Zdecydowanie to jedna z najlepszych szarlotek jakie jadłam w życiu - o ile nie najlepsza... hmm... :)
Pyszne kruchutkie, delikatne ciasto, słodkie nadzienie z jabłek i rozpływające się w ustach: waniliowa bita śmietana z chrupiącą bezą - czego chcieć więcej?
Jabłecznik z tego przepisu najlepiej smakuje dobrze schłodzony.
To idealne połączenie, a smak szarlotki jest fenomenalny!
Składniki na Kruchą Bezę:
- 1/2 szklanki białek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku budyniowego o smaku śmietankowym (bez cukru)
Piekarnik
rozgrzać do 180*. Białka ubić na sztywną pianę.
Kiedy zaczną być gęste i śnieżnobiałe dodawać łyżka po łyżce cukier.
Miksować masę przez około 7-10 min. aż kryształki cukru całkowicie się
rozpuszczą, a masa będzie lśniąca i bardzo gęsta. Dodać przesiany
proszek budyniowy i dobrze zmiksować (około 1 min.).
Na dużej blaszce ułożyć papier do pieczenia. Następnie położyć na nim
odpinane brzegi od formy, w której pieczone będzie kruche ciasto.
Wyłożyć masę białkową i równomiernie rozprowadzić tworząc łyżką
delikatne górki i dołki - można także fantazyjnie ozdobić za pomocą
odrobiny masy i rękawa cukierniczego. Ostrożnie zdjąć boki formy. Na
blasze zostanie jedynie nasza okrągła przyszła beza. Wstawić do
piekarnika (180*). Następnie natychmiast zmniejszyć temperaturę do 150* i włączyć termoobieg,
piec około 30 min. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120* i piec
przez około 1 godzinę. Po tym czasie, znów zmniejszyć temperaturę do 100* i dosuszyć bezę - około 60 min. W razie
gdyby beza zaczęła się przyrumieniać zmniejszać temperaturę wcześniej.
Beza powinna lekko popękać, urosnąć. Jeśli tak się nie stanie zawsze można zwiększyć temperaturę do 150* i podsuszyć przez 2-3 min., po czym znów wrócić do temp. 100*. Wyjąć, wystudzić, przechowywać w suchym miejscu.
Tuż przed wykończeniem Ciasta dobrze Bezę podsuszyć w 80* przez około 30 min.
Beza powinna lekko popękać, urosnąć. Jeśli tak się nie stanie zawsze można zwiększyć temperaturę do 150* i podsuszyć przez 2-3 min., po czym znów wrócić do temp. 100*. Wyjąć, wystudzić, przechowywać w suchym miejscu.
Tuż przed wykończeniem Ciasta dobrze Bezę podsuszyć w 80* przez około 30 min.
Składniki na jabłkowe nadzienie i "chmurkę":
- 11-12 twardych jabłek
- 4 łyżki cukru
- sok z jednej cytryny
- 300 ml śmietanki 30%
- jeden płat bezowy.
Do garnka wlać sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny. Obrać i pokroić
jabłka na średnią kostkę – od razu przekładać do garnka, aby nie ściemniały.
Dodać 4 łyżki cukru, zamieszać i odstawić na co najmniej 1 godzinę, aż na dnie
pojawi się spora ilość soku jabłkowego.
W tym czasie można przygotować ciasto.
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g masła
- 3 szklanki maki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru pudru!
- 5 żółtek
- szczypta soli
Zagnieść masło z przesianą mąką, solą i proszkiem. Dodać cukier, przemieszać. Dodać żółtka.
Zagnieść ciasto.
Tortownicę (26 cm) wysmarować lekko masłem, oprószyć mąką.
1/3 część
ciasta zamrozić. Resztę rozwałkować lekko podsypując mąką i przełożyć do formy, tak aby pokrywało jej dno i boki. Można także bez rozwałkowywania - wylepić ciastem dno i boki foremki. Tortownice z ciastem schłodzić w lodówce – około 1 godz.
W tym czasie uprażyć przygotowane wcześniej jabłka.
Odcedzić jabłka. Powstały sok odłożyć – będzie potrzebny.
Jabłka przełożyć na suchą patelnię i podsmażyć na największej mocy palnika –
około 5-7 min. Odłożyć. Sok z jabłek przelać do garnka / na głęboka patelnię i zagotować z łyżką cukru – powstanie gęsty, złoty syrop. Wtedy natychmiast dodać
jabłka, dobrze wymieszać i podsmażyć jeszcze około 5 min – nie spalić!
Schłodzone ciasto w tortownicy ponakłuwać widelcem,
przełożyć gorące jabłka. Odłożoną schłodzoną 1/3 ciasta zetrzeć na tarce bezpośrednio na wierzch ciasta. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180*, piec około 45 min. Wyjąć, dobrze wystudzić.
Zimną śmietankę 30% ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru waniliowego.
Przełożyć na wierzch ciasta. Na kremówce ułożyć bezowy płat.
Pyszna szarlotka. Chyba najlepsza jaka jedliśmy :) bita śmietana i beza pasują tu bardzo. Ciasto tez wyszło super kruche ale delikatne. O takie chodziło.
OdpowiedzUsuńCzy te składniki pasują na dużą blachę?.
OdpowiedzUsuń