Menu górne

Grillowana Wieprzowina

 


Dla mnie mięso wieprzowe przygotowywane na grillu musi być:

- kruche, 
- soczyste, 
- miękkie 
- bardzo dobrze przypieczone.

 Z tego przepisu przygotujecie dokładnie taką karkówkę, mięso od szynki czy łopatkę. 
Bez znaczenia co wrzucicie na ruszt. 
Sekret tkwi w odpowiednim doprawieniu i przygotowaniu mięsa. 
Nie potrzebne są żadne soki z ananasa, cola czy sól zmiękczająca - próbowałam i nic z tego. Osiągnięcie takiego efektu jest prostsze niż myślicie. W pełni naturalne.
 Bardzo, bardzo polecam!

*tym razem grillowałam szynkę wieprzową


 W skrócie:

1. Wybór mięsa:
- Łopatka i Szynka Wieprzowa - najlepiej jak najchudsze i grube kawałki, które łatwo wyporcjować na steki. Tłuszcz - ile się da - należy usunąć, będzie się palił na grillu.
- Karczek - najlepszy będzie poprzerastany cieniutkimi paskami tłuszczu, który podczas grillowania sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej soczyste, kruche i delikatne. Jeśli wybieramy karczek w kawałku powinien być miękki i giętki, nie sztywny.
2. Przygotowanie:
W każdym przypadku mięso trzeba podzielić na porcje - steki, o grubości około 2 cm. Nastepnie mięso należy utłuc tłuczkiem z każdej strony. Ja staram się, aby każdy stek miał około 1 cm grubości. Na końcu dodatkowo ponakłuwać widelcem każdy kawałek.
*Na grillu sprawdzi się również mrożone mięso wieprzowe - szczególnie karczek. Będzie jeszcze bardziej kruchy.
3. Marynowanie:
Co najmniej 1 dzień wcześniej.
4. Grillowanie:
Mięso układamy na kratce na najwyższym poziomie, kiedy węgiel będzie już szary. Często obracamy z jednej strony na drugą - szczególnie na początku grillowania, kiedy temperatura jest najwyższa.


Grillowane Mięso od Szynki (chude), ze zdjęć: 

Składniki:
  • duży kawałek wieprzowiny (karczek, szynka wieprzowa, łopatka)
  • 3 łyżki oleju / oliwy
  • 1 duża łyżka musztardy (sarepska, bawarska, czeska)
  • 1 przyprawa do karkówki (dobrej jakości!)

Mięso umyć pod bieżącą wodą. Usunąć tłuszcz - jeśli je oplata. Podzielić na porcje. Każdy kawałek utłuc młotkiem na stek o grubości około, a następnie ponakłuwać widelcem z obu stron. Składniki na marynatę połączyć. Każdy kawałek mięsa posmarować marynatą i układać w misce - jeden na drugim. Przykryć naczynie folią / talerzem i wstawić do lodówki na minimum całą noc.
Przed wyłożeniem na grilla - delikatnie przemieszać.
Grillować często obracając z jednej strony na drugą. Trudno określić czas - zależy od wielu czynników.

Tym razem podałam z pieczonymi ziemniakami, sosem czosnkowym, tysiąca wysp oraz surówką marchewka z chrzanem.

Sos Tysiąca Wysp, Łagodny


http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-tysiaca-wysp-agodny.html

Sos Czosnkowy


http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/sos-czosnkowy.html


Pieczone Ziemniaki z Piekarnika


http://natomamochote.blogspot.com/2017/06/pieczone-ziemniaki-z-piekarnika.html

https://natomamochote.blogspot.com/2019/05/marchewka-z-chrzanem.html

Podobne przepisy:
http://natomamochote.blogspot.com/2017/09/sodko-ostre-szaszyki-z-kurczaka.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/grillowany-kurczak-z-pieczonymi.html


1 komentarz:

  1. Nigdy nie rozbijałam a teraz lekko je potraktowałam tłuczkiem. Mieso rewelacja. Kruche i soczyste jak pani pisze. Super

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)