Menu górne

Zielone Ciasto Matcha


Wiosenne, zielone, pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem herbaty Matcha. Jest aromatyczne, lekko cytrynowe, przełożone konfiturą z fig i delikatnym jogurtowo-śmietankowym kremem. Całości uroku dodaje zielona, gruszkowa galaretka. Bardzo polecam!


Składniki na Ciasto Matcha:
  • 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • sok z 2/3 cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka herbaty Matcha (proszek)
  • 3/4 szklanki puree ze szpinaku (tym razem użyłam szpinaku mrożonego w liściach)
 
Mrożony szpinak - rozmrozić. Odcisnąć z nadmiaru wody i zblendować na puree.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Nie przerywając pracy dodawać powoli olej. Dodać sok z cytryny, szpinak - krótko ubić. Następnie wsypać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia i herbatą Matcha. Delikatnie wymieszać szpatułką lub bardzo, bardzo ostrożnie połączyć składniki za pomocą miksera ustawionego na najniższych obrotach. Masa nie może opaść. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno formy), boki posmarować leciutko olejem. Przełożyć zielone ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku - 175*, przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Ściąć sam wierzch ciasta - tzw. górkę - pokruszyć, posłuży do dekoracji. Pozostałą część przekroić na dwie części - dół powinien pozostać w formie (to nasza patera) i być grubszy, cieńszą część położyć na osobny talerz.

Do nasączenia:
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2/3 szklanki przegotowanej wody
  • 1 łyżeczka cukru
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie. Przestudzić. Dodać sok z cytryny, nasączyć spód i płat.

Galaretka gruszkowa:
  • 1 opakowanie galaretki o smaku gruszki
  • 1 i 1/2 szklanki wrzącej wody
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Dobrze wymieszać i odstawić do momentu rozpoczęcia procesu tężenia.



Składniki na krem jogurtowo-śmietankowy:
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 700 ml jogurtu naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru + cukier waniliowy(lub mniej)
  • 4 łyżeczki żelatyny do deserów
  • 1 duża łyżka konfitury z fig

Nasączony spód w tortownicy posmarować konfiturą z fig. Cukry wymieszać ze sobą. Śmietankę ubić mikserem na najwyższych obrotach. W połowie ubijania zacząć dosypywać cukru - wykorzystać 4 łyżki. Kiedy śmietanka zacznie sztywnieć dodać 1 łyżeczkę żelatyny deserowej. Ubić do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Ubijać dalej dodając stopniowo jogurtu naturalnego, resztę cukru i żelatyny deserowej. Do tortownicy dopiąć boki. Na spód ciasta wyłożyć połowę kremu, wyrównać i przykryć drugim nasączonym już płatem. Posmarować  jego wierzch większością kremu, wyrównać i posypać pokruszonym ciastem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Wstawić do lodówki na 20 min. Kiedy galaretka stężeje - posmarować wierzch resztą kremu. Najlepiej odstawić ciasto na całą noc w chłodne miejsce.

1 komentarz:

  1. Inne niż inne :) ale smaczne :) wreszcie wykorzystałam ta herbatę.

    OdpowiedzUsuń