Menu górne

Kotlety Rybne z Mintaja


Kotlety Rybne z Mintaja... to moja ulubiona wersja jeśli chodzi o tą rybę, która w porównaniu z innymi rybami - kiepsko trudno się smaży. Kotlety są pyszne, delikatne, chrupiące z wierzchu. 
Idealnie pasują do frytek, ziemniaków opiekanych czy gotowanych z koperkiem. 
Zapach unoszący się w domu przypomina ten z najlepszych smażalni. 
Bardzo polecam!



Składniki na Kotlety Rybne:
  • 8 filetów z mintaja
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  •  sól, pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek / koperek / lubczyk
  • masło klarowane do smażenia
Filety umyć, osuszyć. Włożyć do miski i zalać mlekiem. Odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w małą kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości masła. Wystudzić. Rybę odcedzić i osuszyć. Pokroić w małą kostkę. Dodać cebulę, 1 jajko i 1/2 szklanki bułki tartej oraz sól, pieprz, ewentualnie odrobinę posiekanego koperku. Wymieszać. Uformować kotlety (jak mielone).  Obtoczyć w mące, następnie w  2 rozbełtanych, posolonych jajkach i bułce tartej. Smażyć na maśle klarowanym na średniej mocy palnika z obu stron do zezłocenia. 
Najsmaczniejsze z frytkami,  pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką (tutaj przepisy KLIK)

1 komentarz:

  1. Są pyszne. Nie rozpadają się, swietnie smażą i smakują. Polecam i dziękuję za pomysł na dobry obiad :-)

    OdpowiedzUsuń