Menu górne

Sos Toffi / Karmelowy (na śmietance)

Kocham Toffi <3 jak i wszystko co do niego pasuje. Wypróbowałam już chyba wszystkie sklepowe Sosy Toffi wśród, których mam swoich faworytów, ale i poznałam paru "Toffipodszywaczy" ;)
 Jednak odkąd sama zrobiłam, domowy Sos Karmelowy - już nigdy, nigdy, nigdy nie sięgnę po te sklepowe. Przygotowując go w domu mam pełną kontrolę nad dodawanymi składnikami, konsystencją i oczywiście smakiem. 
 Świetnie nadaje się do przełożenia lub nasączenia ciasta, jako dodatek do deserów, gofrów, lodów, a nawet kawy (chociaż do tej ostatniej - proponuję Sos Toffi na mleku z tego przepisu "klik")
 Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje więcej niż 10 minut. A zapewniam, że warto. 
Mój domowy Sos Karmelowy nie zawiera masła!!!!! To mit, że jego dodatek jest koniecznością - wypróbowałam dwie wersję i nie wyczuwam żadnej różnicy, więc uznaje je za całkowicie zbędne.
 Sos Toffi z tego przepisu to tylko cukier trzcinowy lub zwykły, odrobina miodu, woda, mleko i śmietanka oraz duża szczypta soli. Jest boski... idealnie nadaje się także do wekowania na "czarną godzinę". Karmelowo polecam i ostrzegam - grozi uzależnieniem <3



Składniki na duży słoiczek / buteleczkę:
  • 1 szklanka cukru trzcinowego lub zwykłego
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • duża szczypta soli (lub dwie)
Cukier trzcinowy, miód i wodę umieścić na głębokiej ceramicznej patelni. Włączyć palnik na najwyższą moc i mieszać do rozpuszczenia się cukru i zagotowania. Zmniejszyć płomień na średnią moc. Pozostawić syrop na 4-5 minut (można raz lub dwa krótko zamieszać). Kiedy syrop zacznie gęstnieć, nabierze karmelowego koloru (nie spalić - wtedy będzie gorzki!, za krótko karmelizowany - zbyt blady i mało intensywny w smaku) - zdjąć z ognia. 
Mieszając trzepaczką powoli wlewać śmietankę, dodać sól. Mieszać, aż składniki się połączą. Ponownie umieścić patelnię na ogniu i mieszając zagotować. Potrzymać na ogniu około 2 minut. Sos powinien być brązowy, ale płynny. Dodać mleko i gotować około 2 minut. Zdjąć z ognia. Przelać zawartość paleni do buteleczki lub słoiczka. Jeśli chcemy, aby sos był gęstrzy gotujemy ze śmietanką chwilę dłużej na mniejszej mocy palnika.
Po ostygnięciu syrop dodatkowo zgęstnienie. Jeśli będzie za gęsty - ponownie umieścić na patelni i zagotować z 1/3 szklanki mleka / śmietanki.
Przechowywać w temperaturze pokojowej lub w lodówce (tam, bardziej zgęstnieje) - około 2 tygodni (ale gwarantuje, że zużyjecie szybciej ;) Sos Karmelowy można także wekować napełniając wyparzone słoiczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)