Menu górne

Ogórki Małosolne


Lato bez domowych ogórków małosolnych to nie lato... pyszne, twarde, chrupiące idealne na wiosenne, letnie kanapki, ale także jako dodatek do różnych dań. Przygotowanie zajmuje chwilę, wystarczy tylko kupić lub przynieść z własnego ogródka ogórki i jak mówi mój tata - "zestaw startowy", czyli dużo czosnku, chrzanu, świeżego kopru... W sezonie robię je co weekend. Gotowe są już po kilku godzinach następnego dnia, najlepsze 2-4 dniowe.
Bardzo, bardzo polecam :)



Składniki na cały duży słoik Ogórków Małosolnych:
  • 2,5 kg ogórków gruntowych - średniej wielkości, twarde, świeże
  • 1 główka czosnku
  • mały, kilku-centymetrowy kawałek korzenia chrzanu
  • 3-4 liście duże świeże liście chrzanu
  • dużo świeżego kwitnącego kopru z łodygą
  • 4-5 łyżek soli
  • woda (tyle, aby zalać duży słoik)
Obrać czosnek i chrzan. Korzeń pokroić na paseczki. Ogórki, koper, liście chrzanu dobrze umyć pod bieżącą wodą. Odciąć "włoskowate ogonki" od ogórków (jeśli są). Na dnie słoika układać partiami koper, liście chrzanu, ogórki, powciskać czosnek, korzeń chrzanu i tak zapełnić cały słoik. Wodę zagotować w garnku. Poczekać aż lekko przestygnie. Osolić (ja używam około 4-5 łyżek soli). Letnią wodą zalać ogórki. Lekko zakręcić / przykryć słoik i odstawić w ciemne miejsce. 

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)