Menu górne

Ciasto Truskawkowo-Jogurtowe z Bezą

Letnie i lekkie ciasto, a przy tym niezwykle smaczne. 
Kruchy spód, truskawkowo-jogurtowa pianka i chrupiąca beza - to nie może nie smakować :)
Polecam!

Składniki na kruchy spód:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąki przesiać z proszkiem i zagnieść z masłem do momentu uzyskania "sypkiej masy". Następnie dodać cukier - zagnieść. Kolejno dodać sól, żółtka i jogurt. Tortownice wysmarować masłem i oprószyć mąką. Wylepić ciastem spód i boki do samej góry. Schłodzić co najmniej 30 min. w lodówce.

 Składniki na masę truskawkowo-jogurtową:
  • 700 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 600 g jogurtu naturalnego
  • 8 łyżek cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny

Truskawki zblendować na puree, przełożyć na głęboka patelnię lub do garnuszka, dodać cukier i podgrzewać, aż się całkowicie rozpuści, zagotować i odstawić.
Żelatynę wsypać do szklanki, zalać zimną na 2 cm ponad jej objętość. Odłożyć na 5 min.  Następnie lekko podgrzać np. w mikrofali  przez 5 sekund, tylko do rozpuszczenia (nie dopuścić do zagotowania!). Rozpuszczoną żelatynę dodać do gorącego puree z truskawek. Dobrze wymieszać, można także krotko zblendować. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

 Gdy puree będzie zimne i zacznie gęstnieć przełożyć je do misy miksera, dodać jogurty i ubijać, napowietrzając masę. Odstawić na kilka minut - najlepiej do lodówki. Gdy masa zacznie gestnieć wylać na upieczony i wystudzony kruchy spód. Wstawić do lodówki do czasu, aż masa zacznie tężeć - wtedy położyć bezę, powinna się "przykleić" do musu :)

Składniki na bezę:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę - najpierw na średnich obrotach miksera ->dodać sól -> wysokie obroty miksera. Gdy białka zaczną być sztywne, dalej ubijając dodawać łyżka po łyżce cukier. Ubijać aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru - nie może być czuć kryształków. Dodać sok z cytryny - ubić krótko. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć bezę - jej wielkość to wielkość ciasta - można pomóc sobie brzegami formy. Łyżką zrobić frędzelki na powierzchni bezy. 

Piec / suszyć z termoobiegiem najpierw w 150* przez 10 min., następnie w 100* przez 30 min., później w 80* przez 1 h. 20 min. Czas można wydłużyć lub skrócić, temperaturę zmniejszać w przypadku zarumieniania się bezy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz