Kotlety Rybne z Mintaja... to moja ulubiona wersja jeśli chodzi o tą rybę, która w porównaniu z innymi rybami - kiepsko trudno się smaży. Kotlety są pyszne, delikatne, chrupiące z wierzchu.
Idealnie pasują do frytek, ziemniaków opiekanych czy gotowanych z koperkiem.
Zapach unoszący się w domu przypomina ten z najlepszych smażalni.
Bardzo polecam!
Idealnie pasują do frytek, ziemniaków opiekanych czy gotowanych z koperkiem.
Zapach unoszący się w domu przypomina ten z najlepszych smażalni.
Bardzo polecam!

Składniki na Kotlety Rybne:
- 8 filetów z mintaja
- 1 szklanka mleka
- 2 cebule
- 3 jajka
- bułka tarta
- mąka pszenna
- sól, pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek / koperek / lubczyk
- masło klarowane do smażenia
Filety umyć, osuszyć. Włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości masła. Wystudzić. Rybę odcedzić i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Dodać cebulę, 1 jajko i 1/2 szklanki bułki tartej oraz sól, pieprz, ewentualnie odrobinę posiekanego koperku. Wymieszać. Uformować kotlety (jak mielone). Obtoczyć w mące, następnie w 2 rozbełtanych, posolonych jajkach i bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym na średniej mocy palnika z obu stron do zezłocenia.
Najsmaczniejsze z frytkami, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką (tutaj przepisy KLIK)
Są pyszne. Nie rozpadają się, swietnie smażą i smakują. Polecam i dziękuję za pomysł na dobry obiad :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne. Najlepszy sposób na mintaja wg mnie
OdpowiedzUsuńW tej postaci mintaj mi bardzo smakuje :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis
OdpowiedzUsuńPolecam, wychodzą bardzo dobre, nie rozpadają się.
OdpowiedzUsuńSuper przepis
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńWItam,
OdpowiedzUsuńIle mają ważyć te filety?
Pozdrawiam serdecznie
Nie ważyłam ich, nigdy tego w sumie nie robię. Filety z mintaja są zwykle o podobnej wadze i wielości ;) Jak będę robić znowu to dla Pani zważę i dam znać :) Ale na spokojnie, można na oko dodać 7-8 filetów :)
Usuń