Uwielbiam Kapustę Zasmażaną, a w szczególności taką, którą przygotowuje mój tata :) Jest obłędnie smaczna, doskonale pasuje niemalże do każdego obiadu. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu - a zapewniam Was, że warto!
Najlepiej smakuje oczywiście jesienią i zimą - spróbujcie koniecznie.
- 1-1,5 kg kapusty średnio-kwaśnej
- 2 jabłka (słodko-kwaśne)
- 4 cebule
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka kminku
- 1-2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżeczka jarzynki
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka pieprzu
- 2-3 szklanki wody(lub więcej)
Kapustę posiekać i partiami zrumieniać na suchej patelni - podsmażoną
przekładać do garnka. Zalać 2-3 szklankami wody, dodać jarzynkę, ziele,
pieprz, liście laurowe. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie prawie
miękka (w razie potrzeby podlać wodą). Cebulę pokroić w kostkę, podlać odrobinę wodą i gotować do jej odparowania. Dodać odrobinę masła i lekko podsmażyć cebulę. Dołożyć pokrojone w kostkę jabłka. Podsmażyć całość i dodać do kapusty. Następnie dodać kminek i gotować około 10 min. Po tym czasie doprawić
miodem i ewentualnie zagęścić podsmażoną na suchej patelni i
rozprowadzoną w odrobinie wody mąką pszenną (w razie potrzeby - nie jest
to niekonieczne).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)