Menu górne

Ostra Jambalaya


Na Jambalaya'e mam ochotę zawsze kiedy oglądam "Panią Doubtfire"
I w końcu. Wreszcie .... marzenia zamieniłam w czyny!
Jambalaya to potrawa kreolska, w której skład wchodzą głównie ryż, pomidory, czosnek, papryka i ostre przyprawy. W zależności od regionu - lub upodobań - dodaje się i inne składniki. Ponieważ mi połączenie owoców morza  i kiełbasy za bardzo nie pasuje, postanowiłam zamienić krewetki na mięso kurczaka. Nie obyłoby się i bez żółtego sera. 
Wyszło obłędnie. 
Wyraziste, pikantne, przepyszne danie. 
Ku mojemu zaskoczeniu - połączenie kiełbasy z kurczakiem i ryżem jest niezrównanie doskonałe.
Bardzo polecam!

 Składniki:
  • 300 g ryżu Basmati (lub inny ryż, najlepiej długoziarnisty)
  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 kawałki kiełbasy podwawelskiej
  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 puszki pomidorów w kawałkach (lub pomidorki koktajlowe)
  • 2 czerwone cebule + 1 zwykła
  • pęczek szczypiorku
  • puszka ananasa
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka jarzynki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • zioła prowansalskie
  • pieprz cayenne 
  • chilli 
  • 4-5 ząbków czosnku
  • tarty żółty ser lub ser w plasterkach
  • olej 
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól
Ryż moczyć w zimnej wodzie przez min. 1 godz. Filet z kurczaka pokroić w kwadraty. Dodać przyprawę do kurczaka i1 łyżeczkę curry. Wymieszać i odstawić na 1 godz.
 Kiełbasę pokroić w niezbyt grube "pół plasterki" i smażyć na małym ogniu do wytopienia się tłuszczu. Następnie na dużej mocy palnika mocno zrumienić kiełbasę. Pod koniec odlać prawie cały tłuszcz i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć i odłożyć na bok. Na patelni podsmażyć kurczaka na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec dodać pokrojoną w paseczki paprykę. Podsmażyć i odłożyć na bok. 
Ryż odcedzić. Umieścić na nieprzywierającej głębokiej patelni (typu wok). Zalać 3 szklankami wrzątku, dodać jarzynkę, łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki soli. Gotować przez około 5 min. Odcedzić. Ponownie ryż umieścić na patelni. Zalać szklanką wrzątku, dodać łyżeczkę curry i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Od tego czasu, stopniowo uzupełniać wodę. Ryż musi być prawie miękki i pochłonąć całą wodę. Dodać pomidory, tymianek i posiekany czosnek. Wymieszać i zagotować. Dodać kiełbasę z cebulą i kurczaka z papryką oraz orzeźwiające kawałki ananasa. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem cayenne, chilli (ja dodaję dużo...) i ziołami prowansalskimi. Gotować często mieszając około 5-10 min, na małym ogniu. Wmieszać posiekany szczypiorek. Podawać gorące z serem żółtym na wierzchu (i zawsze można jeszcze posypać chilli.... :)

2 komentarze:

  1. Aż zgłodniałam. Wygląda apetycznie, na pewno zrobię niebawem

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. Bardzo dobra. W mojej wersji diablo ostra jambalaya

    OdpowiedzUsuń