Menu górne

Drożdżówki z Serem i Truskawkami pod Kruszonką




Smak lata :) Rozkoszne drożdżówki z serem i truskawkami. 
Obłędnie delikatne ciasto i prosta do wykonania, pyszna masa serowa.
 Do tego świeże truskawki i waniliowa kruszonka. 
Ciasto jest cudowne, pięknie wyrasta i "współpracuje" podczas tworzenia słodkich bułeczek. 
Zapach podczas pieczenia jest fenomenalny. 
Myślę, że do przepisu wrócicie z przyjemnością jeśli 
- jak ja - kochacie drożdżowe wypieki.





Składniki na 2 blaszki:
  • 4 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 3 jajka 
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • 65 g masła
  • 500-600 g truskawek
  • 3 garście czekoladowych drobinek (użyłam mlecznych i gorzkich)



Składniki na masę serową:
  • 700 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1 duża łyżka budyniu śmietankowego (proszek) + odrobina mleka
  • 1/2 szklanki cukru


Twaróg zblendować z żółtkami, 4 połową cukru  i rozprowadzonym w odrobinie mleka budyniem. Spróbować i ewentualnie dosłodzić – masa powinna być słodka (ale pamiętajmy, że dodawane białka też będą). Odstawić do lodówki. Tuż przed wyłożeniem masy na ciasto – ubić białka na sztywno. Następnie dodawać powoli pozostały cukier. Przestać miksować w momencie kiedy kryształki cukru przestaną być wyczuwalne. Wymieszać delikatnie z masą serową.

Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, 2/3 szklanki mleka i łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać rozczyn z drożdży, masę jajeczną, śmietankę i pozostałe mleko. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło i olej. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia objętości. 
Odszypułkować i pokroić w ćwiartki truskawki.
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe dodając do niego czekoladowe drobinki. Ciasto podzielić na cztery części - każdą kolejno rozwałkować na placek dłuższy niż szerszy. Rozsmarować na nim ser i zwinąć jak bardzo, bardzo długiego, wąskiego naleśnika. Podzielić na "drożdżówkowe porcje" - długość jednej powinna być podobna właśnie do długości naleśnika. Przeciąć każdą wzdłuż, pozostawiając na końcu 2 cm nie przecięte. Zapleść jak warkocza i połączyć ze sobą końcówki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach - urosną. W każdą słodką bułeczkę z serem powciskać ćwiartki truskawek. Odstawić na 30 minut na drugie wyrastanie. W tym czasie przygotować kruszonkę łącząc najpierw mąkę z zimnym masłem, później zagniatając z cukrami. 
Brzegi drożdżówek można lekko posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną ciepłego mleka lub samym ciepłym mlekiem. Posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*, piec około 40 minut, do zezłocenia się bułeczek i przypieczenia kruszonki. Wyjąć i przykryć blaszkę lnianą, wilgotną ściereczką.
 

3 komentarze:

  1. Tradycyjne, polskie drozdzowki. Kochamy je. Z mrożonymi truskawkami też wychodzą pyszne. Ze świeżymi to raj dla kubków smakowych

    OdpowiedzUsuń
  2. Drożdżówki jak marzenie. Nigdy nie jadłam czekoś tak fobrego. Pierwsza blacha rozeszła się jeszcze gorąca, drugą skonczylismy dziś. Pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne, przepyszne. Ciasto delikatne, miękkie, wilgotne. Bułeczki pachną truskawkami i waniliowym serem - dodałam laski wanili. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)