Menu górne

Ogórki Małosolne - Twarde i Chrupiące


U mnie w domu Ogórki Małosolne to latem nieodłączny dodatek do kanapek, czy wieczornego grilla. Twarde, chrupiące dzięki dużej ilości kopru, liści wiśni i chrzanu. Możecie także dodać liście dębu lub winogron - także wpływają na twardość ogórków. Pięknie pachnące i apetycznie wyglądające. Lekko słone, aromatyczne za sprawą czosnku i chrzanu. Doskonałe.
Polecam!

Składniki na bardzo duży słój:
  • 4 kg ogórków gruntowych (małych)
  • 6 litrów wody
  • 6-7 łyżek soli kamiennej
  • 8 liści wiśni, winogron lub dębu
  • 4 liście chrzanu
  • 1/2 korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku 
  • 1 koper (do przetworów - nie koperek :)
Ogórki dobrze umyć pod bieżącą wodą, oczyścić z włoskowatych końcówek.  Umieścić w dużym garnku wypełnionym zimną wodą. Odstawić na 3 godziny. Odcedzić, po czym ponownie zalać zimną wodą i odstawić na kolejne 3 godziny.
Koper, liście chrzanu i wiśni umyć. Osuszyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
W dużym garnku zagotować 6 litrów wody. Kiedy lekko przestygnie, ale nadal będzie gorąca - dodać sól kamienną. Wymieszać.
Na dnie dużego słoja umieścić koper i liście chrzanu. Dodać 4 liście wiśni, trochę czosnku i chrzanu. Ułożyć ogórki, ściśle i pionowo, tak aby tworzyły pierwszą warstwę. Następnie ponownie dodać kilka kawałków chrzanu, czosnku i liści wiśni oraz ułożyć kolejną warstwę ogórków. Ponawiać proces do wypełnienia całego słoja zużywając pozostałe składniki. Zalać ogórki ciepłą przegotowaną i słoną wodą. Słoik otulić workiem - ja używam czarnego worka foliowego. Przykryć pokrywą. 

Na drugi dzień ogórki są już gotowe do jedzenia, a z każdym kolejnym dniem stają się lepsze. Po około 6-7 dniach otrzymamy ogórki kiszone - nadal twarde i chrupiące.
 

 Podobne przepisy:

http://natomamochote.blogspot.com/2018/06/kimchi-przepis-i-ostra-koreanska.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/przecier-pomidorowy.html

Ogórki Małosolne 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/06/ogorki-maosolne.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/pikle.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/ogorki-konserwowe.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/08/pikle-w-curry-z-miodem-i-chilli.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)