Menu górne

Tort Topniejące Lody - Kremowo-Owocowa Letnia Fantazja


Zapraszam po przepis na wspaniały, fantazyjny wielopiętrowy tort, w którym można się zakochać. Charakterystyczna dekoracja Tortu, czyli topniejące lody sprawia, że to doskonała propozycja na lato. Trzy piętra niezawodnego ciasta biszkoptowego oraz intensywne w smaku ciasto czekoladowe, wszystko przełożone aromatycznym kremem truskawkowym i śmietankowym. 
Znajdziecie w nim nutę cappuccino i nutelli. 
Tort otynkowałam nowo odkrytą masą maślaną na mleku skondensowanym, która jest nie tylko smaczniejsza niż klasyczna masa maślana, ale i szybsza, prostsza w przygotowaniu. 
Całości uroku dodaje czekoladowy drip i sezonowe, rześkie owoce. 
Dekoracja przypominająca lodowy rożek to "tortowa wisienka na torcie". 
Tort jest pracochłonny, ale łatwy w przygotowaniu. Zaskakuje wyglądem i perfekcyjnie łączącymi się smakami. Jedno z najsmaczniejszych ciast tortowych jakie zrobiłam - słowa solenizanta :)
To w jak szybkim tempie znikał ze stołu w akompaniamencie "można jeszcze kawałek?" 
tylko potwierdza tezę.
Bardzo polecam!





ZANIM PRZYSTĄPISZ DO WYKONANIA TORTU - PRZECZYTAJ CAŁY PRZEPIS
to ułatwi przygotowanie i pozwoli równomiernie rozłożyć pracę


Składniki na Ciasto Biszkoptowe:
  • 300 g mąki pszennej
  • 5 dużych jajek (użyłam dwużółtkowych)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 120 ml oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Jajka ubić z cukrami na gęstą, śnieżnobiałą masę. (około 5-7 min ubijania). Następnie powolne dodanie oleju. Ubijać tylko do połączenia się składników. Odstawić mikser. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sok z cytryny. Wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia, masa nie może opaść!).
Dno tortownicy (26 cm) z odpinanymi brzegami wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować lekko olejem. Wyłożyć delikatnie ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 40 min. Do wyrośnięcia i zezłocenia. Wyjąć i wystudzić na kratce. Ciasto podzielić na 3 płaty, spód powinien być grubszy.

Składniki na Ciasto Czekoladowe
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej! Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i kakao przesiać do miseczki i odłożyć. Do miski wlać olej, maślankę, wbić jajka i dodać cukier. Wymieszać trzepaczką do połączenia. Odstawić na kilka minut, aby cukier się rozpuścił, po czym ponownie wymieszać. Dodać przesiane suche składniki, wymieszać delikatnie łyżką lub trzepaczką tylko do połączenia. Przelać ciasto do formy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 20 min. Wyjąć, wystudzić.Wyciąć okrąg o średnicy 16-17 cm. Resztę ciasta (obcięte brzegi) można zjeść - jak zrobił to mój brat, lub wykorzystać do zrobienia gałki lodowej do ozdoby tortu (więcej o tym poniżej).

Składniki do wykonania ozdoby Topniejący Lód:
  • 1 wafelek / rożek lodowy
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki cukru
  • odrobina barwnika różowego 
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w kubeczku. Wstawić do mikrofali na 1 minutę lub kilka sekund dłużej. Wyjąć wystudzić, a następnie z ciasta uformować kulkę na kształt gałki loda. Można zamiast piec dodatkowe szybkie ciasto - wykorzystać obcięte brzegi z ciasta czekoladowego (mój brat je zjadł z cukrem pudrem, więc dopiekłam ciasto w kolorach gałki o smaku truskawkowym). Gałkę lodową owinąć w folię i zmrozić w zamrażarce.

WYKONANIE TORTU


I WARSTWA TORTU

Składniki na Krem Truskawkowy i do Nasączenia - pierwsza część tortu:
  • 10-12 truskawek 
  • 4-5 łyżek cukru (użyłam malinowego, ale może być zwykły)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250 ml śmietanki 30% bardzo mocno schłodzonej
  • 2 łyżeczki żelatyny + odrobina wody
  •  sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 3-4 łyżki dżemu truskawkowego (użyłam domowego z małymi kawałkami owoców)
Truskawki pokroić w kostkę, zasypać cukrem i odstawić na 30 min. Po tym czasie podsmażyć na minimalnej mocy palnika - cząstki truskawek powinny zacząć się rozpadać, a konsystencja powinna zgęstnieć. Smażymy około 5 min. W międzyczasie żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia, zamieszać, odstawić na 5 min. Gorące truskawki zblendować (krótko) i natychmiast dodać żelatynę.
Mieszać do całkowitego rozpuszczenia się. Odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.

Spód ciasta waniliowego (ten najgrubszy, jeden z trzech płatów) umieścić na paterze. Nasączyć delikatnie wodą wymieszaną z sokiem z cytryny (1/2 szklanki wody + sok z 1/2 cytryny).

Nie trzeba zużywać całej mieszanki.  Następnie równomiernie posmarować ciasto dżemem truskawkowym. Wstawić do lodówki na 20 min.

Śmietankę ubić prawie na sztywno, następnie dodawać mus truskawkowy i 1 łyżeczkę soku z cytryny, króciutko ubić (ostatni moment, aby ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem), przemieszać szpatułką. Odstawić do lodówki na 2 minuty. Do ciasta na paterze dołożyć obręcz od formy do pieczenia, wyłożyć krem, wyrównać, przykryć drugim płatem ciasta.
Lekko docisnąć, tak aby wierzch był równo ułożony (właśnie przed ucieczką kremu chroni nas obręcz od formy do ciasta).

II i III WARSTWA TORTU

Składniki  na Krem Śmietankowy i do nasączenia - druga część tortu:
  • 330 ml śmietanki 30% mocno schłodzonej
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego (zimnego)
  • 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej
  • 1 duża łyżka nutelli
  • 1 filiżanka cappuccino: 4 łyżeczki cappuccino waniliowego, 1 duża łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 120 ml wrzącej wody
Przygotować cappuccino z powyższych składników. Wystudzić, a następnie nasączyć drugi płat ciasta połową mieszanki. Schłodzić ciasto przez 5 min. W międzyczasie nutellę lekko podgrzać w mikrofali - 20-30 s., aż lekko się ociepli i stanie płynna. Zbyt długie podgrzewanie spowoduje, że stwardnieje. Smarowną nutellę strużką wylewać w różne miejsca na ciasto, a następnie rozsmarować równomiernie łyżką. Schłodzić. Śmietankę ubić na prawie sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodawać powoli jogurt lub śmietankę oraz żelatynę deserową - ubić. Większość wyłożyć na drugi płat ciasta nasączony cappuccino i posmarowany nutellą. Wyrównać. Ostatni płat ciasta  nasączyć pozostałą mieszanką, a następnie energicznie i szybko przełożyć na ciasto, tak aby nasączony płat stykał się z kremem. Lekko docisnąć, aby wierzch był równy (nadal mamy dołączone brzegi od formy do pieczenia, która chroni przed ucieczką kremu z środka). Schłodzić. 
Delikatnie zdjąć obręcz. Zwykle przykleja się do niej niewielka ilość kremu - zdjąć i przełożyć do miseczki. Krem który uciekł z ciasta zdjąć, tak aby ciasto z boków było równe - krem także trafia do miseczki.

III WARSTWA - Ciasto czekoladowe posmarować z mniej równej strony kremem i przyczepić do wierzchu tortu. Ponownie dołączyć do ciasta umytą i wysuszoną obręcz. Schłodzić ciasto przez minimum 1 godzinę.

WYKOŃCZENIE CIASTA: 

Składniki na Krem Maślany z Mlekiem Skondensowanym (Tynk do tortu):
  • 300 g masła (dobrej jakości!)
  • 300 g mleka skondensowanego słodzonego (zawsze używam gostyńskiego)
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej!!!
Składniki na drip (ganache) czekoladowy do tortu:
  •  100 g czekolady mlecznej 
  • 1 duża łyżka kakao
  • 4 łyżki mleka
 Do ozdób - kolorowych kwiatków:
- barwnik w żelu różowy
- barwnik w żelu pomarańczowy

Przygotować tynk do tortu. Masło musi być miękkie, w temperaturze pokojowej, takie że można swobodnie rozsmarowywać je łyżką. Masło umieścić w misie miksera i ubijać do uzyskania bardzo puszystej, śnieżnobiałej masy. U mnie trwało to 7 minut. Następnie dodawać stopniowo mleko skondensowane, dalej ubijając. Na koniec dobrze wymieszać łyżką, pouderzać w krem, poszatkować go tak aby wyzbyć się nadmiaru powietrza - on spowoduje, że masa tynkowa nie będzie jednolita. Gotową, dobrze połączoną, jednolitą, puszystą masę wykorzystujemy do otynkowania tortu na dwa, trzy razy pozostawiając trochę masy do zabarwienia i wykonania ozdobnych kwiatków.
Część masy rozsmarować równomiernie na torcie, wygładzić na ile się da szpatułką. Schłodzić przez min. 20 min. Następnie posmarować kolejną warstwą. Ponownie schłodzić. Jeśli potrzeba i nadal ciasto prześwituje - nałożyć kolejną warstwę, schłodzić. Na górze tortu umieścić schłodzoną gałkę lodową (tą wykonaną z ciasta z mikrofali lub skrawków pozostałych po tym czekoladowym). Nie umieściłam jej na środku - tort ciężko byłoby pokroić. Radzę zrobic to bliżej brzegu, po jednej ze stron - ale na najwyższej warstwie tortowej. Część tortu można udekorować owocami, u mnie to: maliny czerwone i żółte, winogrono czarne i czereśnie. Schłodzić. Jeśli w otynkowanym torcie są dziurki, jakby pęcherzyki powietrza należy suchym, ogrzanym nożem przysłowiowo przejechać po torcie tak aby uzyskać gładką strukturę z zewnątrz. Ja tak zrobiłam, ponieważ nadal pozostały mi pęcherzyki, których nie mogłam się pozbyć w inny sposób. To pomogło rewelacyjnie :) W międzyczasie przygotować czekoladowy drip (ganache).
Na garnku z wrzącą wodą umieścić miseczkę, tak aby była tuż nad nią. Do miseczki wlać gorące mleko (4 łyżki). Dodać połamaną czekoladę i kakao. Mieszać co jakiś czas, aż składniki dobrze się połączą. Wystudzić.
Wystudzonym dripem oblać schłodzony tort, zaczynając od gałki lodowej. Przy użyciu łyżki, ostrożnie i delikatnie rozprowadzać ganache tak, aby ładnie ściekał po torcie. Do gałki lodowej dołączyć wafelek, dobrze go umocowując. Dodatkowo posypałam miejscami srebrny pyłek (dla uroku, ale nie jest to konieczne). Schłodzić tort przez min. 30 min.
W międzyczasie, pozostałą masę maślaną podzielić na 4 części: jedna biała, jedna lekko zabarwiona różowym barwnikiem, kolejna zabarwiona o 2 tony bardziej, a ostatnia pomarańczowa. Oczywiście możecie wybrać inne kolory, jakie lubicie.
Masy maślane umieścić w rękawie cukierniczym - ja przyczepiałam je na tej samej wysokości do brzegów rękawa, a potem ściskając rękaw przesunęłam równo na jego dno, do ujścia kremu (nie wiem jak to inaczej nazwać :D) . Używając tylki nr 125 oraz nr 2D (Wilton) wyciskałam wzorki przypominające kwiatki - dużo jest filmików w internecie, na których warto się wzorować chcąc uzyskać ładny efekt.
Całość schłodzić przez 2-3 godziny.
*Przechowywać w szczelnym pojemniku lub otoczony folią - ja tak zrobiłam, nie miałam tak wysokiego pojemnika, folia nie przykleiła się do twardego, schłodzonego tynku.
 
  
 
 
 
Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2020/03/tort-mango-z-lustrzana-glazura.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/12/tort-hiszpanski-z-bezami-i-rumem.html

https://natomamochote.blogspot.com/2020/07/torcik-budyniowy-z-bita-smietana-i.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/02/smietankowo-truskawkowy-tort-ombre.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/07/najlepszy-biszkopt-do-tortow-i-ciast.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/01/biszkopt-do-tortow-i-ciast-tortowych.html
https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/tort-bezowy-melba.html
https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/orzechowy-tort-smietankowy-z-kajmakiem.html
https://natomamochote.blogspot.com/2018/09/tort-smietankowo-jagodowy.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/01/tort-ananasowo-kokosowy.html#more

http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/tort-raffaello-przepis-i.html

Czekoladowy Tort Rocher z Malinami

http://natomamochote.blogspot.com/2017/07/czekoladowy-tort-rocher-z-malinami.html

Tropikalny Tort Śmietankowo-Borówkowy

http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/tropikalny-tort-smietankowo-borowkowy.html

http://natomamochote.blogspot.com/2017/02/budyniowy-torcik-malinowy-z-kremem.html

Trójkolorowy Tort Bezowy na Czekoladowym Spodzie
http://natomamochote.blogspot.com/2016/02/trojkolorowy-tort-bezowy-na.html#more

Tort Czekoladowo-Śmietankowy

http://natomamochote.blogspot.com/2016/12/tort-czekoladowo-smietankowy.html
Ciasto Miodowe z Kremem Śmietankowym i Budyniowym


http://natomamochote.blogspot.com/2016/11/ciasto-miodowe-z-kremami-smietankowym-i.html
Kostka Alpejska
https://natomamochote.blogspot.com/2019/01/kostka-alpejska.html#more

Kostka Hiszpańska

http://natomamochote.blogspot.com/2017/12/kostka-hiszpanska.html
 
Niebieskie Ciasto na Roladzie z Jagodami i Jogurtowym Kremem
http://natomamochote.blogspot.com/2016/07/niebieskie-ciasto-na-roladzie-z.html
Ciasto Leśny Mech 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ciasto-lesny-mech.html

Torcik Truskawkowe Marzenie
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/torcik-truskawkowe-marzenie.html

2 komentarze:

  1. Jeśli użyje do biszkopt jajek jedno żółtkowych to czy proporcje będą takie same

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)