Menu górne

Mega Czekoladowe Ciasto z Bananami



Absolutnie rewelacyjny sposób na wykorzystanie dojrzałych bananów, z którymi nie za bardzo wiemy co zrobić ;) Ciasto głęboko czekoladowe, niebywale wilgotne, bardzo delikatne, a wcale nie ciężkie. Dzięki bananom jest tak aromatyczne, apetycznie i słodko pachnie czekoladą. Na prawdę zapach jest zniewalający. Połączenie bananów i czekolady to moim zdaniem jedna z najlepszych kombinacji kulinarnych. Najlepsze na podniesienie poziomu serotoniny, bogate w żelazo, potas, magnez i witaminy z grupy B. Szybkie, bardzo proste, nie użyjecie nawet miksera :) 
Bardzo polecam! Koniecznie ze szklanką mleka! :)




Składniki na 1 długą foremkę 27 cm x 14 cm :
  • 200 g mąki pszennej
  • 20 g kakao czarnego
  • 20 g kakao ciemnego
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej (płaska)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 4 duże dojrzałe banany
  • 120 ml oleju 
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
W misce umieść dojrzałe, słodkie, obrane banany. Zagnieć je niedbale widelcem na papkę. Dodaj sok z cytryny, olej, sól i cukier. Wymieszać wszystko widelcem do połączenia. Do innej miski przesiać mąkę, kakao, proszek, sodę. Wymieszać. Zawartość obu naczyń połączyć - wymieszać wszystko razem łyżką, dodając w międzyczasie pokrojoną w kosteczkę czekoladę. 
 
Dno foremki wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko posmarować olejem (miałam foremkę z odpinanymi brzegami, jeśli macie inną - można dno również wysmarować lekko olejem i oprószyć mąką lub bułką tartą). Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*,piec około 55-60 min, do wyrośnięcia (podwoi objętość) i suchego patyczka :) Wyjąć, pozostawić w foremce. Przygotować polewę.


Składniki na czekoladowy ganache:
  • 1/2 szklanki śmietanko 30%
  • 3 łyżki mleka
  • 1 duża łyżka kakao ciemnego
  • 50 g czekolady mlecznej
W garnuszku podgrzać mleko i śmietankę. Dodać kakao i czekoladę. Odstawić na 2 min. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ponownie podgrzać do zawrzenia. Zdjąć z ognia.  Po kilku minutach posmarować jeszcze ciepłe ciasto pierwszą warstwą polewy.


Po około 20 min. wyjąć ciasto z foremki. Posmarować boki i jeszcze raz wierzch pozostałą polewą.

2 komentarze:

  1. Można dodać więcej czekolady do środka? Miałam 200g, zjedzone trochę, więc 50 na polewę, a 100g do środka? Może być czy popsuje coś?

    OdpowiedzUsuń

Bardzo dziękuję za komentarz :)