Bogaty w zdrowe tłuszcze łosoś idealnie urozmaici tygodniowe, domowe mięsne menu.
Chrupiący z zewnątrz i delikatny, soczysty w środku. Ze względu na to, że jest on dość tłustą rybą, najlepszym rozwiązaniem, aby zachować jego cenne właściwości jest przygotowywanie na grillowej patelni, bez żadnej panierki, przypraw - jedynie z dodatkiem soli.
Podany z pieczonymi ziemniakami i warzywami oraz obowiązkowo orzeźwiającym danie sosem czosnkowym lub tzatziki (tu przepisy) smakuje wyśmienicie.
Polecam!
Chrupiący z zewnątrz i delikatny, soczysty w środku. Ze względu na to, że jest on dość tłustą rybą, najlepszym rozwiązaniem, aby zachować jego cenne właściwości jest przygotowywanie na grillowej patelni, bez żadnej panierki, przypraw - jedynie z dodatkiem soli.
Podany z pieczonymi ziemniakami i warzywami oraz obowiązkowo orzeźwiającym danie sosem czosnkowym lub tzatziki (tu przepisy) smakuje wyśmienicie.
Polecam!
Składniki:
- 12 ziemniaków
- 1 duża marchewka
- 1 papryka zielona
- 2 papryki czerwone
- 2 cebule
- 4 grube, świeże filety z łososia
- 1 przyprawa do pieczonych ziemniaków
- kurkuma
- jarzynka
- sól
- oliwa z oliwek
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki. Umieścić w misce. Wymieszać z przyprawą do pieczonych ziemniaków i 1 łyżeczką jarzynki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Obsmażyć ziemniaki do zarumienienia. Przełożyć do wysmarowanej lekko oliwą brytfanki. Podlać 1 szklanką wody. Piec w 250* przez 30 min. W połowie czasu można zamieszać.
Marchewki, papryki i cebulę doprowadzić do porządku - obrać, usunąć gniazda nasienne itp. itd :) Pokroić w słupki / ćwiartki / paski. Wymieszać z 1 łyżeczką jarzynki i podsmażyć przez 3 min. na minimalnej ilości oliwy. Marchewkę dodać do ziemniaków. Po upływie kolejnych 30 min. dołożyć paprykę i cebulę. Wymieszać zawartość brytfanki. Włączyć termoobieg i piec około 20 min. Ziemniaki powinny być chrupiące z wierzchu, suche, marchewka miękka, a papryka i cebula lekko chrupiące.
Tuż przed wyjęciem warzyw i ziemniaków z piekarnika - usmażyć łososia.
Porcje łososia lekko posolić w obu stron. Smażyć na patelni grillowej na minimalnej ilości oliwy - 1 łyżeczka. Z każdej strony smażę około 3-4 min. zaczynając od najwyższej mocy palnika, przechodząc przez minimalną, a tuż przed końcem znów podsmażam na najwyższej. Wierzch i skórka powinny być chrupiące, a mięso w środku soczyste. Koniecznie podawać w towarzystwie sosu czosnkowego!
Przepis na:
Przepis na:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)