domowymi jabłkami pod cynamonową kruszonką. Więcej pisać już chyba nie muszę. Obłędne. Przygotowane z mojego autorskiego, niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe.
Znikają w mgnieniu oka. Bardzo polecam!
Składniki na około 16 drożdżówek:
- 40 g drożdży
- 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 1/3 szklanki śmietanki 30%
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju

- 1 duży słoik prażonych jabłek (tutaj przepis)
- 1/3 szklanki mleka
- 1 białko
Składniki na Cynamonową Kruszonkę:
- 100 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Zrobić
rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 1 łyżkę
cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać 1/2 szklanki ciepłego mleka (nie
gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć
talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.

Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.

Do
nagrzanego piekarnika - 175* wstawić drożdżówki. Piec około 25-30 min. Wyjąć i natychmiast przykryć blaszkę wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 10 min.
Bułeczki już rosną :) zaraz wstawiam do piekarnika. Wyglądają cudownie, ciasto wyszło bez problemu :)
OdpowiedzUsuńPrzepis jeszcze nie ostygł, a tu już bułeczki się pieką :D Super! Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam :)
UsuńWyszły doskonale. Miękkie, leciutkie, wilgotne i puszyste. Pyszna kruszonka. Wszystko sie rozeszło błyskawicznie :)
OdpowiedzUsuńDziś powtarzam :) połowę zrobiłam z gruszka mi. Bardzo dobre, cały tydzień za nimi tesknilismy
OdpowiedzUsuńTo mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Słoikow jablek mam zamwsze mnostwo. Kupuję drożdże i pyszne bułeczki czeka tylko na spałaszowanie przez rodzinę:)
OdpowiedzUsuńJak je wywinąć?
OdpowiedzUsuńRozciągnąć w dłoniach i przekręcić jak na "kokardkę" :)
UsuńWspaniałe, na podwieczorek i do pracy czy szkoły dla dzieciaków. Wszystkim bardzo smakują
OdpowiedzUsuń