Menu górne

Szarlotka pod Chmurkami

Zdecydowanie to jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam w życiu - o ile nie najlepsza... hmm... :)
Pyszne kruchutkie, delikatne ciasto, słodkie nadzienie z jabłek i rozpływające się w ustach: waniliowa bita śmietana z chrupiącą bezą - czego chcieć więcej? 
Jabłecznik z tego przepisu najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
To idealne połączenie, a smak szarlotki jest fenomenalny!



Składniki na Kruchą Bezę:

  • 1/2 szklanki białek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru)
Piekarnik rozgrzać do 180*. Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy zaczną być gęste i śnieżnobiałe dodawać łyżka po łyżce cukier. Miksować masę przez około 7-10 min. aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą, a masa będzie lśniąca i bardzo gęsta. Dodać przesiany proszek budyniowy i dobrze zmiksować (około 1 min.).
Na dużej blaszce ułożyć papier do pieczenia. Następnie położyć na nim odpinane brzegi od formy, w której pieczone będzie kruche ciasto. Wyłożyć masę białkową i równomiernie rozprowadzić tworząc łyżką delikatne górki i dołki - można także fantazyjnie ozdobić za pomocą odrobiny masy i rękawa cukierniczego. Ostrożnie zdjąć boki formy. Na blasze zostanie jedynie nasza okrągła przyszła beza. Wstawić do piekarnika (180*). Następnie natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150* i włączyć termoobieg, piec około 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120* i piec przez około 1 godzinę. Po tym czasie, znów zmniejszyć temperaturę do 100* i dosuszyć bezę - około 60 min. W razie gdyby beza zaczęła się przyrumieniać zmniejszać temperaturę wcześniej.
Beza powinna lekko popękać, urosnąć. Jeśli tak się nie stanie zawsze można zwiększyć temperaturę do 150* i podsuszyć przez 2-3 min., po czym znów wrócić do temp. 100*. Wyjąć, wystudzić, przechowywać w suchym miejscu.
Tuż przed wykończeniem Ciasta dobrze Bezę podsuszyć w 80* przez około 30 min.


Składniki na jabłkowe nadzienie i "chmurkę":
  • 11-12 twardych jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 300 ml śmietanki 30%
  • jeden płat bezowy.

Do garnka wlać sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny. Obrać i pokroić jabłka na średnią kostkę – od razu przekładać do garnka, aby nie ściemniały. Dodać 4 łyżki cukru, zamieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę, aż na dnie pojawi się spora ilość soku jabłkowego. 
W tym czasie można przygotować ciasto.

Składniki na kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 3 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru pudru!
  • 5 żółtek
  • szczypta soli

Zagnieść masło z przesianą mąką, solą i proszkiem. Dodać cukier, przemieszać. Dodać żółtka. Zagnieść ciasto. 
Tortownicę (26 cm) wysmarować lekko masłem, oprószyć mąką. 
1/3 część ciasta zamrozić. Resztę rozwałkować lekko podsypując mąką i przełożyć do formy, tak aby pokrywało jej dno i boki. Można także bez rozwałkowywania - wylepić ciastem dno i boki foremki. Tortownice z ciastem schłodzić w lodówce – około 1 godz.

W tym czasie uprażyć przygotowane wcześniej jabłka.

Odcedzić jabłka. Powstały sok odłożyć – będzie potrzebny. Jabłka przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na największej mocy palnika – około 5-7 min. Odłożyć. Sok z jabłek przelać do garnka / na głęboka patelnię i zagotować z łyżką cukru – powstanie gęsty, złoty syrop. Wtedy natychmiast dodać jabłka, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze około 5 min – nie spalić!

Schłodzone ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem, przełożyć gorące jabłka. Odłożoną schłodzoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce bezpośrednio na wierzch ciasta.  Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*, piec około 45 min. Wyjąć, dobrze wystudzić.

Zimną śmietankę 30% ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru waniliowego. Przełożyć na wierzch ciasta. Na kremówce ułożyć bezowy płat.

1 komentarz:

  1. Pyszna szarlotka. Chyba najlepsza jaka jedliśmy :) bita śmietana i beza pasują tu bardzo. Ciasto tez wyszło super kruche ale delikatne. O takie chodziło.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)