Menu górne

Wątróbka z Cebulką


Chrupiąca z zewnątrz i mięciutka w środku, po prostu doskonała wątróbka z cebulką. 
To chude mięso stanowi świetne źródło wysokojakościowego białka!, cynku, żelaza, witamin z grupy B, D i wielu innych. Po za tym, jest prawie całkowicie pozbawiona węglowodanów.
 Wątróbka jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i dietetyczna, a odpowiednio przygotowana po prostu przepyszna. Bardzo polecam!



Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej 
  • 6 sztuk cebuli 
  • mąka pszenna do obtoczenia 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • sól 
  • olej słonecznikowy do smażenia
Wątróbkę opłukać zimną wodą, osuszyć i obtoczyć w mące.  Na dużej patelni rozgrzać olej (na około 1 cm wysokości patelni). Wrzucić wątróbkę i przykryć pokrywką. Smażyć na największej mocy palnika przez 4 minuty – co jakiś czas sprawdzać czy wątróbka się nie przypala. Obrócić na druga stronę i ponowić cały proces. Wątróbka powinna być mocno zrumieniona z zewnątrz, a miękka w środku – stąd szybkie smażenie na największej mocy palnika. Wątróbkę przełożyć do innego naczynia. Cebulkę pokroić w piórka, smażyć na łyżce oleju do zezłocenia. Można podlać odrobiną wody i smażyć dalej Az do momentu jej wyparowania. Dodać łyżeczkę cukru, podsmażyć jeszcze około 1 minuty. Dodać wątróbkę, wymieszać. Podlać ½ szklanki wody (lub wiecej jeśli macie ochotę na wątróbkę w sosie), posolić i zagotować. Podawać z utuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną i kefirem / maślanką. 

Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Oj za rzadko robię wątróbkę. Wyszła chrupiącą i delikatna, do kaszy i zsiadłego mleka jak znalazł. I ile witamin!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przesmaczna :) uwielbiamy i pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń