Menu górne

Ciasto Marchewkowe Pole


Pokochaj jesień!
Na poniższym zdjęciu brakuje jedynie kawałka pysznego jesiennego ciasta, a takie właśnie jest moje autorskie "Marchewkowe pole". Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne. 
Z nim można pokochać każdą jesienną aurę. 


Składniki na Prażone Jabłka:
  • 6 twardych jabłek
  • 3-4 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
Jabłka pokroić w kostkę, dodać sok i cukier. Odstawić na ponad 1 godz., aż puszczą sok. Umieścić na patelni i prażyć, aż do lekkiego skarmelizowania.  Przestudzić.
Składniki na Marchewkowe Ciasto:
  •  6 jajek
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej(użyłam mąki Basia 405)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 szklanki starter na małych oczkach marchwi
  • 1 łyżeczka cynamonu
Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Nie przerywając pracy dodawać powoli olej. Dodać sok z cytryny. Następnie wsypać mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką lub bardzo, bardzo ostrożnie połączyć składniki za pomocą miksera ustawionego na najniższych obrotach. Masa nie może opaść. Dodać marchew i delikatnie połączyć. Dużą, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno formy), boki posmarować leciutko olejem. Przełożyć marchwiowe ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku - 175*, przez 55-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Wyjąć ciasto z formy. Ściąć wierzch ciasta - tzw. górkę - pokruszyć, posłuży do dekoracji. Pozostałą część przekroić na dwie części - dół powinien być grubszy, cieńszą część położyć obok.

Do nasączenia:
  • sok z 1 cytryny
  • 1 szklanka przegotowanej wody
  • 2 łyżeczki cukru
Składniki połączyć, nasączyć spód i odłożony obok płat.
  
Składniki na Lekki Krem Waniliowy:
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 800 ml jogurtu naturalnego (używam Pilos z Lidla)
  • 10 łyżek cukru (lub więcej / mniej) + 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 8 łyżeczek żelatyny + mleko
  • 1 łyżeczka cynamonu
Prostokątną formę, w której wcześniej pieczone było marchewkowe ciasto - umyć, wysuszyć, wyłożyć np. papierem do pieczenia / folią, dno i boki - w taki sposób, aby później łapiąc za papier wyjąć bez problemu ciasto z formy.
Żelatynę umieścić w małym naczynku, zalać mlekiem, troszkę ponad objętość proszku, zamieszać, odstawić na 10 minut. Cukry wymieszać ze sobą. Śmietanki ubić mikserem na najwyższych obrotach. W połowie ubijania zacząć dosypywać cukru. Gdy śmietanka będzie sztywna, dalej ubijając dodawać jogurt naturalny. Ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku. Żelatynę rozpuścić w mikrofali (nie doprowadzić do zawrzenia - straci właściwości żelujące!). Do naczynia z żelatyną dodać łyżkę kremu, zmiksować i natychmiast dodać do reszty masy śmietankowej. Szybko ubić do połączenia się składników. 
Do wylożonej papierem do pieczenia formy włożyć grubszy spód ciasta. Wyłożyć równomiernie prażone jabłka, a następnie posmarować większą częścią kremu (2/3 masy), przykryć drugim pomarańczowym płatem. Wierzch posmarować połową pozostawionego kremu i posypać pokruszonym ciastem zmieszanym z łyżeczką cynamonu. Lekko docisnąć. Do rękawa cukierniczego przełożyć resztę kremu, wyciskać po odrobince na wierzch. Ostrożnie ciasto owinąć folią i schłodzić przez całą noc w lodówce. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz