Menu górne

Kotlety Rybne z Mintaja


Kotlety Rybne z Mintaja... to moja ulubiona wersja jeśli chodzi o tą rybę, która w porównaniu z innymi rybami - kiepsko trudno się smaży. Kotlety są pyszne, delikatne, chrupiące z wierzchu. 
Idealnie pasują do frytek, ziemniaków opiekanych czy gotowanych z koperkiem. 
Zapach unoszący się w domu przypomina ten z najlepszych smażalni. 
Bardzo polecam!



Składniki na Kotlety Rybne:
  • 8 filetów z mintaja
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  •  sól, pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek / koperek / lubczyk
  • masło klarowane do smażenia
Filety umyć, osuszyć. Włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości masła. Wystudzić. Rybę odcedzić i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Dodać cebulę, 1 jajko i 1/2 szklanki bułki tartej oraz sól, pieprz, ewentualnie odrobinę posiekanego koperku. Wymieszać. Uformować kotlety (jak mielone).  Obtoczyć w mące, następnie w  2 rozbełtanych, posolonych jajkach i bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym na średniej mocy palnika z obu stron do zezłocenia. 
Najsmaczniejsze z frytkami,  pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką (tutaj przepisy KLIK)

9 komentarzy:

  1. Są pyszne. Nie rozpadają się, swietnie smażą i smakują. Polecam i dziękuję za pomysł na dobry obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne. Najlepszy sposób na mintaja wg mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. W tej postaci mintaj mi bardzo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam, wychodzą bardzo dobre, nie rozpadają się.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  6. WItam,
    Ile mają ważyć te filety?
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ważyłam ich, nigdy tego w sumie nie robię. Filety z mintaja są zwykle o podobnej wadze i wielości ;) Jak będę robić znowu to dla Pani zważę i dam znać :) Ale na spokojnie, można na oko dodać 7-8 filetów :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)