Lubicie Kopiec Kreta, prawda? Mocno czekoladowe ciasto, banany i bita śmietana. Klasyka.
Tym razem zapraszam Was na Kopiec Kreta z Musem Czekoladowym. Ciasto jak zwykle niezawodne, mięciutkie, wilgotne i błyskawiczne w przygotowaniu.
Dodatkowo nasączone czekoladowym ganache smakuje nieziemsko.
Nowością jest wspaniały Krem o konsystencji Musu Czekoladowego
(niczym ptasie mleczko), który otula aromatyczne banany.
Do tego tradycyjna, aksamitna bita śmietanka i czekoladowe okruszki...
Pycha!
Składniki na Doskonałe Ciasto Czekoladowe:
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- niepełna 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki kakao (naturalne, prawdziwe)
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- odrobina bułki tartej i oleju do wysmarowania formy
Mąkę, sodę, proszek i kakao wymieszać w miseczce i przesiać.
W drugim naczyniu rozbełtać jajka. Dodać cukier, maślankę i olej - wymieszać łyżką do połączenia. Odstawić na 10 min, aby cukier się trochę rozpuścił. Ponownie zamieszać łyżką i dodać przesiane suche składniki. Wymieszać tylko do połączenia się składników. Tortownicę 26 cm wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Przełożyć masę czekoladową, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175* i piec około 40-45 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić w formie. Przy użyciu łyżki wydrążyć środek ciasta pozostawiając 1,5-2cm od
brzegów i dołu (na oko - ale pamiętajmy, że w dołku muszą zmieścić się banany i mus czekoladowy). Wydrążone ciasto przełożyć do miski i
pokruszyć opuszkami palców.
Składniki na Czekoladowy Ganache do nasączenia ciasta:
- 1/3 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka kakao
Śmietankę i mleko podgrzać w garnuszku z połamaną czekoladą i kakao cały czas mieszając składniki. Zagotować na małym ogniu. Kiedy powstanie gęsty, ale nadal płynny sos zdjąć z ognia. Nasączyć wydrążone ciasto czekoladowe. Pozostawić do wystudzenia.
Składniki na Musowy Krem Czekoladowy:
- 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
- niepełna 1/2 szklanki kakao
- 1 szklanka śmietanki 30 %
- 2 białka
- 6 łyżek cukru (lub mniej, więcej)
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- 3 duże banany (nie polecam tych zbyt dojrzałych)
- sok z połowy cytryny
Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia. Odstawić na 10 min. Śmietankę
podgrzać z 2 łyżkami cukru na ceramicznej patelni lub w garnuszku z grubym dnem.
Doprowadzić do "lekkiego" zawrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Dodać
połamaną czekoladę. Po upłynięciu 1 min. kakao i wymieszać.
Ponownie podgrzać masę - około 1 min. na małym ogniu cały czas
mieszając. Zdjąć z ognia. Żelatynę podgrzać w mikrofali tylko do
rozpuszczenia się - około 5 s. Dodać płynną żelatynę do masy
czekoladowej i dobrze wymieszać trzepaczką. Pozostawić masę do lekkiego przestudzenia. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodać 4 łyżki cukru -
łyżka po łyżce. Kiedy kryształki całkowicie się rozpuszczą, a masa
będzie błyszcząca i sztywna dodać do niej powoli, gęstą (może być jeszcze leciutko ciepła) masę czekoladową.
Delikatnie wymieszać tylko do połączenia się składników. Połowę musu czekoladowego wyłożyć na nasączone ganache ciasto. Wyrównać. Ułożyć na kremie przekrojone w poprzeg i lekko posmarowane sokiem z cytryny - banany. Można delikatnie docisnąć. Wyłożyć pozostały krem czekoladowy. Wyrównać. Banany w musie powinny być na równi z brzegami ciasta (jak na zdjęciach). Schłodzić przez min. 1 godzinę.
- 500 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 2-3 łyżeczki żelatyny deserowej
Schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez całą noc.
Spróbuj także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Bardzo dziękuję za komentarz :)