Menu górne

Wędzony Boczek Parzony

 
 

Dziś przedstawiam domowy sposób mojego taty na przygotowanie boczku parzonego. 
Jest nieporównywalnie lepszy od kupnego. Mięso jest o wiele bardziej delikatne, miękkie i wyraziste w smaku. Prawie daje się rozsmarować.
Idealne na kanapki z dodatkiem musztardy lub chrzanu czy kiszonego ogórka. Przepis jest bardzo prosty, ale wymaga odrobiny subiekcji :)  Bardzo, bardzo polecam!


 
Składniki:
  • 1 kg boczku surowego wędzonego (lub więcej, mniej)
  • 2 liście laurowe
  • woda
Do garnka wlać wodę. Kiedy zacznie wrzeć dodać liście laurowe. Zmniejszyć moc palnika do minimum. Włożyć umyty i osuszony boczek. Wody powinno być tyle, aby mięso było całkowicie zanurzone. Garnek przykryć pokrywką. Od tej pory nie wolno jej podnosić. Od momentu ponownego delikatnego zawrzenia wody-  gotować boczek około 10 min. Wyłączyć palnik. Po około 10 minutach ponownie go włączyć i na najmniejszej mocy doprowadzić do delikatnego zawrzenia, gotować kolejne 10 min. Czynność powtórzyć około 4-5 razy, bez podnoszenia pokrywki. 
 
Podsumowując chwilkę gotujemy boczek, wyłączamy palnik, dajemy mu poleżeć w gorącej wodzie, a potem znów chwilkę gotujemy. Po takich kilku razach - wreszcie - podnosimy pokrywkę. Przy użyciu noża sprawdzamy, czy mięso jest gotowe - wbijamy w środek - jeśli nóż łatwo wejdzie w mięso, nie ma potrzeby ponownego zagotowania. Przykrywamy garnek pokrywką i pozwalamy mięsu poleżeć jeszcze w ciepłej wodzie 10-15 min. - bez gotowania. Po tym czasie wyjmujemy boczek na talerz i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Dopiero kiedy będzie zimny - można go pokroić. Przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku. Idealny na kanapki w towarzystwie musztardy lub chrzanu. 



Podobne przepisy:

https://natomamochote.blogspot.com/2020/04/pieczen-wieprzowa.html

http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/smarowny-pasztet-z-watrobki.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/pasztet-domowy-z-woowiny-i-wieprzowiny.html

Najlepsza Jajecznica na Skwarkach

https://natomamochote.blogspot.com/2019/03/najlepsza-jajecznica-na-skwarkach_47.html


Schab Pieczony ze Śliwkami
http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/schab-pieczony-ze-sliwkami.html

https://natomamochote.blogspot.com/2018/10/smalec-ze-skwarkami.html







4 komentarze:

  1. po czym zaboczkowaną wodę wylewamy, i jemy same wióry, smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba sobie Pan/Pani żartuje :D od zawsze tak robił boczek mój tata, teraz robię ja. Jego nie gotujemy, tylko zaparzamy. Cały smak pozostaje w nim, jest wilgotny, soczysty, ma w sobie galaretkę. Za przepis dam sobie przysłowiową rękę uciąć :)Proszę najpierw spróbować, a nie pisać takie bzdury...

      Usuń
    2. Nie jest prawdą to, co Pan/Pani napisał/a. Zrobiłam boczek wg przepisu. Jest bardzo dobry, miękki i soczysty. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Dzień Dobry. Nie jest prawdą to, co napisał Anonimowy w dniu 15 września 2021. Zrobiłam boczek wg przepisu. Jest miękki, soczysty,
    bardzo dobry. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)