Menu górne

Sos Toffi / Karmelowy (na mleku)



Od przyjaciółek, które wpadają na kawę słyszeć:
"To najlepsza kawa jaką piłam" 
jest chyba najlepszą rekomendacją dla Sosu Toffi :) 
Ostrzegam - grozi uzależnieniem, czytacie i robicie na własną odpowiedzialność :D
Przepis na Sos Toffi to mój autorski pomysł. Kocham polewać sobie spienione mleko lub bitą śmietanę na kawie takim sosem. Już dawno temu wpadłam na pomysł, aby jeszcze bardziej zmniejszyć jego kaloryczność. Nie wiedziałam czy się uda, a jednak. 
Powstał najlepszy Sos Toffi jakiego kiedykolwiek próbowałam. O idealnej konsystencji i smaku.
 Chociaż robiłam parę razy sos toffi na śmietance (klik), to właśnie tego na mleku używam zawsze, ba! codziennie do kawy.
 Naturalny, bez ulepszaczy i jakiegokolwiek tłuszczu. O dodatku masła zapomnijcie, nie warto.
 Przygotowanie Sosu Toffi z tego przepisu trwa kilka minut. 
Potrzebujemy jedynie mleka, wody, cukru, miodu i szczypty soli.




Jaka jest różnica pomiędzy sosem Toffi na śmietance, a tym na mleku?
- dużo mniej kalorii
- sos na mleku jest mniej gęsty, lżejszy -  nadaje się idealnie do kawy, ale i deserów, gofrów (raczej nie do ciast).



Polecam oba sosy - nie mniej - 
zawsze mam w swojej lodówce Sos Toffi na mleku. 
Nawet zawekowany pojechał ze mną na Grecko-Albańskie wakacje
 i tam dodatkowo umilał pobyt i rozkosz picia porannej kawy :)

 

Składniki na 1 słoiczek około 250 ml:
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 szklanka cukru (zwykły lub trzcinowy)
  • 1 i 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 szklanka mleka 2%
  • duża szczypta soli
Do garnuszka z nieprzywierającym dnem wlać wodę, dodać płynny miód i cukier. Ocieplić chwilkę na gazie. Odstawić na bok i dobrze wymieszać. Cukier musi całkowicie się rozpuścić. Następnie ponownie umieścić naczynie na kuchence i nie mieszając już ani razu gotować na średniej / wysokiej mocy palnika (trzeba wyczuć, moja kuchenka jest dość "mocna" więc dla mnie najlepsza jest średnia moc). Po kilku minutach masa zacznie zmieniać kolor. Najpierw będzie kremowa, później lekko karmelowa, karmelowa, mocno karmelowa i spalona :D Tej ostatniej nie polecam, sos będzie gorzki, nie smaczny. Im bardziej ciemny kolor sosu tym bardziej karmelowy smak. Ja preferuję poziom "karmelowa", chociaż czasem zdejmuję z ognia już "lekko karmelową" (sos będzie jaśniejszy, delikatny). Naczynie zdjąć z ognia i natychmiast dodać szklankę mleka, w tym samym czasie od razu mieszać trzepaczką. Mieszamy dopóki karmel się nie rozpuści. Wtedy ponownie stawiamy naczynie na kuchence i gotujemy na wysokiej mocy palnika około 1-2 minut. Im dłużej gotujemy tym sos będzie gęstszy. W międzyczasie dodajemy sól. Sos przelewamy do słoiczka. Co jakiś czas, podczas studzenia warto go zamieszać, aby powstała "karmelowa pianka" wymieszała się z "płynniejszą częścią toffi" - dodatkowo zagęści sos. Wystudzony sos wstawiamy do lodówki pod przykryciem. 
*Można go także wekować :) 
* Jeśli sos wyjdzie za gęsty - należy dolać 1/3 szklanki mleka i zagotować, jeśli będzie zbyt płynny - umieścić na patelni i ponownie zagotować.

Spróbujcie także:


Sos Toffi / Karmelowy (na śmietance)

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/sos-toffi-karmelowy.html

Caramel Cappuccino - Kawa z Sosem Toffi 

http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/caramel-cappuccino-kawa-z-sosem-toffi.html


Mleczna Zupa z Nutą Karmelową
http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/mleczna-zupa-z-nuta-karmelowa.html
 Caramel Caffe Macchiato


http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/caramel-caffe-macchiato.html
Kawa Migdałowa 


https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/kawa-migdaowa.html

 Waniliowa Panna Cotta z Płynnym Toffee w Środku


http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/waniliowa-panna-cotta-z-pynnym-toffee-w.html

Domowa Bananowa Gronola

http://natomamochote.blogspot.com/2016/03/domowa-bananowa-gronola.html
Sernik White Snickers


http://natomamochote.blogspot.com/2016/10/sernik-white-snickers.html#more
Ciasto z Bananami, Solonym Karmelem i Bitą Śmietaną


http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/ciasto-z-bananami-solonym-karmelem-i.html

Lody Waniliowe z Ciasteczkami Hit
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/lody-waniliowe-z-ciasteczkami-hit.html

7 komentarzy:

  1. Pyszny. Zrobiłam szarlotkę tatrzańską, do tego lody i ten sos. Na bogato ale jak smacznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ostatnio skończyłam drugi słoik. Jest cudowny, urozmaica i moją kawę ☕

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczerze ? Prawie nie czuć różnicy między tym na mleku a tym na śmietance. Oba pyszne ale ten mniej kaloryczny więc dostaje puchar 🏆kocham takie kulinarne małe oszustwa. Genialny pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, zrobiłam sos wg przepisu, ale mi sieszwazył 🙁 jaka moze byc przyczyna?

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy dodawany miód był całkowicie płynny czy skrystalizowany? Mieszała pani w trakcie gotowania wody, cukru i miodu? - nie powinno się. Czy dokładnie wymieszała pani składniki po dodaniu mleka? i podczas ponownego gotowania często mieszała? Może zbyt krótko gotowany po dodaniu mleka. Jak wlewała pani mleko to czy reakcja była gwałtowna? cukier się skrystalizował i trzeba była go rozmieszać w mleku?

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny, smak boski i niepowtarzalny. Jak prawdziwa płynna krówka. Kubki smakowe szaleją, a moja kawa prosi o więcej :) Zrobiłam na jasnym cukrze z dużym dodatkiem soli.. może nawet za dużym, następnym razem wezmę po prostu szczyptę ;) Ale i tak pycha! Konsystencja jak na zdjęciach, jednolity i lekko płynny, delikatnie ciągnący. Robiłam według wskazówek.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)