Menu górne

Botwinka


Zdrowa, lekka i typowo letnia zupa skomponowana ze świeżutkich warzyw. Zimą czy jesienią można o niej tylko pomarzyć dlatego teraz kiedy botwiny jest pod dostatkiem nie ma na co czekać. Bardzo, bardzo polecam. Delikatna, lekko słodka - po prostu pyszna.  

Składniki: 
  • bardzo duży pęczek świeżej botwiny + ewentualnie 2 buraki
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki 
  • mały seler
  • por
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 8 ziemniaków
  • pęczek koperku (niekoniecznie)
  • 1 łyżka jarzynki
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
 Marchewki, pietruszki, pora, selera (ewentualnie buraki) obrać, umyć i umieścić w dużym garnku. Zalać wodą do 3/4 wysokości. Dodać jarzynkę, ziele angielskie, pieprz i gotować, aż warzywa będą miękkie, po czym usunąć je z garnka (można wykorzystać na sałatkę - przepis TU i TUTAJ). Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do garnka - pogotować 10 min. Botwinkę obrać, liście umyć i pokroić w kostkę. Dodać do garnka. Gotować przez 15 min. Doprawić cukrem, sokiem z cytryny. Śmietanę zmieszać z odrobiną wywaru (aby uniknąć zważenia) i dolać do garnka. Dobrze wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Ewentualnie dodać posiekany koperek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz