Menu górne

Gotowana Łopatka w Sosie Śmietankowo-Musztardowym z Koperkiem


Dziś przepis na Łopatkę w Sosie Śmietanowo Musztardowym z Koperkiem. Wolno i długo gotowane w całości mięso wieprzowe nabiera odpowiedniego smaku. Staje się aromatyczne, kruche, delikatne i soczyste w środku. Na bazie wywaru powstaje wyjątkowy sos śmietanowy z musztardą i koperkiem. Taki skład idealnie pasuje do ziemniaków i ulubionej surówki, co więcej z pewnością błyskawicznie zniknie z talerza :) Polecam!

Składniki dla 4 osób:
  • 1 duży kawałek chudej łopatki wieprzowej (taki, aby można go było później przekroić na 4 duże, grube porcje)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 1/2 selera
  • 1 łyżka jarzynki
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 400 ml śmietanki 18%
  • 4 łyżki musztardy sarepskiej / miodowej / czeskiej
  • sól do smaku
  • koperek świeży (jeśli lubicie go w takim połączeniu)
  • 2 łyżki mąki pszennej
Mięso umyć i w całości umieścić w dużym garnku - zalać wodą do 3/4 wysokości naczynia. Dodać jarzynkę, ziele, pieprz - gotować około 40 min. Po tym czasie dodać oczyszczone warzywa. Gotować na małym ogniu kolejną godzinę, do miękkości mięsa i warzyw. Około 5 łyżek wazowych wywaru przelać na głęboką patelnię. Z pozostałego wywaru można przygotować zupę - np. Krupnik (tutaj przepis, lub zwykłą jarzynową.

Mięso podzielić na 4 równe, grube płaty. Przełożyć na patelnię, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 15 min. W miseczce połączyć mąkę, śmietanę, musztardę z odrobiną ciepłego wywaru. Przelać do mięsa, zagotować na małej mocy palnika co jakiś czas delikatnie mieszając. Kiedy sos zgęstnieje, ewentualnie można go doprawić do smaku solą i dodać posiekany świeży koperek.


Podawać z ziemniakami i ulubioną surówka np. z marchewki i kiszonej kapusty lub buraczków.

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)