Menu górne

Kapusta Zasmażana


Uwielbiam Kapustę Zasmażaną, a w szczególności taką, którą przygotowuje mój tata :) Jest obłędnie smaczna, doskonale pasuje niemalże do każdego obiadu. Przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje dużo czasu - a zapewniam Was, że warto! 
Najlepiej smakuje oczywiście jesienią i zimą - spróbujcie koniecznie.
Składniki na Kapustę Zasmażaną:
  • 1-1,5 kg kapusty średnio-kwaśnej
  • 2 jabłka (słodko-kwaśne) 
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka kminku
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka jarzynki
  •  4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  •  2 ziarenka pieprzu
  • 2-3 szklanki wody(lub więcej)
Kapustę posiekać i partiami zrumieniać na suchej patelni - podsmażoną przekładać do garnka. Zalać 2-3 szklankami wody, dodać jarzynkę, ziele, pieprz, liście laurowe. Gotować na małym ogniu, aż kapusta będzie prawie miękka (w razie potrzeby podlać wodą). Cebulę pokroić w kostkę, podlać odrobinę wodą i gotować do jej odparowania. Dodać odrobinę masła i lekko podsmażyć cebulę. Dołożyć pokrojone w kostkę jabłka. Podsmażyć całość i dodać do kapusty. Następnie dodać kminek i gotować około 10 min. Po tym czasie doprawić miodem i ewentualnie zagęścić podsmażoną na suchej patelni i rozprowadzoną w odrobinie wody mąką pszenną (w razie potrzeby - nie jest to niekonieczne).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)