Menu górne

Dyniowe mini Drożdżówki z Jabłkami


Dyniowe drożdżówki idealnie wpasowują się w jesienną aurę. 
Wypełnione domowym nadzieniem jabłkowym 
 i posypane cukrem pudrem z cynamonem smakują wyjątkowo. 
Jak zawsze pieczone z sercem, 
tym razem dla aż 26 małych serduszek :)

Składniki na 2 duże blaszki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki puree z dyni (im mniej zawiera wody, tym lepiej, powinno być prawie suche)
  • 35 g water roux (12 g mąki, 1/4 szklanki wody)
  • 15 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 20g roztopionego masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 1 słoik karmelizowanych, domowych jabłek (tutaj przepis) 
  • cukier puder z cynamonem
W rondelku umieścić składniki na water roux. Mieszając trzepaczką podgrzewać masę, aż lekko zgęstnieje (temp. koło 65*), konsystencją powinna przypominać gęstą śmietanę. Przestudzić.
Do miski wykruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, ciepłe mleko i kopiastą łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. pod przykryciem. W tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić puszystą masę. Do przesianej mąki dodać masę jajeczną, rozczyn z drożdży, przestudzone water roux i śmietankę, a także puree z dyni. Wyrobić ciasto, ręcznie lub mikserem z odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli, partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiać ciasto około 10-12 minut. Jeśli wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne. Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia objętości. 
Zagnieść wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Podzielić na dwie części. Każdą z nich, kolejno rozwałkować na długi prostokąt. Po środku wyłożyć nadzienie jabłkowe. Boki ciasta złożyć do środka. Delikatnie docisnąć. Pokroić ciasto w kwadraty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 min. Po tym czasie posmarować lekko mlekiem, żółtkiem lub roztrzepanym białkiem. Piec w 180* do zezłocenia, około 20-25 min. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem z cynamonem.


Spróbujcie także:

Dyniowe Racuchy z Jabłkami i Żurawiną


http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/dyniowe-racuchy-z-jabkami-i-zurawina.html

Sernik Śmietankowo-Dyniowy


http://natomamochote.blogspot.com/2017/10/sernik-smietankowo-dyniowy.html

Dyniowe Drożdżowe z Rodzynkami i Kruszonką


http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/dyniowe-drozdzowe-z-rodzynkami-i.html

Dyniowe Ciasto Miodowe z Kremem Śmietankowym i Budyniowym


http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/ciasto-miodowe-z-kremami-smietankowym-i.html

2 komentarze:

  1. Czy jeśli użyje pulpy z marakuji bo z dyni nie mogę dostać to czy nie zepsuje ciasta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia, jeśli się Pani zdecyduję to proszę o znak jak wyszło :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)