Ciasto obłędnie mleczne - dla miłośników mleczka skondensowanego.
Jest niesamowicie wilgotne, nasączone potrójnie mleczną mieszanką, którą chłonie jak gąbka.
Dzięki odpowiedniemu ubiciu jajek jest także bardzo puszyste i delikatne.
Z dodatkiem bitej śmietany i podprażonych z cukrem migdałów staje się jeszcze bardziej aksamitne i zapewniam, że smakuje wyjątkowo dobrze.
Przepis na Tres Leches Cake czyli Ciasto Potrójnie Mleczne ma już swoje lata, a wywodzi się z Meksyku / Ameryki Łacińskiej, gdzie nadal cieszy ogromną popularnością.
Moją wersję lekko zmodyfikowałam, jest nieco lżejsza i jeszcze bardziej wilgotna.
Amatorzy mlecznych wypieków i mleka skondensowanego będą zachwyceni!
Składniki na Ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 90 g masła
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Masło rozpuścić w mikrofali. Następnie wymieszać z ciepłym mlekiem i olejem. Odstawić. Jajka ubić z cukrami na gęstą, białą i puszystą masę (około 5-7 min.). Po tym czasie na zmianę dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i rozpuszczone masło z mlekiem i olejem. Krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera (tylko do połączenia, aby masa nie opadła). Ciasto przełożyć do prostokątnej formy wysmarowanej lekko olejem i oprószonej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i odstawić na 10 minut. Następnie ciasto ponakłuwać patyczkiem lub widelcem (do samego dna) i łyżka po łyżce nasączać potrójnie mleczną mieszanką.
- 1 i 1/2 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (zawsze używam Gostyńskiego
)
- 1 szklanka mleka 2%
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
Powyższe składniki przelać do miski i wymieszać trzepaczką do połączenia. Powoli, łyżka po łyżce nasączyć równomiernie jeszcze ciepłe, ponakłuwane ciasto (nie odpinać brzegów!). Kiedy ciasto wystygnie - schłodzić w lodówce przez min. 2 godziny.
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka cukru
- 1 płaska łyżeczka żelatyny deserowej
- płatki migdałów + 1/2 łyżeczki cukru
Migdały podprażyć na suchej patelni. Kiedy zaczną lekko się rumienić dodać cukier. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Kiedy cukier zacznie się rozpuszczać natychmiast zdjąć z patelni i przestudzić.
Śmietankę ubić na "lekko sztywno" pod koniec dodając cukier. Dodać żelatynę i krótko zmiksować. Wyłożyć na dobrze schłodzone ciasto. Posypać podprażonymi z cukrem migdałami. Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej wstawić zawinięte folią do lodówki na całą noc.
Już czuję ten smak :) na pewno upieke :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i przyznaje ze jest cudowne. Bardzo wilgotne. Pięknie wyrosło i pochłonęło całą mieszankę mleczną. Smakuje wybitnie :) mąz zjadł chyba pół blaszki :D co dowodzi ze nie jest mdłe ani za słodkie. Super przepis :)
OdpowiedzUsuńWitam :) bardzo dobre ciasto. Wyrosło i wypiło całe mleczko. Smakowało wszystkim. Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńCiasto rewelacyjnie pasuje do malin. Ale ostrzegam ze wtedy można zjeść od razu całą blaszkę. Wyszło pyszne, wilgotne, mega mleczne.
OdpowiedzUsuńCud cud cud oooo wne ♡♡♡
OdpowiedzUsuńJaką dużą blaszkę miałaś??
OdpowiedzUsuńOkoło 28 cm x 20 cm :) Pozdrawiam serdecznie!
UsuńJako ze jestem wielbicielką wilgotnych, delikatnych i mlecznych ciast nie mogłam nie upiec. Jest obłędne! O to chodziło :D będę robić bardzo często!
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :) Do powtarzania :)
OdpowiedzUsuńKocham mleko skondensowane więc ciacho dla mnie. Nie mogłoby nie smakować :) Wyszło puszyste, bardzo wilgotne, mleczne, a nie mdłe chociaż tego się bałam. Wcale nie takie bardzo słodkie. Idealne. Wszystkim smakowało
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne ciasto :-) piekłam je już z Pani bloga i bardzo nam smakowało.
OdpowiedzUsuńChłonie mleczko jak gąbka. Takiego ciasta jeszcze nie robiłam i nie żałuję że podjęłam próbę. Warto
OdpowiedzUsuńBardzo delikatne, pięknie pachnące migdałami - dodałam cukier o takim aromacie. Bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńKocham smak tego ciasta
OdpowiedzUsuńPycha :) ulubione ciasto mojej siostry
OdpowiedzUsuń