Menu górne

Wątróbka z Cebulką





Dobrze wysmażona, bardzo chrupiąca z zewnątrz i miękka w środku, 
po prostu doskonała wątróbka z cebulką. 
To chude mięso stanowi świetne źródło wysokojakościowego białka!, cynku, żelaza, witamin z grupy B, D i wielu innych. Po za tym, jest prawie całkowicie pozbawiona węglowodanów.
 Wątróbka jest nie tylko bardzo zdrowa, ale i dietetyczna, a odpowiednio przygotowana po prostu przepyszna. Dlatego właśnie tak bardzo uwielbiam wątróbkę! Jednak warunek jest jeden - nie może być krwista (taką lubi tylko moja mama - specjalnie dla mniej zdejmuję ją z patelni wcześniej - jeśli macie w domu amatora właśnie takiej, możecie zrobić podobnie).
  Bardzo polecam!


Składniki:
  • 1,5 kg wątróbki drobiowej 
  • 6 dużych cebuli 
  • mąka pszenna do obtoczenia 
  • 1/2 łyżeczki cukru 
  • sól 
  • olej słonecznikowy do smażenia
  •  
Dodatkowo: kasza (lub ziemniaki) oraz kefir /zsiadłe mleko/ maślanka. 
Kaszę ugotować według instrucji na opakowaniu w osolonej wodzie. Przełożyć do miski i pozostawić do odparowania.

W międzyczasie, na dużej patelni rozgrzać olej (około 1 cm wysokości patelni). Zmniejszyć moc palnika do minimum. Wątróbkę opłukać pod zimną wodą, a następnie obtoczyć w mące. Wrzucić kawałki na patelnię, natychmiast przykryć pokrywką. Smażyć na największej mocy palnika przez 5 minut – co jakiś czas sprawdzać czy wątróbka się nie przypala za bardzo. Zdjąć patelnię z ognia. Obrócić wątróbkę na druga stronę, posolić i ponowić cały proces smażąc dalej pod przykryciem. Wątróbka powinna być mocno zrumieniona z zewnątrz, a miękka w środku – stąd  smażenie na największej mocy palnika. Pokrywka jest konieczna - wątróbka bardzo strzela :D

Wątróbkę przełożyć do innego naczynia. Cebulkę pokroić w piórka, smażyć na 2 łyżkach oleju lub maśle klarowanym (odrobina) do zezłocenia. Dodać trochę cukru i szczyptę soli, podsmażyć jeszcze około 1 minuty. Część cebulki wymieszać z kaszą, a do pozostałej dodać podsmażoną wątróbkę. Wymieszać, posolić do smaku i chwilkę ponownie podsmażyć. 
Jeśli macie ochotę na wątróbkę w sosie - wystarczy podlać ją 1 szklanką wody i chwilkę podgotować. 

Podawać z kaszą (lub ziemniakami) w obowiązkowym towarzystwie kefiru/ maślanki / zsiadłego mleka.

Smacznego! :)



Podobne przepisy:

http://natomamochote.blogspot.com/2018/10/gulasz-z-podrobami.html


http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/smarowny-pasztet-z-watrobki.html

 Podsmażana Kasza z Kiełbasą i Cebulą

https://natomamochote.blogspot.com/2018/03/podsmazana-kasza-gryczana-z-kiebasa-i.html

14 komentarzy:

  1. Oj za rzadko robię wątróbkę. Wyszła chrupiącą i delikatna, do kaszy i zsiadłego mleka jak znalazł. I ile witamin!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przesmaczna :) uwielbiamy i pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłas smaka. Dziś wątróbka na obiad !

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak można nie lubić wątróbki? Ja chyba nawet wolę ja od wieprzowiny i kurczaka

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzis robiłam. Pycha. Jak byłam w ciąży zakochałam sie w watrobce i tak mi zostalo do dzis. Chociaz raz w tygodniu musi byc

    OdpowiedzUsuń
  6. W przedszkolu zraziłam się do wątróbki, ale teraz jak robie sama tak jak tu w przepisie, za kazdym razem udowadniam sobie ze jest pyszna

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ktoś nie lubi wątróbki to po prostu nie umie jej zrobić. Druga kwestia to to ze niektorzy lubią krwistą inni wysmażoną. Ja naleze do tych druguch, a moja siosta lubi różową w srodku :) jej zdejmuje wczesniej. Wyborny obiad, szybki i latwy, szkoda tylko ze tak strzela :( ale smak wynagradza. Przepis bez zarzutu, robie identycznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Jako wątróbkożerca polecam

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobre, często robimy

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś będzie u nas :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. UWIELBIAM!!! Też mocno przypiekłam, super przepis, nic dodać nic ująć. Lubię też czasami dodać trochę czasnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Też lubimy i często jemy. Koniecznie z kaszą i cebulą, do tego kefirek i jesteśmy w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)