Absolutnie rewelacyjny sposób na wykorzystanie dojrzałych
bananów, z którymi nie za bardzo wiemy co zrobić ;) Ciasto głęboko
czekoladowe, niebywale wilgotne, bardzo delikatne, a wcale nie ciężkie.
Dzięki bananom jest tak aromatyczne, apetycznie i słodko pachnie
czekoladą. Na prawdę zapach jest zniewalający. Połączenie bananów i
czekolady to moim zdaniem jedna z najlepszych kombinacji kulinarnych.
Najlepsze na podniesienie poziomu serotoniny, bogate w żelazo, potas,
magnez i witaminy z grupy B. Szybkie, bardzo proste, nie użyjecie nawet
miksera :)
Bardzo polecam! Koniecznie ze szklanką mleka! :)
Bardzo polecam! Koniecznie ze szklanką mleka! :)
Składniki na 1 długą foremkę 27 cm x 14 cm :
- 200 g mąki pszennej
- 20 g kakao czarnego
- 20 g kakao ciemnego
- 50 g czekolady mlecznej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 duże dojrzałe banany
- 120 ml oleju
- 2 duże jajka
- 2/3 szklanki cukru
W misce umieść dojrzałe, słodkie, obrane banany. Zagnieść je niedbale widelcem- na papkę. Dodać sok z cytryny, olej, jajka, sól i cukier. Wymieszać wszystko widelcem do połączenia. Do innej miski przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę. Wymieszać. Zawartość obu naczyń połączyć - wymieszać wszystko razem łyżką, dodając w międzyczasie pokrojoną w kosteczkę czekoladę.
Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko posmarować olejem (miałam foremkę z odpinanymi brzegami, jeśli macie inną - można dno również wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką lub bułką tartą). Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*,piec około 55-60 min, do wyrośnięcia (podwoi objętość) i suchego patyczka :) Wyjąć, pozostawić w foremce. Przygotować polewę.
Składniki na czekoladowy ganache:
- 1/2 szklanki śmietanko 30%
- 3 łyżki mleka
- 1 duża łyżka kakao ciemnego
- 50 g czekolady mlecznej
W garnuszku podgrzać mleko i śmietankę. Dodać kakao i czekoladę. Odstawić na 2 min. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie podgrzać do zawrzenia. Zdjąć z ognia. Po kilku minutach posmarować jeszcze ciepłe ciasto pierwszą warstwą polewy.
Po około 20 min. wyjąć ciasto z foremki. Posmarować boki i jeszcze raz wierzch pozostałą polewą.
Po około 20 min. wyjąć ciasto z foremki. Posmarować boki i jeszcze raz wierzch pozostałą polewą.
Można dodać więcej czekolady do środka? Miałam 200g, zjedzone trochę, więc 50 na polewę, a 100g do środka? Może być czy popsuje coś?
OdpowiedzUsuńMożna :)
Usuń