Kruchy spód, truskawkowo-jogurtowa pianka i chrupiąca beza - to nie może nie smakować :)
Polecam!
Składniki na kruchy spód:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka maki krupczatki
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 100 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę truskawkowo-jogurtową:
- 700 g truskawek świeżych lub mrożonych
- 600 g jogurtu naturalnego
- 8 łyżek cukru
- 7 łyżeczek żelatyny
Truskawki zblendować na puree,
przełożyć na głęboka patelnię lub do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać, aż się
całkowicie rozpuści, zagotować i odstawić.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać
zimną na 2 cm ponad jej objętość. Odłożyć na 5 min.
Następnie lekko podgrzać
np. w mikrofali przez 5 sekund, tylko do
rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!). Rozpuszczoną żelatynę dodać do
gorącego puree z truskawek. Dobrze wymieszać, można także krotko zblendować. Odstawić do całkowitego ostudzenia.Gdy puree będzie zimne i zacznie gęstnieć przełożyć je do misy miksera, dodać jogurty i ubijać, napowietrzając masę. Odstawić na kilka minut - najlepiej do lodówki. Gdy masa zacznie gestnieć wylać na upieczony i wystudzony kruchy spód. Wstawić do lodówki do czasu, aż masa zacznie tężeć - wtedy położyć bezę, powinna się "przykleić" do musu :)
Składniki na bezę:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli
Piec / suszyć z termoobiegiem najpierw w 150* przez 10 min., następnie w 100* przez 30 min., później w 80* przez 1 h. 20 min. Czas można wydłużyć lub skrócić, temperaturę zmniejszać w przypadku zarumieniania się bezy.
A jaka temperatura i czas pieczenia spódu
OdpowiedzUsuńDziękuję - już poprawiłam :) Wszystko na nowo w przepisie :)
Usuń