Menu górne

Musowe Ciasto Ptasie Mleczko Czekoladowo-Waniliowe


Ciasto znikające w mgnieniu oka nie tylko z formy. Rozpływa się w ustach - dosłownie. Ekstremalnie czekoladowy, delikatny spód z kremami o konsystencji musów niczym ptasie mleczko. Ciasto nie jest ciężkie, wręcz leciutkie jak chmurka. A przygotowanie jest... bardzo smaczne o czym możecie przekonać się sami. Jest obłędne! Czekoladoholicy i miłośnicy ptasiego mleczka będą zachwyceni. Bardzo, bardzo polecam! 



Składniki na Ciasto Ekstremalnie Czekoladowe:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2  tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki prawdziwego kakao 
  • 100 ml wrzącej wody
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki ciemnego cukru muscovado
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Odłożyć. Do miski połamać czekoladę, wsypać kakao i zalać wrzącą wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania gładkiej konsystencji. Przestudzić. W misie miksera umieścić cukier i roztopione masło. Zmiksować. Następnie dodać jajko - ubijać do uzyskania kremowej, puszystej konsystencji (około 3-4 min). Po tym czasie na przemian wlewać mleko z przestudzoną czekoladą – po każdym dodaniu zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i krótko połączyć – ostrożnie mikserem lub delikatnie szpatułką, tylko do połączenia się składników. Przełożyć masę do formy i wstawić do piekarnika na 35-40 min, temperatura 175*. Wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.Wierzch ciasta odciąć - tylko górkę. Odłożyć na bok.

Składniki na Poncz Czekoladowy do nasączenia:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duża łyżka kakao 
  • 1 łyżeczka cukru
Do gorącego mleka dodać kakao i cukier. Wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia. Przestudzić i nasączyć wystudzony spód ciasta. 


 Składniki na Musowy Krem Czekoladowy:
  • 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru (lub więcej)
  • 2-3 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min.Śmietankę podgrzać na ceramicznej patelni lub w garnuszku z grubym dnem. Doprowadzić do "lekkiego" zawrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę. Po upłynięciu 1 min. dodać kakao i wymieszać. Ponownie podgrzać masę - około 1 min. na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia.  Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5-8 s. Dodać płynną żelatynę do masy czekoladowej i dobrze wymieszać trzepaczką. Kiedy masa przestygnie, ale nad będzie ciepła dodać 2 żółtka i dobrze wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i sztywna dodać do niej powoli masę czekoladową. Delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Ostrożnie przełożyć mus na nasączone czekoladowe ciasto. Wyrównać i wstawić do lodówki na min. 1 godz.

Składniki na Musowy Krem Waniliowy:
  •  300 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny

+ ziarna kakaowca
 Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do rozpuszczenia się - około 5-8 s. Lekko przestudzić - w tym czasie dobrze schłodzoną śmietankę ubijać mikserem do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (nie ubijać na sztywno!). Wlać żelatynę "pod obroty miksera". Krótko, ale dobrze połączyć składniki. Żółtka ubić z cukrem waniliowym i 1 łyżką cukru na białą, gęstą masę. Dodać do śmietanki i krótko ubić. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać cukier - łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie błyszcząca i sztywna, wmieszać je do masy waniliowej białka. Wymieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Mus waniliowy wyłożyć równomiernie na schłodzony, tężejący mus czekoladowy. Wyrównać i posypać pokruszonym, wcześniej odłożonym czekoladowym ciastem oraz ziarnami kakaowca. Schłodzić przez min. 10 godz. (najlepiej na całą noc.)


14 komentarzy:

  1. Dopiero co robiłam tą pyszną wuzetka a tu kolejne cudowne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten mus czekoladowy i waniliowy jest rewelacyjny! Dużo lepsze niż ptasie mleczko :) zrobiłam same kremy w pucharach, tak na szybko ale następnym razem zrobię z ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nazwa mnie zachęciła. Ciasto wyszło bardzo czekoladowe, wilgotne a kremy.. no po prostu delikatne piankowe i musowe niebo waniliowo czekoladowe. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kocham te kremy :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Raj i niebo a nie ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam na przyjęcie. Goście byli zachwyceni. Pyszne, rozdałam przepisy :D oczywiście podając źródło :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiej wielkosci tortownicy uużyłeś?

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne, rajskie i anielskie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kremy sa tak delikatne ze znikaja w buzi. Lyzeczka wchodzi jak w piankę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy konieczne jest dodanie jajek czy hym mam se mogła je zastąpić czymś innym

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy można użyć cukru trzcinowego albo białego?

    OdpowiedzUsuń
  12. Długo już śledzę ten blog, są tu ciekawe i przydatne informację, polecam wszystkim.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)