


Kiedy
mówi się "orzechy lasowe i czekolada", na myśl przychodzi "nutella!" A
skoro tak, to ciasteczka z tymi dodatkami powinny być bezbłędne. Są
kruche, bardzo przyjemnie chrupiące i niesamowicie orzechowe. Czekolada
dodaje im charakteru i sprawia, że stają się po prostu Ciasteczkową
Nutellą. Obłędne.
Nie potrzeba tutaj wiele masła - orzechy zawierają swoje zdrowe tłuszcze, które zapewnią odpowiednią konsystencję masy.
Nie da się przejść obok nich obojętnie i poprzestać na jednym. Spróbujcie i przekonajcie się sami ;)

- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 jajko
- 80 g orzechów laskowych
- 80 g czekolady mlecznej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g czekolady mlecznej
- 30 g czekolady gorzkiej
- 20 g orzechów laskowych
Wszystkie orzechy przełożyć do miseczki i ogrzać w mikrofali - około 40-60s (powinny być gorące, uwaga - nie spalić!). Lekko przestudzić. Przełożyć do misy blendera i pulsacyjnie krótko zblendować na mniejsze kawałeczki orzechów. Odłożyć 20 g orzechów.
W misce zagnieść zimne masło z mąką, proszkiem do pieczenia i solą na sypką masę. Dodać 80 g lekko ciepłych orzechów i cukry. Przemieszać. Dodać jajko i zagnieść ciasto.

Jeszcze gorące ciasteczka można dodatkowo delikatnie ozdobić czekoladą- bardzo fajnie wypełni wgłębienia w ciasteczkach. Należy rozpuścić obie czekolady: 20 g gorzkiej i 20 g mlecznej - w oddzielnych miseczkach - w kąpieli wodnej lub szybciej i prościej, w mikrofali (20-30 s.).
Polać ciastka czekoladą tworząc paski lub kleksy - na przemian, gorzka, mleczna. Posypać odłożonymi wcześniej orzechami laskowymi. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Podobne przepisy:
Sprzedam duszę za takie ciasteczko. Albo nie, jutro robię upiekę :-)
OdpowiedzUsuńPychotki 🥰
OdpowiedzUsuńWyszło przepyszne 💗
OdpowiedzUsuńUwielbiam je po prostu. Takich się nie kupi. Boskie
OdpowiedzUsuń