Po pierwszych słonecznych, wiosennych dniach wypełnionych śpiewem ptaków, podglądaniem pierwszych pączków na drzewach…znów nastąpił atak
zimy…
W takie dni najlepiej pocieszyć się słodkościami, które z pewnością szybko
podniosą poziom endorfin :)
Naleśniki z Nutellą i Orzechami to kolejny pomysł na nie tylko słodkie
śniadanie, ale i deser czy kolację.
Pyszne mięciutkie, delikatne, rozpływające
się w ustach ciasto naleśnikowe z przepysznymi dodatkami. Podawane na gorąco z
lodami dorównują niejednej bardziej pracochłonnej słodkości.
Składniki:
- 2 szklanki maki pszennej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody niegazowanej
- ½ szklanki wody gazowanej
- Olej lniany / słonecznikowy do smażenia
Dodatki: Nutella, Domowe Masło Orzechowe (przepis), Uprażone Orzeszki Ziemne (przepis).
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i
zmiksować do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić ciasto
na co najmniej 1 godz. Lekko zamieszać łyżką i smażyć na średniej mocy palnika
i minimalnej ilości oleju przez około 40 sekund z każdej strony. Powinny pojawiać się bąbelki powietrza w cieście.
Naleśnika rozłożyć płasko, na ½ rozsmarować cienko nutellę,
na drugiej Polowie niewielką ilość masła orzechowego. Zwinąć w rulonik lub składać
w trójkąty. Podsmażyć na suchej patelni z obu stron po około 1 minucie. Posypać
wierzch zmielonymi orzeszkami, podawać z waniliowymi lodami.
Uwielbiam :) i banany do tego :D
OdpowiedzUsuńZjadłbym bardzo chętnie tonę takich naleśników. Dawno się tak nie najadlam. Ciasto naleśnikowe jest świetne.
OdpowiedzUsuńSą moją słabością. Boskie ;)
OdpowiedzUsuń