Menu górne

Szarlotka pod Chmurkami

Zdecydowanie to jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam w życiu - o ile nie najlepsza... hmm... :)
Pyszne kruchutkie, delikatne ciasto, słodkie nadzienie z jabłek i rozpływające się w ustach: waniliowa bita śmietana z chrupiącą bezą - czego chcieć więcej? 
Jabłecznik z tego przepisu najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
To idealne połączenie, a smak szarlotki jest fenomenalny!



Dzień wczesniej upiec jeden bezowy płat z tego przepisu (można wykonać szarlotkę bez tego elementu – będzie również smaczna :)


Składniki na jabłkowe nadzienie i "chmurkę":
  • 11-12 twardych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 300 ml śmietanki 30%
  • jeden płat bezowy.

Do garnka wlać sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny. Obrać i pokroić jabłka na średnią kostkę – od razu przekładać do garnka, aby nie ściemniały. Dodać 4 łyżki cukru, zamieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę, aż na dnie pojawi się spora ilość soku jabłkowego. 
W tym czasie można przygotować ciasto.

Składniki na kruche ciasto:
  • 130 g masła
  • 3,5 szklanki maki
  • 1 plaska łyżeczka proszku
  • 4 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli

Zagnieść masło z przesianą mąką i proszkiem. Powstanie „sypki proszek”. Dodać cukier, przemieszać. Dodać żółtka, jogurt, cukier, sól. Zagnieść ciasto. 
Totrownicę (26 cm) wysmarować lekko masłem, oprószyć mąką. 
1/3 część ciasta schłodzić. Resztą wylepić dno i boki tortownicy (nie schłodzonym ciastem). Wystarczy rwać nieduże kawałeczki, rozpłaszczać w ręce i kłaść obok siebie na dnie tortownicy – później palcami pougniatać łącząc je ze sobą. Boki wylepić tworząc ruloniki ciasta, które kładziemy przy brzegach i palcami formujemy ku górze. Tortownice z ciastem schłodzić w lodówce – około 45 min.

W tym czasie uprażyć przygotowane wcześniej jabłka.

Odcedzić jabłka. Powstały sok odłożyć – będzie potrzebny. Jabłka przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na największej mocy palnika – około 5-7 min. Odłożyć. Sok z jabłek przelać do garnka / na głęboka patelnię i zagotować z łyżką cukru – powstanie gęsty, złoty syrop. Wtedy natychmiast dodać jabłka, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze około 5 min – nie spalić!

Schłodzone ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem, przełożyć gorące jabłka. Odłożoną schłodzoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce bezpośrednio na wierzch ciasta.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*, piec około 45 min. Wyjąć, dobrze wystudzić.

Zimną śmietankę 30% ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru waniliowego. Przełożyć na wierzch ciasta. Na kremówce ułożyć bezowy płat.

1 komentarz:

  1. Pyszna szarlotka. Chyba najlepsza jaka jedliśmy :) bita śmietana i beza pasują tu bardzo. Ciasto tez wyszło super kruche ale delikatne. O takie chodziło.

    OdpowiedzUsuń