Dziś przepis na rozkoszne Jagodowe Ciasteczka. Są przepyszne, unikatowe. Te domowe jagodowe bagatelki mają delikatną, kruchą, piaskową konsystencję, a jagodowe nadzienie nadaje im niepowtarzalnego smaku. Jagody zawierają bardzo dużo pektyn, dzięki czemu szybciej niż z innych owoców przygotujemy z nich jagodową marmoladę. Dodatkowo napakowałam do swoich ciasteczek świeże borówki - to one puściły odrobinę soku, jeśli wolicie - możecie je pominąć ;)
Składniki na około 25 sztuk Strudelek z Jagodami:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 40 g budyniu waniliowego (proszek, bez cukru)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła dobrej jakości
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- mąka krupczatka do podsypywania
Dodatkowo:
- 1 litr jagód
- 1 szklanka borówki amerykańskiej
- 1/2 szklanki cukru lub więcej
- kilka kropelek soku z cytryny
Jagody przesypać na patelnię, dodać cukier i podsmażać mieszając początkowo na dużej, a następnie małej mocy palnika do odparowania większości płynów (nie przypalić!). Można spróbować i ewentualnie dosłodzić. Pod koniec można dodać kilka kropel soku z cytryny. Kiedy konsystencja będzie gęsta - zdjąć z ognia i przestudzić. Schłodzona powinna dodatkowo zgęstnieć i przypominać smarowną marmoladę ( w razie czego można podsmażyć ponownie).
Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą, białą masę. Dodawać kolejno
jajka, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Dodać sól i przesiane z
proszkiem do pieczenia i budyniem mąki (pszenna i ziemniaczana) -
najlepiej w trzech turach, za każdym razem dobrze miksując składniki. Z
ciasta utworzyć kulę lub zwyczajnie włożyć miskę z ciastem do lodówki na
30-40 min.
Ciasto
podzielić na 4 części. Lekko podsypując mąką krupczatką - każdą
rozwałkować na długi prostokąt o szerokości 10 cm i grubości 2-3 mm.
Wzdłuż dłuższego boku prostokąta, po całej lewej stronie rozsmarować
część marmolady jagodowej - dodatkowo poukładałam na niej po kilka borówek z odłożonej 1/2 szklanki. Złożyć prostokąt na pół (strona z nadzieniem
do strony bez nadzienia). Boki złożonego prostokąta wygładzić bokiem
szerokiego noża, wierzch można lekko spłaszczyć. Pokroić na mniejsze
prostokąty (nasze ciasteczka). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Tak samo postąpić z pozostałym
ciastem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 30 min. Ciastka powinny być beżowe z wierzchu. Wyjąć i wystudzić na kratce.
*surowe ciasto jest bardzo delikatne, ale nie lepi się do rąk. Trzeba pracować z nim szybko i pewnie :)Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 30 min. Ciastka powinny być beżowe z wierzchu. Wyjąć i wystudzić na kratce.
*im gęstsza marmolada tym mniejsze ryzyko, że ucieknie z naszych ciasteczek.
Podobne przepisy:
Chorwackie Ciasteczka z Figami
Budyniowe Ciastka z Czekoladą
Śmietankowe Ciasteczka z Marmoladą
Cookies Choco
Ciastka mini Szarlotki
Zrobiłam i muszę przyznać że są przesmaczne. Ciasteczka jak marzenie :-)
OdpowiedzUsuń