Menu górne

Dip Serowy z Jalapeno

 
 

Zapraszam po przepis na najlepszy sos serowy jaki można przygotować w domu. To idealny dip do warzyw, chipsów czy nachosów, pizzy, zapiekanek, hot-dogów i mogłabym tak wymieniać w nieskończoność. Jest wyrazisty, intensywny w smaku, bardzo serowy, a papryczki jalapeno dodają mu pikanterii i podkręcają jego charakter. Przygotowanie dipu serowego jest bardzo łatwe i nie zajmuje wiele czasu, a co więcej - o wiele tańsze niż kupno podobnego w sklepie.
 Bardzo, bardzo polecam!
Składniki:
  •  130 g serka topionego z jalapenio
  • 50 g serka topionego cheddar
  • 100 g sera żółtego cheddar 
  • szczypta papryki słodkiej w proszku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczki drobno posiekanej papryczki jalapeno
  • 1 łyżeczka mąki pszennej + odrobina mleka
  • sól do smaku
  • szczypta cukru
  • szczypta kurkumy dla koloru (nie jest konieczna)
  • natka pietruszki do dekoracji
Ser cheddar zetrzeć do miseczki na tarce o bardzo małych oczkach, odstawić.
W garnuszku umieścić śmietankę i mleko, podgrzać. Dodać serki topione. Mieszać do ich rozpuszczenia, ale tym samym nie doprowadzając do wrzenia sosu. Mieszanka ma być prawie wrząca, ale raczej nie powinna się gotować. Dodać paprykę czerwoną, jalapeno, kurkumę, paprykę w proszku oraz starty ser żółty. Wymieszać do połączenia składników. Dodać rozprowadzoną w mleku mąkę. Teraz, cały czas mieszając doprowadzić do delikatnego zagotowania  zestawić garnuszek na bok. Zawartość przelać do miseczki. Sos podczas studzenia zgęstnieje. Jeśli będzie zbyt gęsty można dodać łyżeczkę mleka lub chwilkę ocieplić w mikrofali (dosłownie kilka sekund). Podawać na gorąco lub zimno - zawsze smaczny :)

 
 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)