Dziś nadmorski przepis, którego smakiem z łatwością każdy może
delektować się w domu. Zupa rybna jest delikatna, ale i intensywna w
smaku. Jest przede wszystkim lekka, aromatyczna, łatwa i na pewno
znajdzie wielu swoich zwolenników. Najważniejsze, aby ryba była świeża,
nie żadna glazurowo-rybna mrożonka ;) Najlepiej przygotować taką zupę
kupując całą rybę np. łososia (wychodzi wtedy nawet taniej). Głowa i
ogon nadadzą smaku wywarowi, a resztę ryby można usmażyć i podać jako
drugie danie. Jako dodatek sprawdzi się także dodatek takich ryb jak:
dorsz, pstrąg, karp, węgorz - co będę wypisywać, prawie każda ryba! Zupy
nie zaprawiałam śmietaną - ale możecie to zrobić lub podawać ją z jej
kleksem na wierzchu. Do takiej zupy pasuje drobny makaron, lane kluski
lub ziemniaki. Bardzo polecam!
Składniki:
- głowa i ogon łososia surowego (resztę ryby usmażyłam - była jako drugie danie)
- 1 świeży pstrąg / mały karp / mały dorsz - mogą być z głową, ogonem lub dzwonki (ja miałam akurat karpia)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarenka pieprzu
- 1 łyżka jarzynki
- sól i pieprz do smaku
- świeża natka pietruszki
- 3 litry wody
W garnku umieścić obraną i opłukaną włoszczyznę. Dodać ziele, pieprz i zalać wodą. Gotować na małym ogniu około 15 min. Następnie dodać jarzynkę. Gotować, aż warzywa będą prawie miękkie. Warzywa wyjąć. Do wywaru włożyć oczyszczone ryby (głowy, ogony, skórę i mięso). Gotować na minimalnej mocy palnika około 30 min. Przecedzić na durszlaku, oczywiście pozostawiając wywar i zawartość durszlaka. Wybrać kawałki ryby i ponownie umieścić je w wywarze - już bez głowy, skóry, ości (samo mięso). Gotować około 5 min. z dodatkiem posiekanej natki pietruszki, startej 1 marchewki i pietruszki (średnie oczka tarki) - resztę włoszczyzny można wykorzystać np. do sałatki. Doprawić solą, pieprzem lub opcjonalnie śmietaną (wcześniej rozprowadzoną z odrobiną gorącego wywaru). Makaron można ugotować w wywarze (dodajemy wtedy niewielką ilość) lub osobno. Jeśli decydujemy się na dodatek ziemniaków - dodajemy je do czystego wywaru rybnego, zanim trafi do niego rybie mięso, gotujemy do miękkości.
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)