Dyniowe drożdżówki idealnie wpasowują się w jesienną aurę.
Wypełnione domowym nadzieniem jabłkowym
i posypane cukrem pudrem z cynamonem smakują wyjątkowo.
Jak zawsze pieczone z sercem,
tym razem dla aż 26 małych serduszek :)
Wypełnione domowym nadzieniem jabłkowym
i posypane cukrem pudrem z cynamonem smakują wyjątkowo.
Jak zawsze pieczone z sercem,
tym razem dla aż 26 małych serduszek :)
Składniki na 2 duże blaszki:
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki puree z dyni (im mniej zawiera wody, tym lepiej, powinno być prawie suche)
- 35 g water roux (12 g mąki, 1/4 szklanki wody)
- 15 g drożdży świeżych
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki śmietanki 30%
- 20g roztopionego masła
- 1/3 szklanki cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 słoik karmelizowanych, domowych jabłek (tutaj przepis)
- cukier puder z cynamonem
W rondelku umieścić składniki na water roux. Mieszając trzepaczką
podgrzewać masę, aż lekko zgęstnieje (temp. koło 65*), konsystencją
powinna przypominać gęstą śmietanę. Przestudzić.
Do miski wykruszyć drożdże, dodać
łyżkę cukru, ciepłe mleko i
kopiastą łyżkę mąki. Połączyć. Odstawić rozczyn do wyrośnięcia na 15-20 min. pod
przykryciem. W
tym czasie przesiać pozostałą mąkę. Z jajek, soli i reszty cukru ubić
puszystą
masę. Do przesianej mąki dodać masę jajeczną, rozczyn z drożdży,
przestudzone water roux i śmietankę, a także puree z dyni. Wyrobić ciasto, ręcznie lub
mikserem z
odpowiednimi końcówkami. Gdy składniki się połączą dodać powoli,
partiami, rozpuszczone i lekko przestudzone masło. Wyrabiać
ciasto około 10-12 minut. Jeśli
wyrabiamy mikserem - po 7 minutach przejść także na zagniatanie ręczne.
Ciasta drożdżowego trzeba "dotknąć", zagnieść chwilę rękami. Kiedy
będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od rąk - gotowe. Odstawić w
ciepłe miejsce, w dużej misce na 1 godzinę i 30 minut, do podwojenia
objętości.
Zagnieść
wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Podzielić na dwie części. Każdą z nich, kolejno rozwałkować na długi prostokąt. Po środku wyłożyć nadzienie jabłkowe. Boki ciasta złożyć do środka. Delikatnie docisnąć. Pokroić ciasto w kwadraty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 20 min. Po tym czasie posmarować lekko mlekiem, żółtkiem lub roztrzepanym białkiem. Piec w 180* do zezłocenia, około 20-25 min. Wystudzić, można posypać cukrem pudrem z cynamonem.Spróbujcie także:
Dyniowe Racuchy z Jabłkami i Żurawiną
Sernik Śmietankowo-Dyniowy
Dyniowe Drożdżowe z Rodzynkami i Kruszonką
Dyniowe Ciasto Miodowe z Kremem Śmietankowym i Budyniowym
Czy jeśli użyje pulpy z marakuji bo z dyni nie mogę dostać to czy nie zepsuje ciasta
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, jeśli się Pani zdecyduję to proszę o znak jak wyszło :)
Usuń