Kolejny pomysł na letni obiad. Dobrze wypieczony na grillu kurczak, ziemniaki z piekarnika i świeży szpinak z cebulką i swojskim serem.
- 4 nóżki z kurczaka
- przyprawa do kurczaka
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej / miodowej
- odrobina oliwy
Nóżki umyć, osuszyć. Do miseczki wsypać przyprawę, dodać musztardę i odrobinę oliwy. Wymieszać i zamarynować mięso. Przełożyć do miski, zawinąć szczelnie folią i odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Piec na grillu do momentu.
Składniki na Szpinak:
- 1 kg świeżego szpinaku
- 2 cebule
- 1/4 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki jarzynki
- 2-3 ząbki czosnku
- odrobina masła (mała łyżeczka)
- kawałek Sera Swojskiego Korycińskiego z Orzechami / Czarnuszką lub inny ulubiony smak
Liście szpinaku dobrze wypłukać (aby nie było piasku). Wrzucić do
wrzącej wody na 3 minuty. Odcedzić. Cebulę pokroi w kostkę, przełożyć na patelnię, zalać wodą i podgotować do odparowania wody i lekkiego zmięknięcia. Dodać masło i podsmażyć. Dodać odsączony szpinak i jarzynkę. Smażyć około 3 min. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki
czosnku. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Potrzymać na ogniu około 1-2 min. Podawać posypany serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)