Menu górne

Musowe Ciasto Ptasie Mleczko Czekoladowo-Waniliowe


Ciasto znikające w mgnieniu oka nie tylko z formy. Rozpływa się w ustach - dosłownie. Ekstremalnie czekoladowy, delikatny spód z kremami o konsystencji musów niczym ptasie mleczko. Ciasto nie jest ciężkie, wręcz leciutkie jak chmurka. A przygotowanie jest... bardzo smaczne o czym możecie przekonać się sami. Jest obłędne! Czekoladoholicy i miłośnicy ptasiego mleczka będą zachwyceni. Bardzo, bardzo polecam! 



Składniki na Ciasto Ekstremalnie Czekoladowe:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam Mąki Basia typ 405) 
  • 1/2  tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki prawdziwego kakao 
  • 100 ml wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć. Do miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzić. W misie miksera umieścić cukier i roztopione masło. Zmiksować. Następnie dodać jajko - ubijać do uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 3-4 min). Po tym czasie na przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem lub delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 35-40 min, temperatura 175*. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Wierzch ciasta odciąć - tylko górkę. Odłożyć na bok.

Składniki na Poncz Czekoladowy do nasączenia:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duża łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka cukru
Do gorącego mleka dodać kakao i cukier. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Przestudzić i nasączyć wystudzony spód ciasta. 


 Składniki na Musowy Krem Czekoladowy:
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru (lub więcej)
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min.Śmietankę podgrzać na ceramicznej patelni lub w garnuszku z grubym dnem. Doprowadzić do "lekkiego" zawrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę. Po upłynięciu 1 min. dodać kakao i wymieszać. Ponownie podgrzać masę - około 1 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia.  Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5-8 s. Dodać płynną żelatynę do masy czekoladowej i dobrze wymieszać trzepaczką. Kiedy masa przestygnie, ale nad będzie ciepła dodać 2 żółtka i dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i sztywna dodać do niej powoli masę czekoladową. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Ostrożnie przełożyć mus na nasączone czekoladowe ciasto. Wyrównać i wstawić do lodówki na min. 1 godz.

Składniki na Musowy Krem Waniliowy:
  •  300 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny

+ ziarna kakaowca
 Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5-8 s. Lekko przestudzić - w tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijać mikserem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (nie ubijać na sztywno!). Wlać żelatynę "pod obroty miksera". Krótko, ale dobrze połączyć składniki. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru na białą, gęstą masę. Dodać do śmietanki i krótko ubić. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i sztywna, wmieszać je do masy waniliowej białka. Wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Mus waniliowy wyłożyć równomiernie na schłodzony, tężejący mus czekoladowy. Wyrównać i posypać pokruszonym, wcześniej odłożonym czekoladowym ciastem oraz ziarnami kakaowca. Schłodzić przez min. 10 godz. (najlepiej na całą noc.)


5 komentarzy:

  1. Dopiero co robiłam tą pyszną wuzetka a tu kolejne cudowne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten mus czekoladowy i waniliowy jest rewelacyjny! Dużo lepsze niż ptasie mleczko :) zrobiłam same kremy w pucharach, tak na szybko ale następnym razem zrobię z ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa mnie zachęciła. Ciasto wyszło bardzo czekoladowe, wilgotne a kremy.. no po prostu delikatne piankowe i musowe niebo waniliowo czekoladowe. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham te kremy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Raj i niebo a nie ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń