Menu górne

Masło Orzechowe Crunchy - Najlepsze, Domowe



Własnej roboty, domowe, najlepsze, idealne, wręcz doskonałe masło orzechowe crunchy - czyli z wyczuwalnymi, bardzo chrupiącymi kawałkami orzeszków w masie. 
Jest przepyszne, słodko - słone, a dodane ponadto chrupiące - wcześniej prażone z cukrem trzcinowym - orzeszki są nieziemskie! Tak to dobre słowo :) 
Kiedyś "polowałam" na tydzień amerykański w jednej z sieciówek, żeby kupić tego typu masło. Pomimo tego, że kupowałam zazwyczaj duży zapas, zawsze zbyt szybko znikało. 
Od dwóch lat robię je sama i nie zamieniłabym już nigdy na żadne inne. 
Jest to przepis praktycznie jednoskładnikowy, masło jest bardzo zdrowe, w 100% orzechowe, tanie i szybkie to wykonania - to maksymalnie 10 minut. Bardzo polecam! 




Składniki na nieduży słoiczek masła orzechowego:
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych solonych
  • 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 1/3 łyżeczki soli (ja dodałam pół łyżeczki)
Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Powinny być gorące, lekko zezłocone. Zdjąć z ognia i rozpocząć proces blendowania do uzyskania gładkiej, lepkiej, masy o konsystencji gęstej śmietany. U mnie wystarczyło 7 minut, aby orzeszki "uwolniły" olej. Proces można podzielić na etapy, np. blendować po 3 minuty, aby nie przeciążać urządzenia.

Składniki na Orzeszki Crunchy:
  • pół szklanki orzeszków ziemnych solonych (lub więcej.. :)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  •  szczypta soli
  • 1 lub 2 łyżki wody
Orzeszki uprażyć na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypaliły. Gdy się lekko przyrumienią dodać 1 łyżkę cukru, sól i szybko zamieszać, a gdy tylko cukier się rozpuści dodać wodę i dalej energicznie mieszać- uwaga! zacznie mocno i gwałtownie wrzeć. Gdy woda wyparuje, dodać resztę cukru, mieszać do jego rozpuszczenia się i skarmelizowania orzeszków. Natychmiast zdjąć i przełożyć orzeszki z rozgrzanej patelni do innego naczynia. Całkowiecie ostudzić.

Przestudzone orzeszki przełożyć do foliówki i kilka razy uderzyć tłuczkiem lub umieścić w misie blendera i krótko - dosłownie 1-2 sekundy - przemielić, chyba że wolicie mniejsze kawałeczki.
Dodać do lekko przestudzonej orzechowej masy, wymieszać, przełożyć do słoiczka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz