Menu górne

Diabelska Pomidorowa - Zupa z Pieczonymi Pomidorami


Ta zupa z pieczonymi pomidorami jest 100 razy bardziej pomidorowa niż .. pomidorowa :) Dodatek innych warzyw, ciecierzycy lub soczewicy, czosnku i całej masy świeżych ziół nadaje jej całkowicie nowego smaku. Zupa, a może bardziej adekwatnie - krem z pieczonych pomidorów czy jak nazwał ją mój brat - Diabelska Pomidorowa - jest bardzo wyrazista, w mojej wersji także mocno pikantna, dlatego najlepiej smakuje podawana z jogurtem naturalnym, tartym serem żółtym i chrupiącymi grzankami... lub bardziej klasycznie - z jogurtem i ryżem. Osobiście zdecydowanie wybrałabym pierwszą opcję, ale zabrakło mi sera... Zupa idealna na lato, w sezonie na pomidory wręcz obowiązkowa do przetestowania!  Pomidory są bardzo dietetyczne i bogate w całą masę witamin. Ponadto to źródło litu. Właśnie kończę studia m.in., - psychologię zdrowia i kliniczną. Na wykładzie z psychiatrii oznajmiono nam, że 90% z nas będzie mieć depresję więc..  "jedzcie pomidory!!!". Lit ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i nastrój. 
A taka zupa to prawdziwa bomba litu!

Składniki:
  • 2 kg pomidorów 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler
  • 1 niewielki por
  • 1 łyżka jarzynki
  • 3 ziela angielskie
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 5 - 6 ząbków czosnku
  • sól
  • przyprawa papryka ostra / chilli (lub słodka)
  • garść świeżych liści: lubczyku, oregano, natki pietruszki (opcjonalnie koperek)
  • 1 puszka ciecierzycy lub soczewicy 
  • jogurt naturalny
+ ryż
lub
+ tarty ser żółty (gouda, edamski, morski) lub ser pleśniowy, grzanki

Marchewki, pietruszki, selera i pora umyć, obrać i włożyć do garnka. Zalać wodą - do dużego garnka. Dodać ziarenka pieprzu i ziela, jarzynkę i gotować aż warzywa zmiękną. Odcedzić. Bulion i warzywa zostawić. Z pomidorów usunąć gniazda / szypułki. Przekroić je w poprzek na pół. Żaroodporne naczynie wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać w nim pomidory, lekko posolić, posypać papryką, ułożyć na nich rozgniecione ząbki czosnku i piec w temperaturze 225* przez około 30 minut, aż będą przypieczone z wierzchu. W misie blendera umieścić marchewki, 2 pietruszki, 1/2 puszki odsączonej ciecierzycy lub soczewicy, upieczone pomidory i czosnek. Zmielić wszystko na puree. Dodać do bulionu. Dodać pozostałą ciecierzycę (soczewicę), świeże liście lubczyku, natki, oregano, ewentualnie jeszcze doprawić solą, czosnkiem, pieprzem lub ostrą papryką. Gotować przez 10 minut. Podawać z jogurtem i ulubionymi dodatkami.  

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i zapraszam :) Oferuję nawet dokładkę!

      Usuń
  2. Pyszna i dietetyczna a ile potasu ! Bardzo łatwa w przygotowaniu. W mojej wersji tez diabelnie pomidorowa

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam. Bardzo dobra, wyrazista, szybko znika z garnka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Amore pomidore ♡

    OdpowiedzUsuń