Menu górne

Ciasteczka z Jagodami (Jagodowe Strudelki)

Dziś przepis na rozkoszne Jagodowe Ciasteczka. Są przepyszne, unikatowe. Te domowe jagodowe bagatelki mają delikatną, kruchą, piaskową konsystencję, a jagodowe nadzienie nadaje im niepowtarzalnego smaku. Jagody zawierają bardzo dużo pektyn, dzięki czemu szybciej niż z innych owoców przygotujemy z nich jagodową marmoladę. Dodatkowo napakowałam do swoich ciasteczek świeże borówki - to one puściły odrobinę soku, jeśli wolicie - możecie je pominąć ;) 

Składniki na około 25 sztuk Strudelek z Jagodami:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 40 g budyniu waniliowego (proszek, bez cukru)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła dobrej jakości
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka krupczatka do podsypywania

Dodatkowo:
  • 1 litr jagód 
  • 1 szklanka borówki amerykańskiej
  • 1/2 szklanki cukru lub więcej
  • kilka kropelek soku z cytryny 
lub 1 duży słoik marmolady jagodowej

Jagody przesypać na patelnię, dodać cukier i podsmażać mieszając początkowo na dużej, a następnie małej mocy palnika do odparowania większości płynów (nie przypalić!). Można spróbować i ewentualnie dosłodzić. Pod koniec można dodać kilka kropel soku z cytryny. Kiedy konsystencja będzie gęsta - zdjąć z ognia i przestudzić. Schłodzona powinna dodatkowo zgęstnieć i przypominać smarowną marmoladę ( w razie czego można podsmażyć ponownie).

Miękkie masło utrzeć z cukrami na puszystą, białą masę. Dodawać kolejno jajka, za każdym razem dobrze łącząc składniki. Dodać sól i przesiane z proszkiem do pieczenia i budyniem mąki (pszenna i ziemniaczana) - najlepiej w trzech turach, za każdym razem dobrze miksując składniki. Z ciasta utworzyć kulę lub zwyczajnie włożyć miskę z ciastem do lodówki na 30-40 min. 
Ciasto podzielić na 4 części. Lekko podsypując mąką krupczatką - każdą rozwałkować na długi prostokąt o szerokości 10 cm i grubości 2-3 mm. Wzdłuż dłuższego boku prostokąta, po całej lewej stronie rozsmarować część marmolady jagodowej - dodatkowo poukładałam na niej po kilka borówek z odłożonej 1/2 szklanki. Złożyć prostokąt na pół (strona z nadzieniem do strony bez nadzienia). Boki złożonego prostokąta wygładzić bokiem szerokiego noża, wierzch można lekko spłaszczyć. Pokroić na mniejsze prostokąty (nasze ciasteczka). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 30 min. Ciastka powinny być beżowe z wierzchu. Wyjąć i wystudzić na kratce.
*surowe ciasto jest bardzo delikatne, ale nie lepi się do rąk. Trzeba pracować z nim szybko i pewnie :)
*im gęstsza marmolada tym mniejsze ryzyko, że ucieknie z naszych ciasteczek.


Podobne przepisy:

Chorwackie Ciasteczka z Figami


https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/chorwackie-ciasteczka-z-figami.html

Budyniowe Ciastka z Czekoladą

https://natomamochote.blogspot.com/2019/07/budyniowe-ciastka-z-czekolada.html


Śmietankowe Ciasteczka z Marmoladą


http://natomamochote.blogspot.com/2018/02/smietankowe-ciasteczka-z-marmolada.html

Cookies Choco

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/cookies-choco-ciasteczka-z-czekolada.html


Ciastka mini Szarlotki

http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/ciasteczka-mini-szarlotki.html

1 komentarz:

  1. Zrobiłam i muszę przyznać że są przesmaczne. Ciasteczka jak marzenie :-)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)