Nazywane pokarmem bogów, tajemniczym ziarnem, czarnym złotem... o czym mowa? Oczywiście o kakao. Niezastąpione w słodkiej kuchni, nadaje niepowtarzalnego smaku, ma cudowny aromat, a co więcej jest źródłem mnóstwa witamin, które jak kiedyś twierdzono "gwarantują długowieczność" ;) Tak, czy inaczej, ponieważ moja mantra na jesień i zimę to:
"dzień bez kakao, kawy czy czekolady dniem straconym",
przedstawiam autorski przepis na Manakao, mocno kakaowe, wilgotne ciasto przełożone śmietankowym kremem. Polane czekoladowym ganache i posypane prawdziwymi, prażonymi ziarnami kakaowca pobudza zmysły i sprawia, że z każdym kęsem coraz mocniej kochasz chłodne, deszczowe, szare, melancholijne dni przy kominku.
Składniki na dużą blachę wilgotnego kakaowego ciasta (spokojnie wystarczy na jesienny, szary weekend ;)
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka melasy
- 5 łyżek prawdziwego kakao
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka puree z cukinii
Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę (około 7-10 min.) Powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Nie przerywając pracy
dodawać powoli olej. Dodać melasę. Zmiksować. Dodać przesiane kakao i proszek do pieczenia. Dodać puree z cukinii. Wymieszać. Następnie dodać partiami przesianą mąkę. Krótko miksować po każdym dodaniu, aby masa nie opadła lub delikatnie mieszać szpatułką. Dużą, prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno
formy), boki posmarować leciutko olejem. Przełożyć marchwiowe ciasto do
formy. Piec w nagrzanym piekarniku - 175*, przez 50-55 minut, do tzw.
suchego patyczka. Wystudzić. Wyjąć ciasto z formy. Ściąć wierzch ciasta - tzw. górkę -
pokruszyć,
posłuży do dekoracji. Pozostałą część przekroić na dwie części - dół powinien być grubszy, cieńszą
część położyć obok.
Składniki potrzebne do nasączenia:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 łyżki prawdziwego kakao
- 2 łyżki kakao nesquik
Składniki na lekki śmietankowy krem:
- 800 ml śmietanki 30%
- 1000 ml jogurtu kremowego - naturalnego
- 3/4 szklanki cukru
- 7 łyżeczek żelatyny
- 2 łyżeczki żelatyny deserowej
- 1 łyżka kakao
- ziarna kakaowca
Składniki na czekoladowy ganache:
- 3/4 tabliczki dobrej czekolady mlecznej (nie czekoladopodobnej.. od tego zależy cały smak ;)
- 1 łyżka prawdziwego kakao
- 1/3 szklanki mleka
- 100 ml śmietanki 30%
Ideał :) kocham to ciasto :) pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńBardzo czekoladowe, znajomi myśleli ze to straciatella :-) było pyszne. Kremy super. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGratuluję talentu i wyczucia smaku. Ciasto jest genialne!
OdpowiedzUsuńNajlepszy blog kulinarny ewer!
OdpowiedzUsuń