Menu górne

Pieczeń Wieprzowa






 Dziś przepis na mocno przypieczoną w wierzchu, soczystą i kruchą w środku, aromatyczną, domową Pieczoną Wieprzowinę. Mięso jest bardzo delikatne i miękkie. Możecie użyć karkówki, łopatki lub mięsa od szynki. Pieczeń piekłam z myślą o podaniu na zimno, dlatego poczekałam z krojeniem, aż całkowicie przestygnie, dzięki czemu udało mi się zatrzymać soki w środku. To dlatego jest tak bardzo soczysta. Oczywiście, można ją także podawać na gorąco po odczekaniu 10 min. Długie pieczenie w odpowiedniej temperaturze i wybór odpowiedniej jakości wieprzowiny to gwarancja uzyskania delikatnego mięsa. Jest idealna na kanapki, ale i na ciepło - jako danie obiadowe - doskonale odnajdzie się w towarzystwie warzyw, ziemniaków, pampuchów, czy kopytek. Powstały sos zwykle zaprawiam odrobiną śmietany lub mąką i podaje jako dodatek do dań. Bardzo polecam!

 
 

Składniki:
  • 1 duży kawałek wieprzowiny (najlepsza będzie łopatka, ale może być i karczek, szynka)
  • 1 przyprawa do wieprzowiny
  • 1 przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki smalcu (skwarki nie będą potrzebne)
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
Mięso umyć, osuszyć. Jeśli stanowi jeden duży, gruby kawałek - można je przeciąć w poprzek, ale nie do końca. Smalec roztopić. Jeszcze ciepły wymieszać z musztardą i przyprawami. Zamarynować mięso. Jeśli je nacięliśmy w poprzek - zwinąć jak roladę. Owinąć mięso folią aluminiową - dokładnie, najlepiej stworzyć 3 warstwy folii, tak aby sok powstały podczas pieczenia mięsa nie wypłynął, a został w środku. Mięso odstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia, mięso w folii umieścić w brytfance, przykryć pokrywką i piec około 1,5 godziny w temperaturze 250*. Później można zmniejszyć temperaturę do 200* i piec kolejne 30 min. Mięso wyjąć, pozostawić w folii do całkowitego wystudzenia ! Nie wolno go nacinać! Po kilku godzinach - ostrożnie naciąć folię. Znajduje się w niej sos, który można zlać do czystej miseczki i wykorzystać jako dodatek do dania. Ja zwykle zaprawiam go śmietanką lub mąką.

 


Podobne przepisy:


http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/smarowny-pasztet-z-watrobki.html
http://natomamochote.blogspot.com/2018/04/pasztet-domowy-z-woowiny-i-wieprzowiny.html
 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/schab-pieczony-ze-sliwkami.html

 
http://natomamochote.blogspot.com/2016/05/pasztet-wieprzowy-ze-sliwkami.html
http://natomamochote.blogspot.com/2017/04/pasztet-wieprzowo-drobiowy-z-rodzynkami.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Bardzo dziękuję za komentarz :)