Dziś przepis na Łopatkę w Sosie Śmietanowo Musztardowym z Koperkiem. Wolno i długo gotowane w całości mięso wieprzowe nabiera odpowiedniego smaku. Staje się aromatyczne, kruche, delikatne i soczyste w środku. Na bazie wywaru powstaje wyjątkowy sos śmietanowy z musztardą i koperkiem. Taki skład idealnie pasuje do ziemniaków i ulubionej surówki, co więcej z pewnością błyskawicznie zniknie z talerza :) Polecam!
- 1 duży kawałek chudej łopatki wieprzowej (taki, aby można go było później przekroić na 4 duże, grube porcje)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/2 pora
- 1/2 selera
- 1 łyżka jarzynki
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarenka pieprzu
- 400 ml śmietanki 18%
- 4 łyżki musztardy sarepskiej / miodowej / czeskiej
- sól do smaku
- koperek świeży (jeśli lubicie go w takim połączeniu)
- 2 łyżki mąki pszennej
Mięso umyć i w całości umieścić w dużym garnku - zalać wodą do 3/4 wysokości naczynia. Dodać jarzynkę, ziele, pieprz - gotować około 40 min. Po tym czasie dodać oczyszczone warzywa. Gotować na małym ogniu kolejną godzinę, do miękkości mięsa i warzyw. Około 5 łyżek wazowych wywaru przelać na głęboką patelnię. Z pozostałego wywaru można przygotować zupę - np. Krupnik (tutaj przepis, lub zwykłą jarzynową.
Mięso podzielić na 4 równe, grube płaty. Przełożyć na patelnię, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 15 min. W miseczce połączyć mąkę, śmietanę, musztardę z odrobiną ciepłego wywaru. Przelać do mięsa, zagotować na małej mocy palnika co jakiś czas delikatnie mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, ewentualnie można go doprawić do smaku solą i dodać posiekany świeży koperek.
Genialny przepis! 😍
OdpowiedzUsuń