Menu górne

Ciasto Marchewkowe - Najlepsze (wg przepisu mamy)


Wilgotne, puszyste, pachnące cynamonem najlepsze ciasto marchwiowe na całym świecie!   
Ten przepis przyniosła kiedyś do domu moja mama  i od tamtej pory pieczemy je bardzo, bardzo często, a jesienią i zimą wręcz obowiązkowo!

Składniki:
  • 4 jajka
  • 2, 5 szklanki mąki
  • ¾ szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2,5 szklanki marchewki startej na małych oczkach
  • 3-4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 1 łyżka bułki tartej
  • garść rodzynek
Rodzynki zalać wrzątkiem. Odłożyć na 5 minut. Odcedzić. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, przesiać.  Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel. Dalej ubijając dodać oleju, a następnie przesiane suche składniki. Miksować do połączenia. Dodać startą marchewkę i rodzynki, wymieszać łyżką do połączenia. Tortownicę (26 cm) wysmarować lekko olejem. Kaszę mannę zmieszać z bułką tartą i oprószyć wysmarowaną formę – spód i brzegi. Przełożyć masę, piec w 180* przez około 50 min., do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko przestudzić, polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.

Polewa:
  •  ¾ szklanki mleka
  • 2- 3 łyżki prawdziwego kakao
  • ½ łyżeczki masła (odrobina, aby polewa się błyszczała)
  •  8 orzechów włoskich
Mleko i masło zagotować w niewielkim garnuszku, dodać kakao i dobrze wymieszać. Gotować aż zgęstnieje. Gdy polewa ściemnieje, zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i za pomocą pędzelka cukierniczego „pomalować” ciasto. Od razu posypać posiekanymi orzechami.


4 komentarze:

  1. To jest naprawdę najlepsze ciasto marchewkowe! Delikatne, miękkie i wilgotne ale też lekkie. Szybkie do wykonania. Super.

    OdpowiedzUsuń
  2. Miękkie i wilgotne a przy tym delikatne jak puch. Polewa pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. A ja mam pytanie.. wyczuwalna dla mnie jest w smaku soda, czy tak powinno być?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)