Menu górne

Drożdżówki z Jabłkami i Cynamonową Kruszonką


Pyszne, mięciutkie, puszyste i wilgotne słodkie bułeczki z prażonymi, domowymi jabłkami pod cynamonową kruszonką. Więcej pisać już chyba nie muszę. Obłędne. Przygotowane z mojego autorskiego, niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe.
 Znikają w mgnieniu oka. Bardzo polecam!


Składniki na  około 16 drożdżówek:
  • 40 g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru + 1 łyżka
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • szczypta soli
  •  1/3 szklanki oleju

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/prazone-jabka-lekko-karmelizowane.html Dodatkowo:


 Składniki na Cynamonową Kruszonkę:
  • 100 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1-2 łyżeczki cynamonu

Zrobić rozczyn. Świeże drożdże pokruszyć do większej miski, wsypać 1 łyżkę cukru, 2 łyżki przesianej mąki, wlać  1/2  szklanki ciepłego mleka (nie gorącego, "zabijemy" drożdże) - wymieszać łyżką do połączenia, przykryć talerzem i odstawić na 15-20 min. do wyrośnięcia.
W tym czasie przesiać pozostałą mąkę do dużej miski (pamiętaj - ciasto podwoi objętość). Z jajka i żółtek oraz reszty cukrów - ubić gęsty i puszysty kogel-mogel. Do przesianej mąki dodać podrośnięte drożdże, ubite jajka z cukrami, pozostałe ciepłe mleko, śmietankę i szczyptę soli - rozpocząć wyrabianie, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami przeznaczonymi do tego typu ciast. Po około 5 minutach, kiedy składniki się połączą, kontynuując pracę dodawać powoli strużką oleju. Po wykorzystaniu całego tłuszczu wyrabiać ciasto jeszcze około 8 minut. Powinno być pulchne, elastyczne, sprężyste, napowietrzone, gładkie.
Przykryć miskę czystą ściereczką lub talerzem i odstawić do podwojenia objętości (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 1 godz.
Wyrośnięte Ciasto Drożdżowe dobrze, ale krótko zagnieść.Przełożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką pszenną. Rozwałkować na duże, prostokątny placek. Równomiernie rozłożyć na cieście jabłka i zwinąć jak roladę. Kroić ostrym nożem na nieduże kawałki. Każdy z nich przekręcić w dłoniach i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 min. do lekkiego wyrośnięcia. W tym czasie przygotować kruszonkę. Mąkę zagnieść z masłem na sypki proszek. Dodać cukier i cynamon -  zagnieść opuszkami palców tworząc kruszonkę. Wyrośnięte słodkie bułeczki z jabłkami posmarować ciepłym mlekiem rozmieszanym z białkiem i obsypać cynamonową kruszonką.

Do nagrzanego piekarnika - 175* wstawić drożdżówki. Piec około 25-30 min. Wyjąć i natychmiast przykryć blaszkę wilgotną lnianą ściereczką. Zdjąć po 10 min.
 

8 komentarzy:

  1. Bułeczki już rosną :) zaraz wstawiam do piekarnika. Wyglądają cudownie, ciasto wyszło bez problemu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis jeszcze nie ostygł, a tu już bułeczki się pieką :D Super! Życzę smacznego i serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Wyszły doskonale. Miękkie, leciutkie, wilgotne i puszyste. Pyszna kruszonka. Wszystko sie rozeszło błyskawicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś powtarzam :) połowę zrobiłam z gruszka mi. Bardzo dobre, cały tydzień za nimi tesknilismy

    OdpowiedzUsuń
  4. To mój ulubiony przepis na ciasto drożdżowe. Słoikow jablek mam zamwsze mnostwo. Kupuję drożdże i pyszne bułeczki czeka tylko na spałaszowanie przez rodzinę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak je wywinąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozciągnąć w dłoniach i przekręcić jak na "kokardkę" :)

      Usuń
  6. Wspaniałe, na podwieczorek i do pracy czy szkoły dla dzieciaków. Wszystkim bardzo smakują

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)