Moja polska odmiana francuskiego słynnego ciasta Fraisier.
Przepełnione truskawkami pyszne, lekkie, eleganckie różowe ciasto ze śmietankowo-jogurtowym kremem. Składniki są mało wyszukane, a efekt końcowy zdumiewa i z pewnością zadowoli każde podniebienie. W sezonie na truskawki, grzechem byłoby nie spróbować tego ciasta. Ciasto upiekło się idealnie pomimo tego, że po 10 minutach od włożenia do piekarnika nastąpiła przerwa w dostawie prądu na 40 minut.. do tej pory niewierze, że dopiekane później przez 40 minut wyszło puszyste, lekko wilgotne i tak nieziemsko pachnące truskawkami. Przełożone jak i udekorowane truskawkami oraz kremem śmietankowym z jogurtem naturalnym smakuje jeszcze lepiej niż wygląda. Do śmietanki można dodać więcej lub mniej jogurtu, albo całkowicie go pominąć. Mnie bardziej smakuje z mniejszą jego ilością ;) Ten tort w barwach biało-czerwonych to chyba obowiązkowa pozycja na dzisiejszy wieczór. Bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 i 1/2 szklanki mąki krupczatki lub mąki pszennej (z użyciem pierwszej będzie bardziej sypkie)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka zblenderowanych truskawek (+ opcjonalnie kilka kropelek czerwonego barwnika)
- sok z połowy cytryny
- kilka kropelek aromatu cytrynowego
Jajka ubić z cukrem na puszystą białą, gęstą masę. Dalej ubijając dolewać powoli oleju. Dodać zmiksowane na puree truskawki, barwnik spożywczy i sok z cytryny. Ubić krótko. Dodać partiami (na dwa, trzy razy) przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie zamieszać szpatułką lub ostrożnie zmiksować na najmniejszych obrotach tylko do połączenia składników. Tortownice z odpinanymi brzegami (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia - tylko spód, boki lekko posmarować olejem - przelać ciasto. Piec w nagrzanym do 175* piekarniku przez 45 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto rośnie z górką. Wystudzić na kratce.
Po tym czasie odpiąć boki formy, odciąć wierzch ciasta - pokruszony posłuży do dekoracji. Pozostałą część przekroić na dwie części - dół powinien pozostać w formie (to nasza patera) i być grubszy, cieńszą część położyć na osobny talerz.
Poncz do nasączenia:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- 3/4 szklanki zblenderowanych truskawek
Składniki połączyć. Nasączyć sosem spód ciasta i odłożony na bok płat.
Składniki na krem śmietankowo-jogurtowy z truskawkami:
- 700 ml śmietanki 30%
- 200-300 ml jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki żelatyny + odrobina mleka
- 7 łyżek cukru (najlepiej spróbować i ewentualnie dosłodzić)
- 1 kg truskawek, świeżych i twardych
Truskawki umyć i usunąć szypułki. Najtwardsze i najładniejsze spośród truskawek odłożyć - około 10 średnich sztuk, przekroić na pół. Do tortownicy dopiąć boki. Przy brzegu nasączonego pierwszego spodu poukładać połówki truskawek - częścią przeciętą powinny stykać się z bokami formy. Resztę pokroić w ćwiartki.
Żelatynę umieścić w małym naczyniu, zalać odrobiną mleka - tylko do przykrycia, zamieszać i odstawić na 5 minut.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie nie przerywając ubijania dodawać jogurt - łyżka po łyżce. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - około 5-6 sekund (nie dopuścić do zagotowania, straci właściwości żelujące).
Ciągle miksując dodać do masy kremowej. Podzielić na trzy części. Do jednej dodać pokrojone truskawki lekko wymieszać i przełożyć do tortownicy. Przykryć odłożoną drugą częścią kremu - może stanowić cieńszą warstwę (wtedy resztę wykorzystać z trzecią pozostawioną częścią kremu i wykorzystać do dekoracji). Przykryć drugim już nasączonym płatem ciasta - stroną nienasączoną do góry. Wierzch posmarować częścią pozostawionego kremu. Posypać pokruszonym ciastem. Resztę kremu umieścić w rękawie cukierniczym, wierzch udekorować wedle upodobania. (za pomocą kremu można np. przykleić truskawki). Schłodzić minimum 12 godzin, najlepiej na cała noc.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, a następnie nie przerywając ubijania dodawać jogurt - łyżka po łyżce. Żelatynę rozpuścić w mikrofali - około 5-6 sekund (nie dopuścić do zagotowania, straci właściwości żelujące).
Ciągle miksując dodać do masy kremowej. Podzielić na trzy części. Do jednej dodać pokrojone truskawki lekko wymieszać i przełożyć do tortownicy. Przykryć odłożoną drugą częścią kremu - może stanowić cieńszą warstwę (wtedy resztę wykorzystać z trzecią pozostawioną częścią kremu i wykorzystać do dekoracji). Przykryć drugim już nasączonym płatem ciasta - stroną nienasączoną do góry. Wierzch posmarować częścią pozostawionego kremu. Posypać pokruszonym ciastem. Resztę kremu umieścić w rękawie cukierniczym, wierzch udekorować wedle upodobania. (za pomocą kremu można np. przykleić truskawki). Schłodzić minimum 12 godzin, najlepiej na cała noc.
bardzo fajne wpisy są na tym blogu, lekko się je czyta i informacje na pewno się przydadzą
OdpowiedzUsuń