Menu górne

Małpi Chlebek z Kremem Serkowym



Cynamonowe Ciasto do odrywania - w formie przytulonych do siebie, słodkich drożdżowych kuleczek. Każdą z nich obtaczamy w maśle, a następnie w słodzonym cukrem pudrem cynamonie. Jest delikatniutkie, maślane, otoczko wokół uleczek leciutko lepiąca... przepyszne. 
Ciasto zrobiłam jak zwykle po swojemu, ale na wzór popularnego w Ameryce Monkey Bread (Amerykański Słodki Chlebek Cynamonowy / Małpi Chlebek / Tear & Share). 
W oryginale używa się więcej masła do obtaczania kulek i grubego cukru, zazwyczaj trzcinowego. 
U mnie - wersja mniej brudząca rączki podczas jedzenia i zdecydowanie lżejsza ;) 
Małpi Chlebek udekorowałam kremem serkowym. 
Pasuje idealnie, nie wyobrażam sobie lepszego połączenia smaków. 
I niech nie zmyli Was nazwa - z "chlebkiem" to cudo nie ma nic wspólnego :) 
Możecie go kroić nożem, lub po prostu odrywać puchate, cynamonowe kuleczki. 
Bardzo polecam!!!

 
 
 
Składniki: 
  • 22 g drożdży świeżych
  •  3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 jajko (duże jajko)
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
  • 15 g smalcu
  • 3 łyżki oleju 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka milky roux (tutaj przepis) 
Dodatkowo: 
  •  50 g masła
  • 1 opakowanie cynamonu
  • 3 łyżki cukru pudru
Drożdże pokruszyć do miski, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i połowę ciepłego mleka. Wymieszać. Przykryć talerzykiem i odstawić na 15 min. W tym czasie, do dużej miski przesiać resztę mąki pszennej. W oddzielnym naczyniu ubić jajka z cukrami i solą. Masło i smalec roztopić w mikrofali, dodać olej i wymieszać. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Do mąki dodać ubite na kogel mogel jajka, podrośnięty rozczyn z drożdży i resztę ciepłego mleka oraz przestudzone water roux. Wyrabiać ciasto przy użyciu miksera z końcówkami do drożdżowego. Kiedy składniki się wstępnie połączą - dodawać powoli wymieszane tłuszcze. Wyrabiać ciasto około 10 min., aż stanie się lśniące i pulchne. Następnie wyrabiać ręcznie około 5 min. Ciasto pozostawić w dużej misce pod przykryciem (może być duży talerz) i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny, aż podwoi lub potroi objętość.
W miseczce rozpuścić około 50g masła. Przestudzić, wystarczy jak będzie lekko ciepłe. 
W innym naczyniu wymieszać cynamon z cukrem pudrem.  Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść. Rwać niewielkie kawałki (wielkości mandarynki), obtaczać w masełku, a następnie w słodkim cynamonie. Układać blisko siebie w tortownicy (26 cm) uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Po wypełnieniu całej tortownicy, przykryć formę dużym talerzem lub owinąć folią aluminiową i dostawić na 40 min., do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180* i piec około 45 min., do wyrośnięcia i tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić ciasto w formie przykrytej z wierzchu czystą, wilgotną lnianą ściereczką. W tym czasie przygotować krem serkowy.
Składniki na krem serkowy:
  • 1 łyżka masła
  • 300 g serka śmietankowego (np. Twój Smak, Piątnicy)
  • 4 łyżki cukru pudru (lub więcej, będzie można
W misce utrzeć masło z 1-2 łyżkami cukru na puszystą masę. W oddzielnym naczyniu w zmiksować serki z 2 łyżkami cukru pudru. Do masy maślanej dodawać łyżka po łyżce słodzony serek - ubijając całość. Spróbować i ewentualnie dosłodzić. 

Od tortownicy odpiąć brzegi, zdjąć lnianą ściereczkę. Posmarować wierzch ciasta polewą. Powinna lekko się na nim roztopić i wypełnić małe przerwy między cynamonowymi kuleczkami (dlatego ważne, aby ciasto było nadal ciepłe). 
Odstawić do całkowitego wystudzenia. Wierzch można delikatnie oprószyć cynamonem lub udekorować orzechami (jak w tym przepisie).


Małpi Chlebek z Kremem przechowywać w chłodzie. Przed podaniem pozostawić na 20 min, w temperaturze pokojowej. 

2 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto. Kto nie jadl niech zaluje bo ominęło go wiele najlepszego :) chyba najlepsze drożdżowe jakie jadłam. Jestem fanką takich przepisów i czekam na więcej

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciągle nowe przepisy, skąd ludzie biorą tyle pomysłów?!

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)