Menu górne

Masło Orzechowe Crunchy - Najlepsze, Domowe



Własnej roboty, domowe, najlepsze, idealne, wręcz doskonałe masło orzechowe crunchy - czyli z wyczuwalnymi, bardzo chrupiącymi kawałkami orzeszków w masie. 
Jest przepyszne, słodko - słone, a dodane ponadto chrupiące - wcześniej prażone z cukrem trzcinowym - orzeszki są nieziemskie! Tak to dobre słowo :) 
Kiedyś "polowałam" na tydzień amerykański w jednej z sieciówek, żeby kupić tego typu masło. Pomimo tego, że kupowałam zazwyczaj duży zapas, zawsze zbyt szybko znikało. 
Od dwóch lat robię je sama i nie zamieniłabym już nigdy na żadne inne. 
Jest to przepis praktycznie jednoskładnikowy, masło jest bardzo zdrowe, w 100% orzechowe, tanie i szybkie to wykonania - to maksymalnie 10 minut. Bardzo polecam! 




Składniki na nieduży słoiczek masła orzechowego:
  • 1,5 szklanki orzeszków ziemnych solonych
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego 
  • 1/3 łyżeczki soli (ja dodałam pół łyżeczki)
Orzeszki uprażyć na suchej patelni. Powinny być gorące, lekko zezłocone. Zdjąć z ognia i rozpocząć proces blendowania do uzyskania gładkiej, lepkiej, masy o konsystencji gęstej śmietany. U mnie wystarczyło 7 minut, aby orzeszki "uwolniły" olej. Proces można podzielić na etapy, np. blendować po 3 minuty, aby nie przeciążać urządzenia.

Składniki na Orzeszki Crunchy:
  • pół szklanki orzeszków ziemnych solonych (lub więcej.. :)
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  •  szczypta soli

Orzeszki uprażyć na suchej patelni, mieszając, aby się nie przypaliły (mała moc palnika). Gdy się lekko przyrumienią dodać 1 łyżkę cukru, sól i szybko zamieszać. Gdy cukier się rozpuści - natychmiast zdjąć i przełożyć orzeszki z rozgrzanej patelni do innego naczynia. Całkowicie ostudzić.

Przestudzone orzeszki przełożyć do foliówki i kilka razy uderzyć tłuczkiem lub umieścić w misie blendera i krótko - dosłownie 1-2 sekundy – przemielić.
Dodać do lekko przestudzonej orzechowej masy, wymieszać, przełożyć do słoiczka. Przechowywać w lodówce.

Przestudzone orzeszki przełożyć do foliówki i kilka razy uderzyć tłuczkiem lub umieścić w misie blendera i krótko - dosłownie 1-2 sekundy - przemielić, chyba że wolicie mniejsze kawałeczki.
Dodać do lekko przestudzonej orzechowej masy, wymieszać, przełożyć do słoiczka.


2 komentarze:

  1. Super pomysł na gdy bym nie wpadła na to dziękuję od dziś już kremu nie kupuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też już nie kupuję :) Często robię sama takie masło :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)