Menu górne

Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką




Smak lata :) Rozkoszne drożdżówki z serem i truskawkami. 
Obłędnie delikatne ciasto i prosta do wykonania, pyszna masa serowa.
 Do tego świeże truskawki i waniliowa kruszonka. 
Ciasto jest cudowne, pięknie wyrasta i "współpracuje" podczas tworzenia słodkich bułeczek. 
Zapach podczas pieczenia jest fenomenalny. 
Myślę, że do przepisu wrócicie z przyjemnością jeśli 
- jak ja - kochacie drożdżowe wypieki.





Składniki na 2 blaszki:
  • 4 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 jajka 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 65 g masła
  • 500-600 g truskawek
  • 3 garście czekoladowych drobinek (użyłam mlecznych i gorzkich)



Składniki na masę serową:
  • 700 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 duża łyżka budyniu śmietankowego (proszek) + odrobina mleka
  • 1/2 szklanki cukru


Twaróg zblendować z żółtkami, 4 połową cukru  i rozprowadzonym w odrobinie mleka budyniem. Spróbować i ewentualnie dosłodzić – masa powinna być słodka (ale pamiętajmy, że dodawane białka też będą). Odstawić do lodówki. Tuż przed wyłożeniem masy na ciasto – ubić białka na sztywno. Następnie dodawać powoli pozostały cukier. Przestać miksować w momencie kiedy kryształki cukru przestaną być wyczuwalne. Wymieszać delikatnie z masą serową.

Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2/3 szklanki mleka i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, śmietankę i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i olej. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia objętości. 
Odszypułkować i pokroić w ćwiartki truskawki.
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe dodając do niego czekoladowe drobinki. Ciasto podzielić na cztery części - każdą kolejno rozwałkować na placek dłuższy niż szerszy. Rozsmarować na nim ser i zwinąć jak bardzo, bardzo długiego, wąskiego naleśnika. Podzielić na "drożdżówkowe porcje" - długość jednej powinna być podobna właśnie do długości naleśnika. Przeciąć każdą wzdłuż, pozostawiając na końcu 2 cm nie przecięte. Zapleść jak warkocza i połączyć ze sobą końcówki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach - urosną. W każdą słodką bułeczkę z serem powciskać ćwiartki truskawek. Odstawić na 30 minut na drugie wyrastanie. W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrami. 
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 40 minut, do zezłocenia się bułeczek i przypieczenia kruszonki. Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz