![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjp5hp7i3097eAeHLLYHp4T_aq2lOGMukLmj_z2W59QxujFKID_TW6aoc_dMIXcSt2nTGt4bQf5ScOoNhxKfDsAPHaIaKKWuV2vsfY5vU-BjNKOmfuynO-cy-nGFHF-rhdPeS6zSuNWbKTZ/s640/Piecze%25C5%2584+Wieprzowa%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599+%25288%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEh8dgZ7OIa91-BRlYwqwNdbp7Weyj-QURjBnRP8bo5-TqDBP1M4XIAj9wNwPIBk6QjolPe6EXK0ajaii_xVupERNZIkxDGVcZVvFX4PUXPqMHFjJmyGn2IZZy58w8qYxBIQAyEJL2ad6Jew/s640/Piecze%25C5%2584+Wieprzowa%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599+%252821%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgRfcnErRONqLFVCxMHDDSrT8Bqly0mfY9ywIj5Y23Cn707at1GKMXA_pyFjy38d1lU8Gr7bIrnEat757bm_5TLjHebSwhAhyphenhyphene05rzuc13jWbNtDQ3BHC1nYzFasrA_QSCeTr_l5indwJJO/s640/Piecze%25C5%2584+Wieprzowa%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599+%252869%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbMK9tQi5Rfq_6DnOOHNMdOpZGMdh58aS12lLDyAf4Bh6SzLj6IhrGKm8OpOtyKmp9Na7p1FFzahl5EWJ3n_3gRjx0zChs59OKcqm5X3gqk71D65FN6gZQRE1PblrrL7h-fYWMwmBhVe_y/s640/Piecze%25C5%2584+Wieprzowa%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599+%252836%2529.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhw3-tMA2LEiSlquBIdgTM47xEv5XUMW6YyqPywlUp0NmkW_18YLdOdljO09kp-MUgwBEhf9JZvm6FArnKBun-3oiOYXDECJlFx3OHhn_7uSoeNTjdFZ2pb5pNHuCVo4hzxp8jdy_LBMBxv/s640/Piecze%25C5%2584+Wieprzowa%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599+%252855%2529.jpg)
Dziś przepis na mocno przypieczoną w wierzchu, soczystą i kruchą w środku, aromatyczną, domową Pieczoną Wieprzowinę. Mięso jest bardzo delikatne i miękkie. Możecie użyć karkówki, łopatki lub mięsa od szynki. Pieczeń piekłam z myślą o podaniu na zimno, dlatego poczekałam z krojeniem, aż całkowicie przestygnie, dzięki czemu udało mi się zatrzymać soki w środku. To dlatego jest tak bardzo soczysta. Oczywiście, można ją także podawać na gorąco po odczekaniu 10 min. Długie pieczenie w odpowiedniej temperaturze i wybór odpowiedniej jakości wieprzowiny to gwarancja uzyskania delikatnego mięsa. Jest idealna na kanapki, ale i na ciepło - jako danie obiadowe - doskonale odnajdzie się w towarzystwie warzyw, ziemniaków, pampuchów, czy kopytek. Powstały sos zwykle zaprawiam odrobiną śmietany lub mąką i podaje jako dodatek do dań. Bardzo polecam!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgbIXqmOWVvnQvLpKHtg-N9uMJACK4_GW0UeSdUIfmDUYcaxMhVqdwlE9R-PsS2h7MeJ8UTLiIjKqvF67a8UpOrkNb4a1W42TsweBKoePFR7ec5jpJgeyNd9DUG_P3x7BIfp7_grOgbENWz/s640/Piecze%25C5%2584+Wieprzowa%252C+na+to+mam+ochot%25C4%2599+%252854%2529.jpg)
- 1 duży kawałek wieprzowiny (najlepsza będzie łopatka, ale może być i karczek, szynka)
- 1 przyprawa do wieprzowiny
- 1 przyprawa do gyrosa
- 2 łyżki smalcu (skwarki nie będą potrzebne)
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
Mięso umyć, osuszyć. Jeśli stanowi jeden duży, gruby kawałek - można je przeciąć w poprzek, ale nie do końca. Smalec roztopić. Jeszcze ciepły wymieszać z musztardą i przyprawami. Zamarynować mięso. Jeśli je nacięliśmy w poprzek - zwinąć jak roladę. Owinąć mięso folią aluminiową - dokładnie, najlepiej stworzyć 3 warstwy folii, tak aby sok powstały podczas pieczenia mięsa nie wypłynął, a został w środku. Mięso odstawić do lodówki na całą noc. Kolejnego dnia, mięso w folii umieścić w brytfance, przykryć pokrywką i piec około 1,5 godziny w temperaturze 250*. Później można zmniejszyć temperaturę do 200* i piec kolejne 30 min. Mięso wyjąć, pozostawić w folii do całkowitego wystudzenia ! Nie wolno go nacinać! Po kilku godzinach - ostrożnie naciąć folię. Znajduje się w niej sos, który można zlać do czystej miseczki i wykorzystać jako dodatek do dania. Ja zwykle zaprawiam go śmietanką lub mąką.
Podobne przepisy:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)