Zdrowa, lekka i typowo letnia zupa skomponowana ze świeżutkich warzyw. Zimą czy jesienią można o niej tylko pomarzyć dlatego teraz kiedy botwiny jest pod dostatkiem nie ma na co czekać. Bardzo, bardzo polecam. Delikatna, lekko słodka - po prostu pyszna.
Składniki:
- bardzo duży pęczek świeżej botwiny + 2 buraki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- por (połowa wystarczy)
- 1 duża śmietana 18%
- 5 dużych ziemniaków
- pęczek koperku (niekoniecznie)
- 2 łyżki jarzynki
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru
- woda
Marchewki, pietruszki, pora, selera i buraki obrać, umyć i umieścić w dużym garnku. Zalać wodą do 3/4 wysokości. Dodać jarzynkę, ziele angielskie, pieprz i gotować, aż warzywa będą miękkie, po czym usunąć je z garnka (można wykorzystać na sałatkę - przepis TU i TUTAJ). Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do garnka - pogotować 10 min. Botwinkę obrać, liście umyć i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Gotować przez 15 min. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny. Śmietanę zmieszać z odrobiną wywaru (aby uniknąć zważenia) i dolać do garnka. Dobrze wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Ewentualnie dodać posiekany koperek.
Moja ulubiona zupka :) nawet na zimno :)
OdpowiedzUsuńNawet na zimno jest rewelacyjna. Przepyszna, zdrowa i lekka, dietetyczna zupa. Mniam :-)
OdpowiedzUsuńPrzepyszna, moja mama robi bardzo podobnie
OdpowiedzUsuń