Na poniższym zdjęciu brakuje jedynie kawałka pysznego jesiennego ciasta, a takie właśnie jest moje autorskie "Marchewkowe pole". Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne.
Z nim można pokochać każdą jesienną aurę.
Składniki na Prażone Jabłka:
- 6 twardych jabłek
- 3-4 łyżki cukru
- sok z 1/2 cytryny
Składniki na Marchewkowe Ciasto:
- 6 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka oleju
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- sok z 1 cytryny
- 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 szklanki starter na małych oczkach marchwi
- 1 łyżeczka cynamonu
Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Nie przerywając pracy
dodawać powoli olej. Dodać sok z cytryny. Następnie wsypać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać szpatułką lub bardzo, bardzo ostrożnie połączyć
składniki za pomocą miksera ustawionego na najniższych obrotach. Masa
nie może opaść. Dodać marchew i delikatnie połączyć. Dużą, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno
formy), boki posmarować leciutko olejem. Przełożyć marchwiowe ciasto do
formy. Piec w nagrzanym piekarniku - 175*, przez 55-60 minut, do tzw.
suchego patyczka. Wystudzić. Wyjąć ciasto z formy. Ściąć wierzch ciasta - tzw. górkę -
pokruszyć,
posłuży do dekoracji. Pozostałą część przekroić na dwie części - dół powinien być grubszy, cieńszą
część położyć obok.
Do nasączenia:
- sok z 1 cytryny
- 1 szklanka przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru
Składniki na Lekki Krem Waniliowy:
- 660 ml śmietanki 30%
- 800 ml jogurtu naturalnego
- 10 łyżek cukru (lub więcej / mniej) + 1 opakowanie cukru waniliowego
- 8 łyżeczek żelatyny + mleko
- 1 łyżeczka cynamonu
Prostokątną formę, w której wcześniej pieczone było marchewkowe ciasto -
umyć, wysuszyć, wyłożyć np. papierem do pieczenia / folią, dno i boki - w taki
sposób, aby później łapiąc za papier wyjąć bez problemu ciasto z formy.
Żelatynę umieścić w małym naczynku, zalać mlekiem, troszkę ponad
objętość proszku, zamieszać, odstawić na 10 minut. Cukry wymieszać ze
sobą. Śmietanki ubić mikserem na najwyższych
obrotach. W połowie ubijania zacząć dosypywać cukru. Gdy śmietanka
będzie sztywna, dalej ubijając dodawać jogurt naturalny.
Ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku. Żelatynę rozpuścić w mikrofali
(nie doprowadzić do zawrzenia - straci właściwości żelujące!). Do
naczynia z żelatyną dodać łyżkę kremu, zmiksować i natychmiast dodać do
reszty masy śmietankowej. Szybko ubić do połączenia się składników.
Do wylożonej papierem do pieczenia formy włożyć grubszy spód ciasta. Wyłożyć równomiernie prażone jabłka, a następnie posmarować większą częścią kremu (2/3 masy), przykryć drugim pomarańczowym
płatem. Wierzch posmarować połową pozostawionego kremu i posypać
pokruszonym ciastem zmieszanym z łyżeczką cynamonu. Lekko docisnąć. Do rękawa cukierniczego przełożyć
resztę kremu, wyciskać po odrobince na wierzch. Ostrożnie ciasto owinąć folią i schłodzić przez całą
noc w lodówce.
Piękne, bardzo efektowne. Nie czuć marchewki a jest od niej wilgotne. Bardzo dobre ciasto. I zdrowe :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciacho
OdpowiedzUsuńPolecam
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy,
OdpowiedzUsuńa jaka wielkość foremki?
OdpowiedzUsuń