Menu górne

Naleśniki z Nutellą i Orzechami



Po pierwszych słonecznych, wiosennych dniach wypełnionych śpiewem ptaków, podglądaniem pierwszych pączków na drzewach…znów nastąpił atak zimy… 
W takie dni najlepiej pocieszyć się słodkościami, które z pewnością szybko podniosą poziom endorfin :) 
Naleśniki z Nutellą i Orzechami to kolejny pomysł na nie tylko słodkie śniadanie, ale  i deser czy kolację. 
Pyszne mięciutkie, delikatne, rozpływające się w ustach ciasto naleśnikowe z przepysznymi dodatkami. Podawane na gorąco z lodami dorównują niejednej bardziej pracochłonnej słodkości.

Składniki:
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody niegazowanej
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • Olej lniany / słonecznikowy do smażenia
Dodatki: Nutella, Domowe Masło Orzechowe (przepis), Uprażone Orzeszki Ziemne (przepis).

Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i zmiksować do połączenia i uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Odstawić ciasto na co najmniej 1 godz. Lekko zamieszać łyżką i smażyć na średniej mocy palnika i minimalnej ilości oleju przez około 40 sekund z każdej strony. Powinny pojawiać się bąbelki powietrza w cieście.

Naleśnika rozłożyć płasko, na ½ rozsmarować cienko nutellę, na drugiej Polowie niewielką ilość masła orzechowego. Zwinąć w rulonik lub składać w trójkąty. Podsmażyć na suchej patelni z obu stron po około 1 minucie. Posypać wierzch zmielonymi orzeszkami, podawać z waniliowymi lodami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz