Menu górne

Słodko-Pikantna Pasta z Kurczaka


Uwielbiam piersi z kurczaka w słodko-ostrych odsłonach. Jeśli wy też - to koniecznie musicie wypróbować tą pastę. Wyrazista, pikantna z nutą słodyczy przez dodatek rodzynek i ananasa. Pasuje na kanapki, ale i jako farsz do jajek, świeżej papryki czy ogórków surowych (traktuję ją jak dip :) Polecam!


Składniki:
  • 2 duże piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/2 puszki ananasa
  • 2 łyżki syropu z puszki ananasa
  • 1/2 papryki czerwonej
  • garść rodzynek
  • szczypiorek
  • 1 mała dymka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • mąka pszenna
  • olej
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie - około 10 min. Odsączyć na sitku. Piersi pokroić w grube paski i zamarynować w 3-4 łyżeczkach przyprawy.  Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie obtoczyć w mące i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wystudzenia.
Większość kawałków usmażonego mięsa umieścić w misie blendera. Dodać syrop z ananasa - zblendować. Przełożyć masę do innego naczynia. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa, paprykę, cebulę, szczypiorek i namoczone rodzynki. Następnie pokroić drobno pozostałe kawałki drobiu. Wymieszać. Na koniec dodać majonez i jogurt (taką ilość jaka nam pasuję i spowoduje powstanie pożądanej konsystencji pasty). Można doprawić pastę solą lub odrobiną mielonej papryki, przyprawy do kurczaka lub pieprzu / chilli. Schłodzić przez min. 2 godziny.

2 komentarze:

  1. Jadłam i robiłam taka pastę pierwszy raz i do powtórzenia. Jest świetna, mięsna, słodki ostra. Lubimy to :-) miałam dorzucić kukurydzę ale to byłoby już przegięcie. Nic jej nie trzeba. Rewelacja

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię mięsną pasty :) przepis zapisany

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)