Ciasto znikające w mgnieniu oka nie tylko z formy. Rozpływa się w ustach - dosłownie. Ekstremalnie czekoladowy, delikatny spód z kremami o konsystencji musów niczym ptasie mleczko. Ciasto nie jest ciężkie, wręcz leciutkie jak chmurka. A przygotowanie jest... bardzo smaczne o czym możecie przekonać się sami. Jest obłędne! Czekoladoholicy i miłośnicy ptasiego mleczka będą zachwyceni. Bardzo, bardzo polecam!
Składniki na Ciasto Ekstremalnie Czekoladowe:
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki prawdziwego kakao
- 100 ml wrzącej wody
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 50 g masła
- 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
- 1 duże jajko
- 1/2 szklanki mleka
Tortownicę wyłożyć papierem do
pieczenia –
tylko dno. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć.
Do
miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do
rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji.
Przestudzić. W misie miksera umieścić cukier i roztopione
masło. Zmiksować. Następnie dodać jajko - ubijać do
uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 3-4 min). Po tym
czasie na
przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu
zmiksować.
Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem
lub
delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę
do formy i wstawić do piekarnika na 35-40 min,
temperatura 175*. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Wierzch ciasta odciąć - tylko górkę. Odłożyć na bok.
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duża łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru
Do gorącego mleka dodać kakao i cukier. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Przestudzić i nasączyć wystudzony spód ciasta.
Składniki na Musowy Krem Czekoladowy:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki kakao
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 2 jajka
- 3-4 łyżki cukru (lub więcej)
- 2-3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min.Śmietankę podgrzać na ceramicznej patelni lub w garnuszku z grubym dnem. Doprowadzić do "lekkiego" zawrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę. Po upłynięciu 1 min. dodać kakao i wymieszać. Ponownie podgrzać masę - około 1 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5-8 s. Dodać płynną żelatynę do masy czekoladowej i dobrze wymieszać trzepaczką. Kiedy masa przestygnie, ale nad będzie ciepła dodać 2 żółtka i dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i sztywna dodać do niej powoli masę czekoladową. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Ostrożnie przełożyć mus na nasączone czekoladowe ciasto. Wyrównać i wstawić do lodówki na min. 1 godz.
Składniki na Musowy Krem Waniliowy:
+ ziarna kakaowca
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5-8 s. Lekko przestudzić - w tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijać mikserem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (nie ubijać na sztywno!). Wlać żelatynę "pod obroty miksera". Krótko, ale dobrze połączyć składniki. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru na białą, gęstą masę. Dodać do śmietanki i krótko ubić. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce.
Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i
sztywna, wmieszać je do masy waniliowej białka. Wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Mus waniliowy wyłożyć równomiernie na schłodzony, tężejący mus czekoladowy. Wyrównać i posypać pokruszonym, wcześniej odłożonym czekoladowym ciastem oraz ziarnami kakaowca. Schłodzić przez min. 10 godz. (najlepiej na całą noc.)
Dopiero co robiłam tą pyszną wuzetka a tu kolejne cudowne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńTen mus czekoladowy i waniliowy jest rewelacyjny! Dużo lepsze niż ptasie mleczko :) zrobiłam same kremy w pucharach, tak na szybko ale następnym razem zrobię z ciastem.
OdpowiedzUsuńNazwa mnie zachęciła. Ciasto wyszło bardzo czekoladowe, wilgotne a kremy.. no po prostu delikatne piankowe i musowe niebo waniliowo czekoladowe. Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńKocham te kremy :-)
OdpowiedzUsuńRaj i niebo a nie ciasto :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam na przyjęcie. Goście byli zachwyceni. Pyszne, rozdałam przepisy :D oczywiście podając źródło :)
OdpowiedzUsuńJakiej wielkosci tortownicy uużyłeś?
OdpowiedzUsuń26 cm :)
UsuńPyszne, rajskie i anielskie :)
OdpowiedzUsuńKremy sa tak delikatne ze znikaja w buzi. Lyzeczka wchodzi jak w piankę.
OdpowiedzUsuńCzy konieczne jest dodanie jajek czy hym mam se mogła je zastąpić czymś innym
OdpowiedzUsuńNie można pominąć jajek. Pozdrawiam
UsuńCzy można użyć cukru trzcinowego albo białego?
OdpowiedzUsuńDługo już śledzę ten blog, są tu ciekawe i przydatne informację, polecam wszystkim.
OdpowiedzUsuń