Rozpływające się w ustach, smakujące jak najlepsza szarlotka, pyszne i błyskawiczne ciasteczka z jabłkami. Słodziutkie, delikatne i miękkie, doskonałe do herbaty i kawy. Wyglądają uroczo, a smakują cudnie. Bardzo polecam!

Składniki na 2 duże blaszki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 50 g budyniu waniliowego bez cukru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
- 6 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 duże jajko
- 2 żółtka
- 1 duży słoik prażonych jabłek karmelizowanych (tutaj przepis)
- 1-2 garście rodzynek - jeśli lubicie ;)
Jabłka przełożyć do misy blendera i lekko zmiksować - nie koniecznie na mus, mogą być małe kawałki jabłek. Wmieszać rodzynki. Odstawić.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 30 min. do
zarumienienia wierzchu. Jeśli lubicie przypieczone ciasteczka można
wydłużyć czas ich pobytu w piekarniku.Wyjąć i wystudzić na
kratce. Smacznego :)
Podobne przepisy:
Ciasteczka z Brzoskwiniami
Ciasteczka z Jagodami
Chorwackie Ciasteczka z Figami
Budyniowe Ciastka z Czekoladą
Śmietankowe Ciasteczka z Marmoladą
Cookies Choco
Ciastka mini Szarlotki
Mega delikatne, rozplywajace się. Pysznosci. Dzieciakom tez zasmakowaly pomimo zawartosci owocu :D
OdpowiedzUsuńSlodkie pychotki. Zrobione w kilka chwil. Wspanialy pomysł i przepis
OdpowiedzUsuń