Wilgotne,
puszyste, pachnące cynamonem najlepsze ciasto marchwiowe na całym świecie!
Ten przepis przyniosła kiedyś do domu moja mama i od tamtej pory pieczemy je bardzo, bardzo często, a jesienią i zimą wręcz obowiązkowo!
Ten przepis przyniosła kiedyś do domu moja mama i od tamtej pory pieczemy je bardzo, bardzo często, a jesienią i zimą wręcz obowiązkowo!
Składniki:
- 4 jajka
- 2, 5 szklanki mąki
- ¾ szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2,5 szklanki marchewki startej na małych oczkach
- 3-4 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 łyżka bułki tartej
- garść rodzynek
Rodzynki
zalać wrzątkiem. Odłożyć na 5 minut. Odcedzić. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon,
przesiać. Jajka ubić z cukrem na gęsty
kogel mogel. Dalej ubijając dodać oleju, a następnie przesiane suche składniki.
Miksować do połączenia. Dodać startą marchewkę i rodzynki, wymieszać łyżką do
połączenia. Tortownicę (26 cm) wysmarować lekko olejem. Kaszę mannę zmieszać z
bułką tartą i oprószyć wysmarowaną formę – spód i brzegi. Przełożyć masę, piec
w 180* przez około 50 min., do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, lekko
przestudzić, polać polewą i posypać posiekanymi orzechami.
Polewa:
- ¾ szklanki mleka
- 2- 3 łyżki prawdziwego kakao
- ½ łyżeczki masła (odrobina, aby polewa się błyszczała)
- 8 orzechów włoskich
Mleko
i masło zagotować w niewielkim garnuszku, dodać kakao i dobrze wymieszać.
Gotować aż zgęstnieje. Gdy polewa ściemnieje, zacznie gęstnieć, zdjąć z ognia i
za pomocą pędzelka cukierniczego „pomalować” ciasto. Od razu posypać
posiekanymi orzechami.
To jest naprawdę najlepsze ciasto marchewkowe! Delikatne, miękkie i wilgotne ale też lekkie. Szybkie do wykonania. Super.
OdpowiedzUsuńMiękkie i wilgotne a przy tym delikatne jak puch. Polewa pycha!
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy,
OdpowiedzUsuńA ja mam pytanie.. wyczuwalna dla mnie jest w smaku soda, czy tak powinno być?
OdpowiedzUsuń